Hlavní obsah

Diety hvězd: Proč ženám ničí zdraví

Foto: Isifa

Beyoncé propaguje čisticí kúru pomocí javorového sirupuFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dieta odvozená od krevních skupin, detoxikační kúra založená na javorovém sirupu… To jsou jen některé z hubnoucích metod, které propagují celebrity světového formátu. Odborníci na výživu ale nyní varují: Podobné návody nutí ženy k tomu, aby si ničily zdraví! Přehnaná posedlost zdravou výživou má dokonce i své jméno: orthorexia nervosa. A pozor: Je na vzestupu!

Článek

Jíst zdravě je módní. A nejen mezi celebritami. Jenže jejich rady a různé „tipy“, jak zhubnout a být stále štíhlá, jsou často na hraně. Ženy, které je následují, totiž při dodržování těchto striktních pravidel riskují své zdraví – věrny příkladu svých hvězdných vzorů ze svých jídelníčků vyřazují rovnou celé skupiny životně důležitých živin. S tím ale odborníci na výživu nesouhlasí!

Nejedí už skoro nic

Mentální porucha, která se projevuje právě přehnanou posedlostí zdravou stravou a kterou poprvé popsal lékař Steve Bratman v roce 1997, je na vzestupu. Ženy (nemoc nejčastěji postihuje ženy-třicátnice) se o „čistotu“ své stravy starají až tak pečlivě, že si odpírají celé skupiny potravin a důležitých živin. Často skončí tím, že ze svého jídelníčku nadobro vymažou například sůl, cukr, kofein, alkohol, pšenici, lepek, kvasnice, sóju nebo mléčné výrobky. Podobný osud potká i všechny potraviny obsahující umělé přísady nebo například pozůstatky pesticidů.

Zatímco ženy-anorektičky jsou posedlé tím, že omezují množství jídla, které snědí, ženy s orthorexií zase přespříliš řeší jeho složení. Své přísné stravovací zásady přitom dodržují až tak důsledně, že například odmítají jíst v restauracích nebo třeba u přátel. Co kdyby jim někdo naservíroval něco s tukem či „chemikáliemi“? Tento postoj samozřejmě často přináší napětí do vztahů – partnerských, i těch přátelských.

Foto: Thinkstock

Ženy s orthorexií příliš řeší složení jídlaFoto: Thinkstock

I nezdravé je občas prospěšné

Přitom vyřazení celých skupin živin z jídelníčku může podle lékařů vést k vážným onemocněním. A právě nápor rad, které chrlí celebrity, mohou podle dietologů ženy postrčit k tomu, aby udělaly první krok k orthorexii.

Lucy Jonesová z Britské dietetické asociace k tomu říká: „Každý den se objevují nové návody, jak žít zdravěji. Orthorexia má přitom velmi blízko k obsedantně kompulzivní poruše (úzkostné poruše, při níž má člověk nutkání vykonávat určité činnosti, pozn. red.). Cílem není být štíhlá – jde o kvalitu jídla.“ Lékařka také dodává, že žádná složka by neměla být z jídelníčku naprosto vyřazená a že je v pořádku, když si člověk občas dá i něco nezdravého.

Tato relativně nová porucha má ještě jedno riziko. Žena, která má sklony k orthorexii, si mnohdy připadá nadřazeně. Ona přece vládne silnou vůlí, díky které dodržuje často až nelidsky striktní pravidla stravování. Psycholožka Anjula Mutanda říká, že pýcha, s jakou tyto ženy mluví o svých dietních pravidlech, je velmi znepokojivá. „Anorektiční lidé jsou tajnůstkářští, zatímco lidé s orthorexií se často naopak nadřazují. To, čím jsme v dnešní době bombardováni, je myšlenka dobrého a špatného jídla. Lidé se ale především musí naučit, co je to normální jídlo.“

Ale pozor, ne všechny diety proagované celebritami, škodí! Třeby tyto ve článku Diety celebrit: Tyhle fungují! jsou rozumné a hlavně vás nenutí ke změně celoživotního stravovacího stylu.

Reklama

Související témata:

Načítám