Hlavní obsah

Devatero správného „solárkování“

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Začínejte na slabých strojíchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to tady! Sezona plná odvážných výstřihů, minisukní i tílek. Ale ne každý po zimě vypadá tak, že by se zrovna mohl hned takto poodhalit a oslnit bronzovou barvou své pleti. Pomoci může solárium. Jak s tím začít by vám měli říci v každém studiu. Pokud se ale tak nestalo, nechte si poradit od nás.

Článek

1. Začínejte na slabých strojích

Myslíte, že čím silnější stroj užíváte, tím bude efekt opálení větší a trvalejší? Omyl! Pokud hned půjdete na stroj se silnými turbo trubicemi, kůže vám zčervená. A efekt se rychle ztrácí. „Je nutné opalovat se nejdříve na těch nejslabších strojích a postupně zvyšovat intenzitu. Na turbo solárium jděte až ve chvíli, kdy máte barvu pleti takovou, jakou požadujete a chcete si ji udržet," radí Michaela Třebovská, vystudovaná lékařka a také provozovatelka solárního studia.

2. Střídejte silné a slabé stroje

Když už dosáhnete požadované intenzity opálení a chodíte jen na udržování barvičky, je dobré čas od času zajít také na slabší stroj. Slabé trubice aktivují pigment a připraví jej pro další opálení.

3. Používejte krém

Před opalováním je nutné natřít se krémem určeným pro solární opalování. Jeho složení je jiné než u běžného opalovacího krému. Pokud byste použila do solária krém určený na slunce, pravděpodobně se spálíte. „Platí to i opačně. Krém ze solárií nepoužívejte na slunci. Nechrání totiž před UV zářením, ale před spálením od solárních trubic," vysvětluje Třebovská.

4. Během opalování se hýbejte

Chybou je, pokud v solárním boxu jen ležíte nebo stojíte. Je nutné vykonávat pohyby. Dojde tak k prokrvení celého těla a proces opalování má větší efekt.

5. Používejte klapky na oči

Při opalování je nutné mít na očích speciální klapky nebo brýle určené pro solária. Většinou si je nemusíte kupovat, protože téměř v každém solárním studiu jsou k zapůjčení. Jejich funkce je především ochranná, aby se nespálila slabá kůže na víčkách. „Pokud po opalování cítíte v očích únavu, je to právě tím," říká Třebovská.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Půl hodiny po proceduře použijte krémFoto: samphoto.cz/jiunlimited

6. Krém po opalování se vyplatí

Zhruba půl hodiny až hodinu po skončení opalování se natřete krémem po opalování. Opět se musí jednat o speciální krém určený pro solária. Bronzová barva tak vydrží déle.

7. Se sprchou počkejte

Pokud hned po „solárkování" běžíte do sprchy, smýváte tím prakticky celý efekt. Solária totiž opalují na jiném principu než slunce, a efekt se dostavuje až zhruba po šesti hodinách. Po tuto dobu byste se sprchovat neměla.

8. Poraněnou pokožku neopalujte

Pokud máte poškrábanou pokožku, jizvu nebo jste byla nedávno na tetování či si nechala aplikovat piercing, neopalujte se. I po samotném zahojení rány je nutné zhruba půl roku počkat. V místě poranění je dočasně změněna pigmentace, takže se dané místo neopálí a vznikají bílé skvrny. Těch se pak už nezbavíte.

9. Hodně pijte

Podobně jako u běžného opalování platí, že je nutné dopřávat tělu dostatek tekutin. A to zejména před nástupem do solária.

Pokud se budete těchto pravidel a rad držet, veřte, že nikdo nepozná, odkud vaše bronzová barva pochází. Jestli za ní vězí dlouhá dovolená u moře anebo pravidelná návštěva solárního studia. V každém případě budete vypadat krásně!

Reklama

Načítám