Hlavní obsah

Skutečné drama pod Pražským hradem

Foto: shakespeare.cz

Letní scéna pod Pražským hradem patří ShakespearoviFoto: shakespeare.cz

Reklama

Je horký letní podvečer, začíná se stmívat, na ještě modré obloze už tu a tam zahlédnete, jak vykukují první hvězdy. Kráčíte lehkým krokem kolem majestátně vzhlížející svatovítské katedrály. Historickými uličkami scházíte kousek dolů až do Nejvyššího purkrabství. Usedáte do sedadla a čekáte. Pst - Komedie omylů začíná!

Článek

Fenoménem posledních let nejsou jen letní kina. Stává se běžným zvykem, že herci, místo aby si užívali zasloužené divadelní prázdniny, přesouvají se na letní scény a baví stovky diváků pod širým nebem. Letošní Shakespearovské slavnosti svůj program v Brně, Ostravě či Bratislavě zcela vyčerpaly, až do 3. září však stále ještě pokračují na Pražském hradě. Každý den až do 20. srpna se v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu ozývají repliky ze Shakespearovy rané a zároveň vůbec nejkratší divadelní frašky – Komedie omylů.

Dvojčata a dvojčata

Dynamická a od první chvíle zábavná hra Komedie omylů je, jak jinak, plná nečekaných nedorozumění, která hlavním postavám pořádně zamotají hlavu. Divoká bouře na lodi rozdělí dvoje dvojčata: Antifola a jeho sluhu Dromia bouře zanese do Syrakus, druhého Antifola a Dromia do Efezu. Když Antifolus efezský dospěje, vydá se pátrat po svém zmizelém otci a doputuje i se svým sluhou až do Syrakus, kde ho všichni díky jeho vzhledu pokládají za jeho bratra. Na tento zdánlivě prostý omyl se jako sněhová koule nabalují další nedopatření a nedorozumění. Shakespear rozehrává nejen otázku partnerských vztahů, ale také témata cti, pravdomluvnosti a rodičovské lásky.

Foto: shakespeare.cz

V roli žárlivé Adriany Jitka ČvančarováFoto: shakespeare.cz

Hra je vystavěna na skvělém scénáři, kompozici a na báječných hereckých výkonech. Dvojroli sluhy Dromia ztvárnil Filip Rajmont (znáte ze seriálu Velmi křehké vztahy), dvojrole jeho pána Antifola se ujal Martin Pechlát. Jako žárlivá manželka Adriana exceluje Jitka Čvančarová, v postavě Solnia, mastmi prohnaného orientálního despoty, uvidíte Davida Suchařípu. Představení režíruje Ivan Rajmont.

Komedie omylů, bláznivý kolotoč ztrát a nálezů, navíc zasazený do jedinečných „kulis“ Pražského hradu, byste si v žádném případě neměly nechat ujít. A pokud by se vám zrovna tato hra nezamlouvala, na konci srpna ještě máte možnost na stejném místě zhlédnout Macbetha nebo Veselé paničky windsorské!

William Shakespeare: Komedie omylů Nejvyšší purkrabství Pražského hradu Překlad: Martin Hlinský Režie: Ivan Rajmont Hrají: David Suchařípa, Zdeněk Maryška, Filip Rajmont, Boris Hybner a další Cena vstupenek: 200 – 999 Kč, dostupné v síti Ticketportal

Reklama

Související témata:

Načítám