Hlavní obsah

Koktejly na hubnutí. Fungují?

Foto: Thinkstock

Spoléháte na hubnoucí koktejly?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S naším Hubnoucím komandem jste jistě už dosáhli prvních výsledků. Je ale možné, že se proces hubnutí na chvíli zastavil a svádí vás to uvažovat o náhražkách stravy, aby vše šlo zase jedna báseň. Jednou z variant jsou i hubnoucí koktejly. Dokážou vám pomoci? Kdy skutečně zabírají a které si vybrat? To vše se dozvíte v následujících řádcích.

Článek

O správném užívání a účincích koktejlů s námi hovořila výživová poradkyně Kateřina Gálová, jedna ze členek našeho Hubnoucího komanda.

Naučte se rozlišovat!

Co to vlastně ve skutečnosti jsou ony dietní či hubnoucí koktejly? Dá se jim věřit? A je rozdíl mezi dietním koktejlem a částečnou náhradou stravy, která může doplnit váš redukční jídelníček?

Hubnoucí či dietní koktejl je přípravek, který slibuje úbytek hmotnosti jen díky tomu, že jej začnete pravidelně několikrát denně pít. Nemusíte se hýbat, stačí ho jen připravit a vypít, a požadované kilogramy začnou ubývat. Zní to jako ideální scénář, ale u takovýchto koktejlů pozor! Nic takového nefunguje. Redukce hmotnosti je komplexní proces, a pokud chcete opravdu zhubnout, musíte upravit nejen jídelníček, ale i celý svůj životní styl (od pohybu až po odpočinek).

Na straně druhé existují na trhu produkty, které mohou vhodně doplnit váš stravovací režim. V tomto případě se jedná o speciálně upravené a živinně vyvážené doplňky stravy, které můžete použít v průběhu dne jako takzvanou částečnou náhradu stravy. Tyto speciálně navržené koktejly obsahují všechny potřebné živiny (bílkoviny, cukry, ale i tuky) v kombinaci s dalšími látkami, jako jsou například vitaminy či vláknina. Tyto koktejly pak můžete použít během dne místo jednoho jídla (oběd, svačina či večeře). „Je důležité si uvědomit, že speciální koktejl může nahradit jednu porci jídla během dne, ale nikdy by v jídelníčku neměl dominovat nad pestrou a vyváženou stravou,“ upozorňuje Kateřina Gálová.

Speciální vyvážený koktejl může být vhodným řešením v situacích velkého pracovního tempa, kdy kvůli množství práci nemáte čas zajít si třeba na oběd. Navíc díky přesně stanoveným hodnotám jednotlivých živin a energetické vydatnosti máte perfektní přehled o tom, co jste snědli. A můžete tímto způsobem ideálně dohnat to, co v běžné stravě zanedbáváte – například potřebný příjem vlákniny či bílkovin.

Výhody vyváženého koktejlu oceníte také po své fyzické aktivitě. Znáte to, chodíte cvičit v podvečerních hodinách, a nevíte, co si dát po aktivitě k jídlu... Nechcete nic těžkého, ale také víte, že hladovět je chybou. V těchto situacích je vyvážený koktejl tím správným pomocníkem. Doplní všechny potřebné živiny a na druhé straně vás nebude tolik zatěžovat jako klasická večeře.

Jak vybrat ten správný?

A jak vybrat ten správný koktejl, který může pomoci? „U koktejlů, které chcete v rámci redukční diety konzumovat, je velice důležité sledovat složení. Základem jsou kvalitní suroviny,“ upozorňuje Kateřina Gálová. Ten správný koktejl by měl obsahovat zvýšené množství bílkovin, a naopak snížené množství sacharidů. Ze sacharidů by měly převažovat sacharidy komplexní (složené), jen minimum by měly tvořit sacharidy jednoduché. Další důležitou informací je i obsah vlákniny, která podporuje zažívání, dále také přídavek vitaminů a podobně. U vlákniny by mělo být množství 18 až 30 gramů na den. Počítá se to ovšem z celkového celodenního příjmu stravy.

Tip Hubnoucího komanda – T-MEAL FRUITY

T-MEAL FRUITY je živinně vyvážený koktejl, který vám bude výborným pomocníkem ve vašem stravovacím režimu. Více informací naleznete zde.

Hubnutí není jen v jídelníčku, ale i ve zdravém pohybu. Správnou motivaci můžete získat z našeho dnešního videa – zacvičte si s „kliďasem" Radkem s drobným náčiním, hezky v klidu doma a bez jo-jo efektu. Pokud si přece jen nejste jisti, jak si správně vybrat, nebo v případě, že si nevíte rady s hubnutím, obraťte se na naši speciální poradnu Hubnoucího komanda, kterou najdete zde.

Reklama

Související témata:

Načítám