Hlavní obsah

Dojemný příběh Aničky (8): Rakovinu přežila díky Dobrým andělům i krasobruslení

Foto: Archiv

Díky pomoci nadace mohla Anička začít i krasobruslitFoto: Archiv

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během chvilky bylo vše jinak. Vypadalo to, že má dcera Anička zápal plic, ale diagnóza byla nakonec mnohem děsivější. Akutní leukémie! V boji s nemocí rodině pomohli i Dobří andělé.

Článek

Život paní Kateřiny a jejího muže Cyrila se v zimě roku 2013 převrátil vzhůru nohama. Jejich dnes osmiletá dcera Anička se necítila dobře, vše nasvědčovalo tomu, že má zápal plic. A tak s ní rodiče spěchali do nemocnice v Ústí. Tam se ale ukázalo, že dívku čeká boj se smrtelnou nemocí!

Nemocnice v plné pohotovosti

Lékařům v nemocnici bylo nejspíš jasné, že nejde o obyčejný zápal plic. Dívenku podrobili sérii vyšetření a v půl třetí ráno Kateřině a jejímu muži řekli, že jejich dcera má nejspíš onemocnění krve. Pořád ale byla naděje, že to tak není. „Kvůli nám odvolali lékaře z dovolené, provedli Aničce kompletní vyšetření včetně odběru kostní dřeně a v šest ráno jsme měli potvrzenou diagnózu akutní leukémie,“ vzpomíná Kateřina.

Foto: Archiv

Takhle holčička vypadala v srpnu 2013, kdy procházela intenzivní léčbouFoto: Archiv

Začal boj

Všechno bylo najednou jinak, jedinou prioritou bylo, aby se Anička uzdravila. Holčička pravidelně dojížděla do nemocnice, kde jí byla podávána chemoterapie. Tato léčba s sebou ale nese i výrazné oslabení imunitního systému, takže bylo potřeba z okolí Aničky odstranit vše, co by mohlo zadržovat prach či plíseň.

„Museli jsme vytvořit doma co nejsterilnější prostředí. Vymalovali jsme všechny pokoje, vydezinfikovali celý byt, vyměnili látkovou sedačku. Květiny putovaly k babičce a Anička se bohužel musela rozloučit i se svými plyšovými hračkami,“ popisuje Kateřina.

Upravit ale bylo nutné i Aniččin jídelníček, protože součástí léčby je i nízkobakteriální strava. Holčička směla jíst jen vakuované potraviny, vše se muselo zkonzumovat maximálně do čtyř hodin od otevření obalu. Z ovoce a zeleniny bylo povolené jen to, co se loupe.

Foto: Archiv

Tohle je leden 2014. Nejvíc Aničce chyběl kontakt s vrstevníkyFoto: Archiv

Finanční starosti

Jenže tohle všechno stojí nemalé peníze, a tak se výdaje rodiny výrazně zvýšily. „Od paní doktorky v nemocnici jsme se ale dozvěděli o nadaci Dobrý anděl. Asi po týdnu, kdy jsme vstřebali šok po oznámení diagnózy, jsme zaslali žádost o finanční pomoc. První pravidelný příspěvek dorazil následující měsíc. Kromě stravy jsme z toho hradili dezinfekční prostředky, které žena používala denně, a další nezbytné pomůcky, jako jsou třeba roušky či potravinové doplňky,“ popisuje Cyril.

Z peněz od Andělů ale rodina platila ještě jednu velmi zásadní věc. Anička totiž nejhůř nesla odloučení od svých kamarádů a vrstevníků. Moc jí chyběli, ale každé setkání s nimi pro ni bylo velmi rizikové z důvodu nákazy, byť obyčejnou chřipkou.

Foto: Archiv

Dnes je Anička zdravá a zapojuje se do kampaní nadace Dobrý anděl, s níž spolupracuje i Lucie BorhyováFoto: Archiv

„Jednou nám paní doktorka řekla, že v zimě a venku je menší riziko a můžeme se potkávat téměř s kýmkoli. A tak nás napadlo, že na zimním stadionu je zima stále a Aničku jsme přihlásili do kroužku krasobruslení,“ popisuje Kateřina. I ten mohla holčička navštěvovat díky příspěvkům od nadace. „Zpočátku jen tak ťapala po ledě a na tréninky jsme jezdili v omezené míře. Ale byla mezi dětmi a byla neskutečně šťastná,“ dodává Kateřina.

Foto: Archiv

Anička se svou malou sestřičkou v roce 2014Foto: Archiv

Vyhrála a pomáhá

Anička už svůj boj vyhrála a po dvouleté léčbě je zdravá. Letos nastoupila do druhé třídy, a i když jednou za tři měsíce dojíždí na kontroly do nemocnice, život rodiny se vrací do normálu. Konečně si Anička může užít i svou malou tříletou sestřičku Barborku.

Foto: Archiv

Takhle krásná je malá bojovnice dnesFoto: Archiv

Anička se nevzdala ani krasobruslení a v říjnu natočila nový reklamní spot pro nadaci Dobrý anděl, kde je vidět, jak jí to jde. „Za naši celou rodinu bych chtěl Dobrým andělům poděkovat, opravdu nám pomohli překonat nejtěžší období našeho života. Moc si toho vážíme a je nádherné, že v dnešní době plné stresu a spěchu takoví lidé existují. Děkujeme,“ vzkazuje tatínek Cyril.

Foto: Archiv

Celá rodina si prošla velmi těžkým obdobím a zvládla ho i díky pomoci nadace Dobrý andělFoto: Archiv

Tak co, stanete se také Dobrým andělem a pomůžete?

Reklama

Načítám