Hlavní obsah

Deset pravidel správného odlíčení

Foto: samohoto.cz/jiunlimited

Foto: samohoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nalíčit se vhodně pro svůj typ a styl, i danou příležitost, je uměním. Ale zase tu krásu smýt, aby pleť mohla volně vydechnout, také není jen tak. Odličování má zkrátka svá pravidla.

Článek

1. První přikázání, jež je třeba striktně dodržovat, ať se nám to hodí, nebo ne, zní: Večer se musíme odlíčit a pleť důkladně vyčistit! Byť jsme unavené nebo si říkáme, že vlastně až tak moc nalíčené nejsme. Ani tvář bez make-upu, jen s trochou řasenky či rtěnky nesmí před spaním zůstat nevyčištěná. Důvod je zřejmý - během spánku má pokožka jedinečnou a vlastně jedinou možnost si odpočinout a zregenerovat se. Nemluvě o tom, že by si rozhodně zasloužila noční krém, a ten nemá smysl nanášet na nevyčištěnou pleť.

2. Zvláště po pozdním návratu z party či jiné společenské akce končící až pozdě večer či dokonce k ránu se mnohým z nás do odličování už nechce. Jenže zneužívat pro tento účel přísloví Ráno moudřejší večera je pořádný nesmysl. Radši vsaďme na to, které praví: Co můžeš učinit dnes, neodkládej na zítřek. Po ponocování bude ráno naše pleť už tak dost povadlá a znavená, tím spíš, že právě na různé večerní akce se většinou líčíme více než obvykle. Necháme-li pokožku přes noc dusit se pod nánosem make-upu, pomstí se nám tím, že si po probuzení budeme připadat, jako bychom se místo na sebe dívaly na vlastní babičku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

4. Na pokožku obličeje nepatří mýdlo ani mycí gely, které ji vysoušejí, dráždí a narušují její ochrannou vrstvu. Proto k základnímu mytí používáme výhradně čistou vodu - a v případě, že máme pleť velmi citlivou, tak nikoli tu s chlorem z vodovodu, ale kvalitní minerální vodu určenou pro tento účel.

5. Přípravky pro odličování je vhodné kupovat v kompletním setu jedné značky, přičemž výběr podřizujeme typu pleti a věku. Nejjednodušší sestavu tvoří odličovací mléko a odličovací, nejlépe tonizující voda, popřípadě pěnivý odličovací gel. Dámy po třicítce by navíc rozhodně měly používat speciální přípravky k odlíčení očí, ale mladší slečny neudělají chybu, když si je pořídí také v rámci prevence vrásek v okolí očí. Ty se začínají tvořit už po pětadvacítce a je rozhodně lepší jejich vzniku bránit než proti nim později zoufale bojovat.

6. Ženy s citlivou pletí by měly volit přípravky bez parfemace a bez alkoholu, ale zato s vyživujícími a regeneračními přírodními esencemi (ať už bylinnými, či ovocnými). Přípravku, který se osvědčí a pleť po něm ráno vypadá svěže a odpočatě, je vhodné se držet. Podléhat tlaku reklamy, která nás ponouká zkoušet stále další a další novinky, se v oblasti odličování nedoporučuje (na rozdíl třeba od dekorativní kosmetiky, kde je to jistě na místě).

7. Rozšířeným zlozvykem je šetřit s odličovacími tampony - to opravdu není úspora na správném místě. Vždy, když je tampon ušpiněný, vezmeme si nový, a to tak dlouho, dokud nezůstane úplně čistý. Pokožku si jím spíše poklepáváme, rozhodně ji netřeme a ani nijak nevytahujeme.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kvalitní krém je po odličování samozřejmostí.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

8. Odličovací ubrousky jsou jistě velmi praktické - pro určité situace. Oceníme je na cestách, ve spěchu, při potřebě odlíčit tvář během dne před dalším nalíčením apod. Ale rozhodně nejsou určeny pro pravidelné každodenní používání - v žádném případě nenahradí kompletní sadu odličovacích přípravků.

9. Přestože se na noc nelíčíme a pleť ošetříme pouze nočním regeneračním a výživným krémem, je nutné pokožku ráno znovu vyčistit. Samozřejmě že ranní čištění pleti nevyžaduje tolik péče a netrvá tak dlouho jako večerní, ale přesto na ně nezapomínejme. Denní krém na nevyčištěné tváři nemůže dobře účinkovat!

10. Ačkoli zatím byla řeč pouze o pokožce pleti, podobnou péči je třeba věnovat i krku a dekoltu. Na něj sice nepoužíváme dekorativní kosmetiku, ale make-up či korektor obvykle ano. Pravidelné čištění pleti v této oblasti spolu se správně volenými nočními a denními krémy pomáhá zamezit tvorbě vrásek.

Reklama

Načítám