Hlavní obsah
2,8
(603)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vzhledem k počtu cukroví, v jehož receptech najdete jen žloutky, dřív nebo později začnete při pečení řešit, co udělat se zbylými bílky. Pamatuji si, jak měla máma v lednici sklenici od okurek, na které během adventu jen přibývaly čárky – za každý bílek jedna. Jednou za čas jich pár přeškrtla a náš byt provoněly pusinky.

25 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Na pusinky
  • 60 g bílku
  • 120 g cukru krupice
Na ochucení
  • 1 lžíce růžové vody
Článek

Jestli už máte hotové perníčky, linecké, rohlíčky a další cukroví, které se nechává rozležet, tak se vám pravděpodobně nahromadily bílky. Co s nimi? Vsaďte na vylepšenou klasiku! Tyto pusinky jsou ovoněné růžovou vodou, která jim dodá neskutečný šmrnc. Ale výborné jsou i bez ní...

Postup

01.

Připravte si vodní lázeň: Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na hrnec dejte jiný, menší (nebo nerezovou misku), dno se přitom nesmí dotýkat vroucí vody, musí ho zahřívat pouze unikající pára. Do horního kastrolku vložte bílky (60 g odpovídá asi 2 bílkům), přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nahřáté bílky s cukrem vyšlehejte do vysoké, tuhé, pevné pěny – při nejvyšších otáčkách na šlehači to trvá asi 8–10 minut.

Tip: Takto vyšlehaný sníh má jednu výhodu: vydrží i do druhého dne.

02.

Troubu vyhřejte na 150 °C. Pomocí cukrářského sáčku tvořte na plech vyložený pečicím papírem drobné pusinky – někdo preferuje vroubkovanou hubičku, jiný zase hladkou, je to jen na vás. Pusinky pečte (respektive sušte) asi 15 minut. Na povrchu by měly zůstat bílé, maximálně lehce narůžovělé. Po vyndání pusinky jemně postříkejte růžovou vodou, nechte vychladnout a teprve pak slupujte z papíru. 

03.

Chcete-li pusinky udržet v perfektní kondici až do Vánoc, skladujte je ve vlhkuvzdorné krabici nebo klidně v zavařovacích sklenicích. Pokud totiž navlhnou, změknou a zhoubovatí - a takové už vám chutnat asi moc nebudou.

Nebojte se experimentovat: místo růžové vody přidejte třtinový rum nebo pár kapek domácího vanilkového extraktu. A už jste zkusili sněhové pusinky bez bílků?

Načítám