Článek
Postup
01.
Plechovku nebo sklenici cizrny slijte a nálev spolu s xanthanovou gumou (lze vynechat) ušlehejte elektrickým šlehačem do pěny. Když je sníh tuhý, přidejte vanilkový cukr (můžete použít i zrníčka z vanilkového lusku nebo několik kapek extraktu) a po lžících zašlehávejte i krupicový cukr.
02.
Pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky pak na pečicí papír tvořte malé pusinky (čím menší budou, tím rychleji se upečou a budou lépe držet tvar), které sušte v troubě vyhřáté na 100 °C asi 1,5 hodiny. Jestli máte troubu s větrákem, zapněte ho.
03.
Pusinky nechte na plechu vychladnout a poté uchovávejte v uzavřené dóze, vydrží asi 2 týdny. Skvělé jsou i slepené marmeládou nebo čokoládovým krémem.
Tip: Sníh můžete také zlehka promíchat s trochou rozpuštěné a vychladlé hořké čokolády, pusinky tak budou mít pěkné žíhání a čokoládovou chuť, akorát počítejte s delším časem pečení. Cizrnový sníh můžete využít všude tam, kde byste dávali klasický bílkový. Inspirací vám budiž třeba článek Dezerty lehké jako sníh. Zkuste dorty, pusinky i křehký koláč. Xanthanová guma se používá hlavně do bezlepkového pečení – těsta s ní pak mnohem lépe drží tvar. Akorát to s ní nepřežeňte, nebo bude výsledná struktura spíše gumová.
Slyšeli jste už o tomto hitu veganů?