Hlavní obsah

Do utěrky! Originální a levné balení dárků s překvapivým výsledkem

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Baví vás nakupovat dárky, ale jak přijde čas je zabalit, dojde vám inspirace? Tak přesně tu pro vás máme – a pojali jsme to trochu netradičně a především levně.

Článek

Někoho balení vánočních dárků baví, pro jiné to je práce za trest. Pro oba tábory máme pár tipů, jak letos vánoční nadílku zabalit jednoduše a zároveň tak, aby se skryly i případné nedokonalosti v technice. Navíc jsme nevsadili na drahé zdobné papíry a načančané mašle – soustředili jsme se spíš na zajímavý nápad, díky kterému byste mohli i ušetřit pár korun. Klidně totiž můžete použít ten nejobyčejnější balicí papír, nebo dokonce utěrku či noviny. Ale dost teorie, tady jsou praktické ukázky.

Dárek se šiškou

Foto: Tomáš Rubín

Hnědý balicí papír skvěle drží, pěkně se s ním pracuje a nakonec vypadá moc dobře. Jen musíte balit dárek opatrně, abyste papír příliš nepomačkali – kazí to dojemFoto: Tomáš Rubín

Svíčku, stejně jako další oválné předměty, klidně i lahvinku, můžete zabalit do hnědého papíru. Dole ho zastřihnete asi pět centimetrů pod dnem dárku a nahoře nechte minimálně 15 cm navíc. Vespod papír ohněte a přilepte průhlednou lepicí páskou. Horní přesahující část svažte a nastříhejte na proužky, aby vznikly „cípy“. Do jejich středu usaďte a tavnou pistolí přilepte třeba šišku či ozdobu na stromeček nebo čokoládovou figurku (tu lepte oboustrannou lepenkou). Kdyby vám přišlo balení málo barevné, můžete pod šišku či ozdobu nalepit několik pruhů mašle, která je dost tuhá či vyztužená a udrží tvar.

Kniha v novinách

Foto: Tomáš Rubín

Na balení můžete použít jakékoli noviny, jejichž stránky nepřetékají barvami a reklamou – a je lepší volit ty s reportážním či kulturním obsahem, aby hezké chvilky pod stromečkem nerušily titulky se jmény politikůFoto: Tomáš Rubín

Nemusíte mít po ruce drahý balicí papír, klidně použijte i noviny – vyhovují současnému stylu retro. Z novinového papíru a zbytků stuhy můžete vyrobit také kytku místo mašle a balíček převázat provázkem i papírovou stuhou.

Se srdcem na dlani

Foto: Tomáš Rubín

Na stužku lze přivázat i menší balíček a darovat tak třeba dva související dárky společněFoto: Tomáš Rubín

Je pro vás složité vyrábět květinu z novinového papíru? Pak je tu ještě jednodušší postup. Prostě dárek jen klasicky zabalte a převažte stuhou, na kterou navážete srdíčko nebo třeba větvičku jehličnanu, snítku jmelí, případně hezky zabalený bonbon.

Jako z cukrárny

Foto: Tomáš Rubín

Když použijete jednobarevný papír, nebojte se ho doplnit barevnou mašlí – hodí se klidně i papírová. A určitě se nemusíte držet jen pastelových tlumených odstínů, které jsme vybrali myFoto: Tomáš Rubín

Je na vás hnědý papír moc strohý a obyčejný? Dodejte mu trochu romantiky s pomocí papírové podložky pod dort nebo papírového prostírání, které vypadá jako krajka. Můžete použít i vlnkovaný metalický papír. Koupíte ho v každém papírnictví a je skvělý na balení dárků, s nimiž je třeba zacházet opatrně.

V sáčku na svačinu

Foto: Tomáš Rubín

Jako zajímavý detail můžete na provázek nalepit drobné bambulky nebo vločky, hodí se i knoflíky – sáhněte po tom, co máte po ruceFoto: Tomáš Rubín

Nemáte už ani kousek balicího papíru, ani toho obyčejného? Nevadí. Jestli najdete papírový sáček na svačinu, máte vyhráno. Vrchní část poskládejte do harmoniky a svažte běžným hnědým provázkem. Vše můžete doladit mašličkou ze zbytků vánoční pytloviny nebo mašle.

