Hlavní obsah

Dítě nás nachytalo při sexu. Jak z trapasu vybruslit?

Foto: Thinkstock

K rodičovské lásce sex patří. Co když vás při něm načape vaše dítě? Takhle na to zareagujte!Foto: Thinkstock

Reklama

Je jedno, zda vás zrovna přepadla chvíle vášně nebo jste s intimní chvílí počkali až na večer do ložnice. Zákon schválnosti funguje a při sexu vás může dítě nachytat. Jak na to zareagovat?

Článek

Alenu a jejího manžela přistihl devítiletý syn v „nejlepším“ v noci, kdy už měl dávno spát. „Měli jsme s manželem svoji chvíli, a najednou kde se vzal, tu se vzal a Tomáš stál u naší postele a zíral na nás. Nevím, kdo z nás byl ve větším šoku,“ popisuje Alena. Tomáš z ložnice rychle utekl, Alena se styděla a její manžel se pobaveně smál.

„Poslala jsem manžela, aby se synem promluvil, ale ten ho odbyl, že je to trapné, že ví, co jsme dělali, a že o tom mluvit nechce. Asi dva tři dny bylo doma takové nepříjemné napětí, ale pak to povolilo. Tomáš se sám od sebe naučil klepat a nevchází do ložnice, dokud ho nevyzveme,“ uzavírá situaci Alena.

Táta mámě ubližuje?

Že bydlíte pod jednou střechou s jedním či více potomky, automaticky neznamená, že budete s partnerem žít v celibátu do doby, než se děti osamostatní a vylétnou z hnízda. Zároveň byste ale na potomky měli brát ohled. Když už jste v intimní chvíli přistiženi, jak z toho vybruslit?

Vysvětlujte – Když se trapas stal a vy budete o něm s dítětem mluvit, berte ohled na to, jak je staré. „Rodiče musí úměrně k věku vysvětlit, že součástí života a vztahu rodičů je sex, že na něm není nic špatného, že to znamená, že se mají rádi,“ poznamenává psycholog z ambulance Psychoterapie Anděl Jan Kulhánek. Malým dětem zdůrazněte, že to, co v rodičovské ložnici viděly, je mazlení, že to dospěláci prostě dělají, nikoho nic nebolí a nikdo nikomu neubližuje a zmiňte, že jde o projev lásky. Na to malé děti slyší.

Foto: Thinkstock

Pokud chce dítko o tom, co vidělo u vás v ložnici, mluvit, přizpůsobte informace jeho věkuFoto: Thinkstock

Na ložnici se klepe

„U puberťáků je situace úplně jiná, ti už přesně vědí, o co jde a můžou se cítit trapně a nepříjemně, mohou se stydět a od rodičů odtahovat, ale to vyprchá. I jim je dobré říct něco v tom smyslu, že to prostě k životu patří,“ doplňuje Lucie Horníková. Víte, jak byste reagovali vy, kdybyste nachytali při sexu své dítě?

Nastavte si pravidla – Jedna z mála možností, jak se trapasu vyhnout, je mít v rodině nastavená pravidla, každý má přece nárok na své soukromí. A tak zaveďte, že na rodičovskou ložnici se klepe a vchází se až na vyzvání.

Buďte ale fér a respektujte i vy soukromí potomka, byť je malý, může mít svá tajemství. Pokud budou platit pravidla pro obě strany, dítě si je snáze osvojí. Bojujete doma s nedostatkem soukromí? Vyzkoušejte tipy, jak si ho vytvořit.

Foto: Thinkstock

Stalo se vám, že váš potomek zahlédl, co mělo zůstat za dveřmi? Nemusí to být jen špatně, můžete zkusit celou situaci využít k jeho sexuální výchověFoto: Thinkstock

Nenuťte ho debatovat – Co se stalo, stalo se, a zpět už to nevrátíte. Nabídněte dítěti možnost si o tom popovídat, ale nenuťte ho za každou cenu. „Rodiče by měli zkusit téma otevřít, ale když dítě dá najevo, že si o tom povídat nechce, stačí říct, máme se s tátou rádi a tohle k tomu patří a dál to nerozpitvávat a třeba jen nabídnout, že když si to rozmyslí, má přijít,“ podotýká Jan Kulhánek.

Dejte si pusu

Dávejte si pozor – Snažte se eliminovat situace, kdy by vás mohlo dítě během sexu překvapit. „Je samozřejmě lepší, když děti se sexualitou svých rodičů nepřijdou do kontaktu. Na druhé straně je ale fajn, když si rodiče před dětmi běžně dají pusu, pohladí se nebo se chytnou za ruku. Projev citů mezi rodiči je naopak pro dítě příjemný,“ doplňuje Jan Kulhánek.

Nachytalo vás dítě při sexu? Nechte na něm, zda o tom chce mluvit.

Reklama

Související témata:

Načítám