Hlavní obsah

Nadýchané sněhové pusinky: V minutě z nich uděláte kokosky

Hodnocení:
(39)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Vzhledem k počtu cukroví, v jejichž receptech najdete jen žloutky, začnete dřív nebo později při pečení řešit, co vlastně udělat s těmi bílky. Pamatuji si, jak měla máma v lednici sklenici od okurek, na které během adventu jen přibývaly čárky – za každý bílek jedna. Jednou za čas jich pár přeškrtla a náš byt provoněly pusinky.

Ingredience pro:
1 plech
Na pusinky potřebujete:
  • 60 g bílku
  • 120 g cukru krupice
Na ochucení potřebujete:
  • 1 lžíce růžové vody
  • 150 g strouhaného kokosu
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si vodní lázeň: Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na hrnec dejte jiný, menší (nebo nerezovou misku) – dno se ale nesmí dotýkat vroucí vody, musí ho zahřívat pouze unikající pára. Do horního kastrolku dejte bílky (60 g odpovídá asi 2 bílkům), přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nahřáté bílky s cukrem vyšlehejte do vysoké, tuhé, pevné pěny, při nejvyšších otáčkách na šlehači to trvá asi 8–10 minut. Takto vyšlehaný sníh má jednu výhodu: vydrží i do druhého dne.

Krok 2: Troubu vyhřejte na 150 °C. Pomocí cukrářského sáčku tvořte na plech vyložený pečicím papírem drobné pusinky – někdo preferuje použití vroubkované hubičky, někdo zase hladké, je to jen na vás. Pečte (respektive sušte) asi 15 minut. Na povrchu by měly zůstat pusinky bílé, maximálně lehce narůžovělé. Po vyndání nechte vychladnout, a pak teprve slupujte z papíru. 

Krok 3: Chcete-li je udržet až do Vánoc v perfektní kondici, skladujte pusinky ve vlhkuvzdorné krabici nebo klidně zavařovacích sklenicích. Pokud totiž navlhnou, změknou a zhoubovatí, a takové už vám chutnat určitě nebudou.

Tip: Základní „těsto“ na pusinky (Krok 1) můžete různě dochucovat. K bílkům s cukrem před šleháním přidejte lžíci růžové vody (seženete v lékárnách, drogeriích nebo obchodech s asijskou kuchyní, můžete si ji ale i udělat sami). Do vyšlehaného pevného sněhu zkuste přidat také nasucho lehce opražený kokos a po upečení budete mít na stole lahodné kokosky! A nebojte se experimentovat, místo růžové vody přidejte třtinový rum, pár kapek vanilkového extraktu, nebo kokos nahraďte mletými oříšky či mandlemi.

Jak zpracováváte přebytečné bílky u vás doma?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama