Hlavní obsah

Super rádce, jak koupit nové povlečení

Foto: isifa

Problémy se spánkem může mít na svědomí i nekvalitní povlečeníFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se obměnit starší povlečení, ale zaskočila vás šíře nabídky na trhu? Pak jste tu správně. Máme pro vás průvodce nákupem, materiály a údržbou. S námi chybu neuděláte!

Článek

Při výběru povlečení si jistě položíte otázku, zda koupit dražší, nebo zvolit levné, které ale možná méně vydrží. My vám na otázku, zač vlastně platíte, odpovíme.

Jak poznat kvalitu a co to vlastně je?

„Někteří výrobci se prezentují vysokou gramáží a uvádějí, že jde o ukazatel kvality. Ta ale není důležitá, jde o typ příze. Kvalitní povlečení je ušité z té, která má dlouhá a pevná vlákna, která ale mohou být lehká. Nikoli tedy gramáž, ale kvalita příze má přímý vliv na životnost povlečení,“ vysvětluje Ing. Alena Samková, ředitelka firmy Matějovský – ložní povlečení a dodává: „I méně kvalitní příze může mít velkou gramáž, ale silné nitě budou z krátkých vláken, což znamená kratší životnost. Krátká vlákna se brzy třepí a nedrží tolik pohromadě."

„Na cenu a kvalitu mají vliv i použité barvy a typ nanášení potisku. Čím kvalitnější, a tím pádem dražší povlečení, tím jsou barvy jasnější, stálobarevnější," říká Pavel Polanský, ředitel firmy Dadka. Použité barvy ale nemusí výrobce na etiketě uvádět. Povinně musí etiketa obsahovat údaje o výrobci, materiálovém složení a údržbě.

Jak konkrétně postupovat při nákupu?

1. Mnozí výrobci uvádějí, z jak kvalitní příze povlečení je – jde o hodnotu nejméně 20, ale ideálně kolem 50 NE (jednotka kvality příze). Pokud vám tuto informaci není schopen prodejce dát, můžete kvalitu zjistit i na omak a podle toho, jak je přes látku vidět. Povlečení tedy osahejte – mělo by být hladké, příjemné. Jestliže se přes jednu jeho vrstvu podíváte a uvidíte přitom každý detail obličeje prodavače, pak mu ho raději vraťte. Čím méně průhledné je, tím déle vydrží.

2.Povlečení by nemělo zapáchat použitými barvami.

3.Prohlédněte si švy. Stačí otočit jeden roh naruby a posoudit, zda jsou švy bytelné, rovné a pořádně zapošité.

4.Najděte na etiketě složení materiálu – přednost dejte přírodnímu. „Umělá vlákna sou jemná na dotek a nemusíte je žehlit, ovšem spánek v různých mikrovláknech a polyesterech není moc příjemný, nehledě na možné kožní problémy,“ říká Alena Samková.

Foto: thinkstock

Na obalu hledejte nejen složení materiálu, ale i jeho údržbuFoto: thinkstock

Materiály a jejich údržba

O jaký jde materiál, musíte najít na etiketě povlečení, je to povinný údaj.

  • bavlna – hebká, jemná, absorbuje vlhkost, snadno se udržuje, většinou  musíte žehlit
  • damašek – stoprocentně bavlněný materiál s dlouhou životností, lze ho prát do 60 °C
  • krep – z bavlny, tedy stejné vlastnosti, nemusíte žehlit
  • flanel– hebký, hodně hřejivý, tedy vhodný pro chladnější měsíce nebo prostory
  • jersey – úplet ze stoprocentní bavlny, hladký, velmi příjemný, nemusíte žehlit, vhodný do sušičky
  • satén – hebký, luxusní, na povrchu lesklý, z bavlněné příze, většinou se nemusí žehlit

Povlečení můžete kombinovat s prostěradlem z bavlny, froté i bavlněného saténu. Jen v případě bavlněného saténu nedávejte froté prostěradlo – je hrubší a hladkému povrchu nesvědčí. „Při nákupu prostěradel z froté a jersey naopak platí, že čím vyšší gramáž, tím kvalitnější jsou," upozorňuje Pavel Polanský.

Foto: thinkstock

Krásné a kvalitní povlečení je také skvělou dekorací ložniceFoto: thinkstock

Každý materiál vyžaduje jinou údržbu, proto čtěte pečlivě návod na údržbu. Obecně ale platí:

  • Před prvním použitím ho minimálně jednou vyperte na 40 °C, odstraníte případné zbytky barev a nečistot. Pozor – někteří výrobci podmiňují reklamaci barevného tisku právě tím, že ještě nebylo prané. Před prvním vložením do pračky ho tedy překontrolujte, a hlavně dodržte návod výrobce.
  • Povlečení perte vždy naruby a zapnuté.
  • Perte ho samostatně – ne s ostatním prádlem ani s prostěradlem, opět kvůli možnému oděru. Použijte přípravek na barevné prádlo, který je šetrný k barvám a prodlužuje trvanlivost zabarvení.
  • Ihned po vyprání ho pověste. Nikoli ale za rohy, mohlo by se zdeformovat. Raději ho přes šňůru přehoďte.
  • Do sušičky patří jen pokud to výrobce dovoluje, ale jen na program „žehlení".
  • Příliš vysoká teplota sušení a mandl může poškodit zipy z plastu.

Tak co, po jakém typu povlečení sáhnete, až půjdete do obchodu? Napište nám!

Reklama

Načítám