Hlavní obsah
2,9
(118)
 

Když jsem poprvé narazila na recept na veganské pusinky, seznam ingrediencí mě trochu vyděsil: nálev z cizrny a cukr. To jsem prostě musela vyzkoušet! A výsledek? Pusinky jsem na tajňáka podstrčila celé redakci a nikdo nic nepoznal!

10 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
60 kusů
Na pusinky potřebujete:
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 150 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky xanthanové gumy
  • 1 lžička vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Plechovku nebo sklenici cizrny slijte a nálev spolu s xanthanovou gumou (lze vynechat) ušlehejte elektrickým šlehačem do pěny. Když je sníh tuhý, přidejte vanilkový cukr (můžete použít i zrníčka z vanilkového lusku nebo několik kapek extraktu) a po lžících zašlehávejte i krupicový cukr.

02.

Pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky pak na pečicí papír tvořte malé pusinky (čím menší budou, tím rychleji se upečou a budou lépe držet tvar), které sušte v troubě vyhřáté na 100 °C asi 1,5 hodiny. Jestli máte troubu s větrákem, zapněte ho.

03.

Pusinky nechte na plechu vychladnout a poté uchovávejte v uzavřené dóze, vydrží asi 2 týdny. Skvělé jsou i slepené marmeládou nebo čokoládovým krémem.

Tip: Sníh můžete také zlehka promíchat s trochou rozpuštěné a vychladlé hořké čokolády, pusinky tak budou mít pěkné žíhání a čokoládovou chuť, akorát počítejte s delším časem pečení. Cizrnový sníh můžete využít všude tam, kde byste dávali klasický bílkový. Inspirací vám budiž třeba článek Dezerty lehké jako sníh. Zkuste dorty, pusinky i křehký koláč. Xanthanová guma se používá hlavně do bezlepkového pečení – těsta s ní pak mnohem lépe drží tvar. Akorát to s ní nepřežeňte, nebo bude výsledná struktura spíše gumová.

Slyšeli jste už o tomto hitu veganů?

Reklama

Načítám