Zabaleno do utěrky a polštáře

Foto: Tomáš Rubín

Balení do látky je snadné a vypadá docela efektně, takže se ho nebojteFoto: Tomáš Rubín

Pokud nejste při balení příliš zruční, pak pro vás bude velkou výzvou dárek s nepravidelným či kulatým tvarem. Na takové se hodí měkký papír, klidně použijte krepový. Ale ještě snadnější je balení do textilu. Nemáte-li vhodný zbytek látky, použijte hezky barevnou utěrku z mikrovlákna – obdarovaný ji pak může uplatnit i v domácnosti na úklid bez chemie. Měkké dárky, třeba svetr nebo šálu, je šikovné i efektní zabalit do hezkého, vánočně laděného povlaku na polštář.

Stromeček ze čtvrtky

Foto: Tomáš Rubín

Stromeček můžete nechat čistě bílý, ale můžete na něj nalepit vatu nebo ho lehce přestříkat barevným sprejem – to už záleží na vásFoto: Tomáš Rubín

Chcete darovat drobnůstku a bojíte se, že váš balíček nebude pod ozdobeným stromkem ani vidět? Dáte-li ho do papírového stromečku, rozhodně ho nikdo nepřehlédne. A nebojte se, že ho nebudete umět vyrobit. Ačkoli možná vypadá pracně, je to snadné.

Na výrobu potřebujete dvě menší nebo jednu větší čtvrtku (A3). Z pruhu vytvořte dostatečně velký kornout – dárek se do něj musí vejít. Spodek zastřihněte do roviny, aby pak stromek stál. Kornout slepte lepidlem na papír. Pak obkreslete spodek stromku na čtvrtku a toto kolečko vystřihněte, stane se dnem „stromkové krabičky“ – vlepte ho tavnou pistolí nebo průhlednou lepenkou, obojí se schová pod nejnižší řadou „jehličí“. Ze zbytku čtvrtky vystříhejte kosočtverce a jeden jejich roh nastříhejte na proužky. Tento nastříhaný konec ohněte přes prst. Na kornout pak všechny tyto nastříhané a ohnuté kosočtverce nalepte tak, aby vytvořily dojem jehličí.

Do ruličky!

Foto: Tomáš Rubín

V této krabičce můžete darovat i peníze – a protože je lehká, můžete ji zavěsit na stromeček a nechat obdarovaného hledat…Foto: Tomáš Rubín

Drobnosti, se kterými by se mělo zacházet opatrně, můžete zabalit do krabičky vyrobené z ruličky od toaletního papíru, polepené zbytkem balicího papíru s vánočním motivem. Není-li vám tato surovina sympatická, vyrobte si ruličku třeba z vlnitého tvrdého papíru. Postup výroby je pak ale stejně jednoduchý – konce ruličky prostě zatlačte k sobě a tím ji uzavřete. Po vložení dárku svažte vzniklou krabičku mašlí.

Zasněženo!

Foto: Tomáš Rubín

Podobné bambulky seženete většinou v papírnictví nebo i v květinářství, ale můžete použít i natrhaný a do kuliček vytvarovaný krepák nebo ubrousek. Nalepte je tavnou pistolíFoto: Tomáš Rubín

Chtěli jste úplně obyčejně zabalit dárek, ale nějak to nedopadlo dobře, sklady jsou nepravidelné, je vidět, že jste papír neustřihli rovně… Nevadí! Odveďte pozornost jinam – nalepte na papír třeba kouličky nebo hvězdičky a pro jistotu ještě cik cak převažte nití nebo tenoučkou stuhou.

Je pro vás balení dárků radost, nebo se u toho spíš trápíte? Napište nám!

Reklama

Načítám