Hlavní obsah

Špatné vysvědčení. Jak ho děti zkouší „okecat“?

Foto: Profimedia

Děti mívají velké obavy, že se na ně budou rodiče zlobit, když nebude vysvědčení podle jejich představFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětmi nejoblíbenější část roku je tady, začínají prázdniny. Než si ale školáci začnou užívat zasloužené volno, musí rodičům předložit vysvědčení. Co potomci vymysleli, aby špatné známky omluvili?

Článek

Leden a červen je pro všechny děti školou povinné hektické období. Ve škole je stíhá jedna písemka za druhou, sem tam to učitelé proloží i zkoušením a děti dostávají zabrat. A ne vždy se navíc výslednou známku na vysvědčení podaří vylepšit. A tak se na řadu dostává fantazie, jak to doma „okecat“, aby ze špatných výsledků nebyl průšvih...

Učitel se spletl

Devítiletá Lucka pokazila rozhodující písemku z matematiky a věděla, že samé jedničky tentokrát neobhájí, z matiky to byla jasná dvojka. Doma to ale neřekla a pár dnů mezi uzavřením klasifikace a vysvědčením vymýšlela, jak to doma zaonačí. Její nápad se jí zdál být geniální. „Přišla domů a hned mezi dveřmi mi celá rozčilená vyprávěla, jak jí učitel vytiskl špatné vysvědčení a omylem tam má známky svojí spolužačky,“ směje se Mirka. S dcerou si sedla a zeptala se jí, jak je to doopravdy.

Lucka se ji ještě chvíli pokoušela přesvědčit, že nelže, ale potom se rozbrečela. „Bylo jí strašně líto, že nás zklamala a nemá ,samé`. Mně zase bylo líto, že se kvůli jedné dvojce tak bála, a vysvětlila jsem jí, že se vůbec nic neděje, že se nezlobíme a máme z jejího vysvědčení velkou radost. Byla překvapená a ulevilo se jí,“ doplňuje Mirka. Víte, že první vysvědčení je pro dítě důležité? Jaké jsou další zásadní okamžiky dětského života?

Foto: Profimedia

Výmluvy, proč je na vysvědčení horší známka, než rodiče očekávali, bývají opravdu úsměvnéFoto: Profimedia

Ztratil jsem ho!

Rozčilený přišel domů i jedenáctiletý Mikuláš. Naštvalo ho, že si desky s vysvědčením jen na chvilku odložil v cukrárně a ty někam zmizely. „Vyprávěl, jak prohledal celou cukrárnu i její okolí, jak koukal do košů, a dokonce se vydal zpět do školy, aby mu vytiskli nové vysvědčení. Všechno ale bylo marné,“ vzpomíná Mikulášův táta Michal.

Že si Miky vymýšlí, mu bylo jasné hned a rozhodl se ho postrašit. Se stejně vážnou tváří mu řekl, že to není legrace a společně musí okamžitě na policii. „To kluka zaskočilo, asi čekal, že přes léto zapomeneme a už nás ty jeho výsledky nebudou zajímat,“ vypráví Michal.

Strašení policií vyšlo, Mikuláš přiznal, že si to vymyslel, protože má pár trojek, které se bál doma oznámit. „Nakonec jsme ho potrestali, ale ne za to, že se mu nepovedly známky, ale za tu lež. Měl zaracha, ale vydrželi jsme to jen pár dnů, nechtěli jsme mu kazit léto,“ připouští Michal.

Foto: Profimedia

Trest nakonec přijde. Ale většinou ne za známky, ale za pokusy o podvody a za lhaníFoto: Profimedia

Ujel mi autobus

Patnáctiletá Katka do školy dojíždí a musí být včas na zastávce, jinak nestíhá první hodinu. Že by ale přišla pozdě, se jí stává jen výjimečně, na konci školního roku to ale zkusila využít jako únikovou cestu před tím, ukázat doma čtyřku z chemie.

„Chodíme do práce dřív než Katka na autobus, ale vždy jí pro jistotu volám, jestli nezaspala. V den, kdy se vysvědčení předávalo, mi volala sama, že jí autobus ujel a nestihne si vysvědčení přebrat. Věřila jsem jí a nabídla, že zavolám do školy a vyřídím to, ale ona mě přemluvila, že si tam dojede a zkusí ještě někoho zastihnout,“ popisuje pár let starou příhodu Lída.

Za nějakou dobu jí dcera volala, že to bohužel nestihla, že ve škole už nikdo nebyl, a proto si vysvědčení vyzvedne až v září. Jenže náhody se dějí, a tak Lída ve městě potkala Katčinu třídní a ta se hned ptala, proč si studentka nepřišla pro vysvědčení, a dodala, že to nevadí, že tu čtyřku si může opravit.

„V tu ránu mi to bylo jasné a zuřila jsem strašně. Katka měla štěstí, zrovna byla na táboře, takže než se vrátila, vychladla jsem. Ale průšvih měla a nejlepší trest byl, že zbytek prázdnin musela procvičovat příklady. A to i u moře,“ říká Lída.

Děti a jejich výmluvy na špatné vysvědčení. Pobavily vás, nebo naštvaly?

Načítám