Hlavní obsah

Dítě vs. kariéra: 4 otázky, na které si musíte odpovědět

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Mateřství, nebo kariéra? To je dilema, které řada žen plánujících miminko řeší. Musíte se skutečně jednoho vzdát ve prospěch druhého? Je vaše pracovní uspokojení něco, čím ošidíte dítě? Ne! Všechno jde, když se chce, milé dámy! A jak skloubit roli matky s pracovním uspokojením, to je téma prvního dílu našeho nového seriálu, který se bude zabývat ryze ženskými otázkami a problémy.

Článek

Mateřství je pro většinu žen přirozené, jen ne každá žena zároveň cítí, že by se kvůli dítěti chtěla vzdát všeho ostatního. Ženy ale přece nemusí být „jen“ matkami! Koneckonců se podívejte na novozélandskou premiérku Jacindu Ardern (38). Ta v červnu porodila dcerku, na dobu šestinedělí si vzala volno, a pak se vrátila.

A tady jsou rady vztahového kouče Aleše Kaliny, jak lze skloubit rodičovství a pracovní uspokojení.

Co chcete?

Tohle je ta nejdůležitější otázka ze všech. V prvé řadě musíte vědět, co vy samy doopravdy chcete. Ne, co se od vás očekává, ne to, k čemu vás tlačí společenský trend, rodina či partner. „Mateřství je sice pro většinu žen přirozená touha, ale stejně tak je ve vás zakódovaná i potřeba seberealizace a uplatnění talentů a sebevyjádření. Není proto možné na úkor plození zničit sebe a své touhy, třeba jenom proto, že se to tak ve společnosti nosí,“ potvrzuje Aleš Kalina.

Není chyba chtít být matkou na plný úvazek, ale stejně tak v pořádku je chtít své mateřství skloubit i se svou profesní úspěšností. A právě téhle variantě se budeme dnes věnovat.

1. Zvažujte možnosti

Zjistěte, jaké máte možnosti! Zaměřte se na dvě věci, od nichž se odvíjí všechno ostatní a díky nimž dostanete jasnější představu o tom, jak na to.

  • Čas - Kdy se chcete vrátit do práce? Hned po šestinedělí, po půl roce, po roce, po dvou?
  • Co vám práce dovolí - přemýšlejte, co vám vaše profese umožní. Můžete pracovat z domova? Na zkrácený úvazek? Nabízí váš zaměstnavatel nějaké benefity maminkám, co si mateřskou zkrátí (firemní školky, klouzavá pracovní doba, finanční benefity…)?
Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Pokud je žena šťastná v práci, není na tom nic zlého. Pro dítě je stejně nejdůležitější, když jsou rodiče spokojeníFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

2. Dohoda s partnerem

Teď je správný čas probrat vše s partnerem. I on má má určité představy o rodičovství, o tom, jak si péči o svého potomka představuje. Je potřeba najít shodu, protože to bez vzájemné podpory nezvládnete.

Možná budete muset ze svých prvotních představ oba trochu slevit, ale tak je to právě v pořádku. Pokud spolu umíte komunikovat a hledat kompromisy, zvládnete to. Pokud ne, dál se bohužel nedostanete.

3. Konkrétní plán

Teď musíte spočítat (alespoň zhruba), kolik času vám zabere vaše práce, a vymyslet, kdo vás v té chvíli zastane, a jak se to projeví finančně. „Je dobré si to vše nakreslit do tříletého kalendáře. Jak dlouho budete doma, kdy a jak moc budete v práci, co zvládnete s pomocí partnera či babiček, na co bude potřeba si pomoc najmout. A kolik to všechno samozřejmě bude stát,“ popisuje Aleš Kalina.

Možná se dopracujete k tomu, že bude potřeba původní představu trochu pozměnit, ale právě v tom je důležitost plánování.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Ani u nás není málo rodin, v nichž odchází do práce matka a doma s dítětem zůstává tatínekFoto: goodluz, Shutterstock.com

4. Buďte flexibilní

Na jedno ale nikdy nezapomínejte. Ani ten nejdokonalejší plán na světě vás nepřipraví na realitu, která nastane po narození miminka. „Při příchodu dítěte se v hlavách obou partnerů hodně věcí mění a je dobré na to být připravený,“ tvrdí Aleš Kalina.

Klidně se může stát, že jakmile své dítě spatříte, nebudete mít na kariéru a práci ani pomyšlení. Nebo naopak vás bude péče o dítě natolik psychicky vyčerpávat, že ucítíte, že předem domluvené dva roky doma prostě nevydržíte. A jsou tu i individuální potřeby dítěte (nemoci, reakce na odloučení od maminky, na kolektiv jiných dětí, na chůvu…).

Tady Aleš Kalina doporučuje založení takzvané domácí rady. „Oba partneři mají stejný hlas a musí se domlouvat podobně jako na poradě vedení firmy, jak se ta jejich domácí firma bude řídit,“ radí Aleš Kalina. A základní pravidlo? O každé nespokojenosti musí oba okamžitě mluvit. „A na základě toho ti dva musí hned hledat nové dohody, domlouvat nové podmínky a možnosti spolupráce,“ popisuje Aleš Kalina.

Neustále si připomínejte, že máte společný cíl a na všem se podílíte rovným dílem. „Dítě není jen věcí ženy, ale obou, a oba se musíte snažit, abyste všichni tři byli co nejvíc spokojeni. Protože to je přece to, o co by vám mělo jít,“ dodává Aleš Kalina.

Soutěžte s námi

Blíží se Mezinárodní den žen, a naše redakce se rozhodla své ženské čtenářky trochu obdarovat. Ve spolupráci se vztahovým koučem Alešem Kalinou jsme si pro vás připravili sérii šesti článků, které se budou zabývat ryze ženskými tématy, a jejichž součástí je i soutěž o zajímavé ceny.

Tyto články budou na Proženy.cz vycházet vždy v pátek (počínaje dneškem a konče právě na MDŽ) a na Facebooku bude zveřejněna soutěžní otázka, přičemž odpověď na ni najdete právě v článku. Každý týden jedna čtenářka vyhraje za správnou odpověď, kterou napíše na náš Facebook, knihu Aleše Kaliny Emoční rovnice.

Hlavní cenou, jejíž výherkyni vybere po zveřejnění šestého, posledního, dílu, Aleš Kalina, je ale osobní dvouhodinový koučink s Alešem Kalinou (buď osobně v Praze, nebo prostřednictvím Skype, pokud by pro výherkyni byla Praha obtížně dostupná) na téma, které danou výherkyni nejvíce trápí a s nímž by ji odborník mohl pomoci. Proto ke každé soutěžní odpovědi vztahující se k jednotlivému článku připojte i pár vět o tom, proč by zrovna vám koučink udělal radost a jak by vám mohl pomoci zlepšit váš život.

A jakou zkušenost máte vy? Toužily jste jít co nejdříve do práce, nebo jste byly s dětmi co nejdéle doma?

Reklama

Načítám