Hlavní obsah

Do divadla už jen v pláštěnce

Foto: Pavel Kolský

Umí Filip Blažek přivolat déšť?Foto: Pavel Kolský

Reklama

Prkna Divadla na Vinohradech ovládli kovbojové z amerického ranče. Dlouhé období sucha ne a ne skončit. Umírá dobytek a nesnesitelné horko působí i na psychiku postav. Přivolá obchodník s deštěm spršku do životů vdovce a jeho dětí?

Článek

Inscenace Obchodník s deštěm je příběh z úrodného západu Severní Ameriky, kde farmáře už dlouhou dobu trápí nekončící období sucha. Rančer Curry začíná být zoufalý a přijme nabídku obchodníka s deštěm Billa Starbucka, který se jednoho večera přihrne k nim na ranč.

Billa má zpočátku většina lidí za podvodníčka, který si chce jen přivydělat na neštěstí druhých. Rančerův syn Jimmy mu ale věří a ochotné mu pomáhá: chodí kolem ranče, bubnuje a přivolává bouřku. Zato rančerova dcera Líza dává jasně najevo, že o jeho schopnostech silně pochybuje. Pochybuje však spíše sama o sobě. Je ve věku na vdávání, myslí si, že je ošklivá, vůbec se necítí jako žena a bojí se, že z ní bude stará panna.

Věčný snílek Bill v ní ale dokáže probudit touhu změnit se a realizovat své sny - založit rodinu, mít děti, starat se o domácnost, být dobrou ženou. A přestože se nakonec ukáže, že Bill déšť přivolat opravdu neumí, Líze ani jejím příbuzným to nevadí. Umí totiž něco jiného - otevírat lidem oči a dodávat jim sílu.

Foto: Pavel Kolský

Život na ranči se po příchodu Billa úplně změníFoto: Pavel Kolský

V hlavních rolích nově nastudované inscenace uvidíte Filipa Blažka jako obchodníka s deštěm a Andreu Elsnerovou v roli Lízy. Komedie nepatří mezi ty, u kterých byste se smáli od začátku do konce. Jde spíše o roztomilý, zábavný, romantický příběh o naději, lásce a touhách.

Nenechte si ujít toto povedené představení s nádhernou scénou, skvělými hereckými výkony, westernovou doprovodnou hudbou Petra Maláska a drsnými kovboji s ještě drsnější chlapskou chůzí, koženými vysokými botami a velkou sponou na pásku. A pozor! V divadle prší...

Richard Nash: Obchodník s deštěm Divadlo na Vinohradech Režie: Martin Stropnický Hrají: Filip Blažek, Andrea Elsnerová, Michal Novotný, Jiří Dvořák, Jaromír Meduna, Daniel Bambas a Jiří Plachý Nejbližší představení 19. 1. 2008 od 19.00

Reklama

Související témata:

Načítám