Hlavní obsah

Desatero zásad pro svůdné a zdravé rty

Foto: Thinkstock

Smyslné rty a zasněný pohled, tomu neodolá žádný mužFoto: Thinkstock

Reklama

Víte, že rty patří mezi top desítku erotogenních zón na těle? Zároveň jsou chloubou každé ženy. Která z nás by je nechtěla mít plné a svůdné... jenže k tomu, aby byly rty bez chybičky, je třeba mít je zdravé. Pravidelná péče by měla být na denním pořádku. Přinášíme vám 10 zaručených tipů, díky kterým budou vaše ústa neodolatelná.

Článek

Také máte pocit, že si z nás letošní léto tak trochu střílí? Právě střídání horkého a studeného počasí je pro zdraví rtů hrozbou. Povrch rtů se vysušuje, narušuje, máte tendenci je častěji olizovat, a tím vše ještě zhoršovat. Jak se tedy ke rtům chovat, aby zůstaly zdravé a krásné?

1. Dopřejte rtům nejlepší kvalitu

To, že se rty musí pravidelně hydratovat, pro vás nejspíš není žádná novinka. Avšak některé balzámy a hydratační rtěnky mohou obsahovat parfemace a barviva, může tedy dojít k alergické reakci v podobě oparů či otoků. Kupujte je proto vždy raději v lékárně a nebojte se poptat po hypoalergenní rtěnce nebo lesku. A pokud si nevíte rady, přečtěte si článek Top 10 balzámů na rty.

2. Jednou týdně domácí maska

Zahrajte si jednou týdně na lékárníka a umíchejte si zdravou masku na rty. „Z domácích produktů pomůže maska z včelího medu anebo zakysané smetany, popřípadě olivového oleje, které jednoduše nanesete na rty a necháte působit 15–20 minut. Pokud chcete předejít popraskání rtů, je potřeba je pravidelně před spánkem promasírovat zubním kartáčkem a nanést mastnější přípravek – vhodný je kupříkladu jelení lůj. Rty se tak dostatečně prokrví a během spánku se zregenerují,“ radí kosmetička Simona Rejničová.

Foto: Thinkstock

Dopřejte rtům dokonalou péči, ony vám to mnohokrát oplatíFoto: Thinkstock

3. Neokusujte, neolizujte, neloupejte

Pokud bojujete se zlozvykem v podobě okusování nebo jakéhokoli jiného mechanického dráždění rtů, zbavte se ho. Neustálé opakované pohyby způsobují vrásky na rtech i okolo úst, špatnou regeneraci sliznice a větší náchylnost k zanesení infekce.

4. Chraňte rty před sluníčkem

Slunce rty extrémně vysušuje. Vždy mějte po ruce přípravek s vysokým UVA a UVB filtrem, jen tak můžete předejít tvorbě prasklin a oparů, jak už to na sluníčku bývá zvykem, vyzkoušejte například balzámy Astrid, Lavera, Labello, které jsou s ochranným faktorem.(V zimním období pak používejte přípravky na olejové bázi – hydratační rtěnky Chanel, Guerlain.)

5. Zásobujte je vitaminy

Výživa zevnitř je také důležitá a neměla by se podceňovat. Jezte hodně ovoce a zeleniny, a pokud tyto „vitaminové bomby“ nejsou zrovna na vyšších příčkách vašeho jídelníčku, užívejte alespoň vitaminové doplňky stravy. Za nevzhledné, popraskané rty totiž často může právě nedostatek vitaminů – nejdůležitějšími látkami jsou v tomto případě vitamin B, E a zinek.

6. Omezte kouření

„Kouření zpomaluje průtok krve a výživu pleti, která se v důsledku toho obnovuje mnohem pomaleji. Potahování cigarety deformuje strukturu rtů a vytvářejí se typické, kuřácké vrásky,“ varuje Simona Rejničová. Pokud kouříte a nedokážete s tím přestat, můžete využít dermabrazi – estetickou proceduru, která spočívá v zabroušení pokožky.

Foto: Thinkstock

Rty patří mezi velmi citlivé erotogenní zónyFoto: Thinkstock

7. Peeling rtů

K domácímu pellingu si vystačíte s trochou jemnějšího cukru smíchaného s medem. Vytvoří se konzistence, kterou jemně po dobu několika sekund přetíráte rty. Ty se pak lépe prokrví a jsou hezky nadýchané. Podobný peeling můžete provádět tak často, jak je libo, klidně třeba každý večer před spaním. Postup je nenáročný a efekt ihned viditelný. Další variantou pro hladké rty může být Scrubík od značky Lush.

8. Laser na rty... Proč ne?

„Ošetření biostimulačním laserem se vyplatí, pokud trpíte častými opary rtů. Pětiminutové ošetření stačí k viditelnému zlepšení. Na vrásky zase platí kolagenová lázeň s vibrací, při které dochází k aktivaci vlastního kolagenu, a tudíž k redukci vrásek,“ doporučuje kosmetička Petra Řehořková.

9. Hygiena především

Zapomeňte například na pití z jedné láhve, „půjčování“ příborů a podobně. Každý má totiž jiné bakteriální osídlení a společně mohou bakterie špatně reagovat.

10. Čajovníkový olejíček jako prevence

Ubránit rty před vnějšími vlivy je někdy velmi obtížné. Dopřejte si proto občas (ideální jednou za dva týdny) noční obklad s tea tree olejem. Pět kapek koncentrovaného čajovníkového oleje smíchejte se lžičkou olivového oleje a naneste tenkou vrstvu na noc. Pro zjednodušení můžete kapku tea tree olejíčku kápnout přímo na váš balzám a rozetřít na rty.

Teď už víte, jak rtům dopřát maximální zdraví. A jak na dokonalé líčení? To se dozvíte v článku Rtěnkový manuál: jak na krásné rty? Jaký je váš osvědčený recept na krásné rty? Pochlubte se v diskuzi!

Reklama

Související témata:

Načítám