Hlavní obsah

Dezerty lehké jako sníh. Zkuste dorty, pusinky i křehký koláč

Foto: Eva Malúšová

Dopřejte si hříšně dobré dezerty z nadýchaného sněhu, ovoce a čokolády

Sněhové dezerty jsou prostě miláčkové: na povrchu křupavé, uvnitř vláčné, a ještě se při mlsání můžete uklidňovat tím, že jejich hlavní složkou je vlastně vzduch (prosím bez komentářů!). Dáte si s námi?

Článek

Zbyly vám bílky a teď nevíte, co s nimi? V létě je jistě nejjednodušší způsob, jak přebytečné bílky využít, ovocná pěna. Co ale, když máte chuť na něco sofistikovanějšího nebo čerstvé zahradní ovoce není zrovna po ruce? Upečte z nich lehounké čokoládové pusinky, na jazyku se rozplývající Pavlovu s exotickým ovocem či křehký citronový koláč (no dobře, do něj použijete i žloutky, ale je prostě boží)!

Křehký citronový koláč

Na formu o průměru 28 cm potřebujete: 125 g másla, 260 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, 4 lžíce vody

Na náplň: 2 hrnky vody, ¾ hrnku cukru krupice, 1/3 hrnku kukuřičného škrobu, 1/3 hrnku hladké mouky, 5 žloutků, 2 chemicky neošetřené citrony, 3 lžíce másla

Na sníh (lze vynechat): 5 bílků o pokojové teplotě, ¼ lžičky soli, lžičku octa, hrnek cukru krupice

Foto: Eva Malúšová

Křupavé máslové těsto, svěží citronovo-žloutkový krém a slaďounký zapečený sníh tvoří perfektní trojku

Postup: Ze změklého másla, mouky a soli vypracujte drolivou směs a rukama pak do ní zapracujte tolik vody, aby vzniklo hladké kompaktní těsto. To natlačte do koláčové formy s odnímatelným dnem, dno několikrát propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

Vodu, cukr, škrob a mouku za stálého míchání povařte na opravdu hustý krém připomínající pudink a asi naběračku této směsi zašlehejte ke žloutkům. Vše pak vraťte do hrnce a ještě asi 3 minuty povařte. Stáhněte z ohně a přidejte nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká!) a šťávu. Na závěr vmíchejte máslo a krém nalejte na vychladlý předpečený korpus. Dejte do lednice do doby, než připravíte bílkový sníh.

Bílky se solí, octem a cukrem ušlehejte dotuha a pomocí stěrky nebo zdobicího sáčku naneste na krém. Sníh roztírejte až k okrajům těsta, aby se vám nescvrkl. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 25 minut, až povrch zatuhne a lehce se opeče. Nechte úplně vychladnout a podávejte.

Tip: Kombinaci citronového krému a bílkového sněhu si vychutnáte i v těchto citronových košíčcích.

Sněhový dort Pavlova

Potřebujete:4 bílky o pokojové teplotě, ¼ lžičky soli, hrnek cukru krupice, lžíci kukuřičného škrobu, lžíci octa

K podávání:375 g smetany ke šlehání, 2 lžíce cukru moučka, 2 hrnky ovoce (v létě bobulovité, v zimě tropické)

Foto: Eva Malúšová

Dort nadýchaný jako sukně baletky (podle které se také tato sladkost jmenuje) se přímo rozplývá na jazyku

Postup: Troubu vyhřejte na 120 °C, a pokud má funkci cirkulace vzduchu, zapněte ji. Bílky se solí ušlehejte téměř dotuha a poté do nich po částech zašlehejte cukr. Přidejte i škrob a ocet a došlehejte dotuha. Na pečicí papír si s pomocí talíře obkreslete 2 kruhy a sníh na ně rozetřete. Korpus můžete udělat i jen jeden, ale počítejte s delší dobou pečení. Pečte asi hodinu a poté nechte v pootevřené troubě vychladnout.

Korpusy stáhněte z papíru a těsně před podáváním potřete spodní patro polovinou smetany ušlehané s trochou cukru, přiklopte druhým korpusem a potřete zbylou šlehačkou. Ozdobte ovocem (já dala mučenku, kiwi a karambolu) a podávejte.

Tip: Případné zbylé žloutky použijte třeba do žloutkového krému, kterým můžete Pavlovu také doplnit.

Vláčné čokoládové pusinky

Na 8 velkých pusinek potřebujete: 3 bílky o pokojové teplotě, 140 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, lžičku octa, 80 g hořké čokolády

K podávání: 200 g smetany ke šlehání, 2 lžíce lískooříškového krému, kakao na posypání

Foto: Eva Malúšová

Čokoládové pusinky jsou na povrchu křupavé a uvnitř přitom krásně vláčné

Postup: Čokoládu rozpusťte v mikrovlnce nebo vodní lázni a nechte trochu vystydnout. Bílky ušlehejte téměř dotuha, po částech k nim pak zašlehejte oba druhy cukru a ocet a došlehejte na pevný sníh. Zalejte čokoládou a jen lehce promíchejte, aby v krému zůstalo mramorování.

Lžící pak na pečicí papír tvořte pusinky, které ve středu trochu prohlubte, aby bylo místo na šlehačku. Dejte do trouby vyhřáté na 120 °C, teplotu ihned snižte na 100 °C (pokud má vaše trouba funkci cirkulace vzduchu, zapněte ji) a pečte 1–1,5 hodiny, až jdou pusinky odloupnout od papíru. Vychladlé plňte smetanou ušlehanou s lískooříškovým krémem (nejlepší je samozřejmě domácí nutella) a případně posypejte kakaem.

Tip: Jestli doma běžně nemáte sklenici lískooříškové pomazánky po ruce a nechce se vám ji kvůli jednomu dezertu kupovat, použijte jednoduše kelímek pařížské šlehačky.

Pomocníci pro bezproblémové šlehání bílků:

Foto: archiv firem

Nejrychlejší a nejsnadnější způsob, jak ušlehat bílky (a uhníst těsto, nastrouhat ovoce…), je použít kuchyňský robot. Vyberte si robustní přístroj s kovovým příslušenstvím, které vydrží každodenní zápřah. Na foto (zleva): Tefal, 9499 Kč, Kenwood 18 830 Kč

Foto: archiv firem

Nejméně místa v kuchyni vám zabere klasický ruční šlehač. Můžete si podle potřeby regulovat rychlost a kromě metliček k němu dostanete i hnětací háky. Na foto (zleva): Electrolux, 529 Kč, ETA 399 Kč

Foto: archiv firem

Většina moderních tyčových mixérů má v příslušenství i šlehací metličku a sekáček, takže když si vyberete kvalitní přístroj s vysokým příkonem (1000 W), snadno si práci s pečením ulehčíte i s ním. Na foto (zleva): Tefal, 2299 Kč, Braun, 4990 Kč

Taky je vám líto vyhazovat jídlo, takže kolikrát raději uvaříte vlastně něco navíc :-)?

ynezorPumanzeSaNyknalC