Hlavní obsah

Dokonalá půdní vestavba: Trámy, krb i koupelnu jim můžou závidět

Foto: Atelier JRA, Filip Šlapal (10x)

Rozlehlé půdní prostory se podařilo proměnit v útulné bydlení pětičlenné rodinyFoto: Atelier JRA, Filip Šlapal (10x)

Reklama

Navštívili jsme půdní vestavbu v Českých Budějovicích, kde pětičlenná rodina vyřešila prostorné bydlení ve staré zástavbě s citem a vkusem. Pojďte s námi nakouknout dovnitř.

Článek

Návrhu půdní vestavby do historického domu se chopil architektonický ateliér JRA. „Jedním z přínosů spolupráce s kvalitními architekty je vytvoření velkorysého a harmonického prostředí, což se myslím v případě půdní vestavby od ateliéru JRA podařilo splnit dokonale," říká Tomáš Horalík z webového portálu Najdi architekta.

Výhled do ulice i do parku k řece

Loftový byt s užitnou plochou neuvěřitelných 270 m2 se rozkládá na dvou podlažích a jeho místnosti jsou orientovány směrem do ulice i z druhé strany do parku a k řece. Právě tímto směrem je krov otevřen na celou výšku a vytváří hlavní prostor obytné části. Směrem do ulice bylo do krovu vloženo patro, které už plochu využívá jen zčásti kvůli zešikmení střechy.

Vnitřní prostory byly upraveny repasováním původního krovu a jeho doplněním. „Využili jsme zde původního tvaru střechy, vnitřní prostory definuje prolínání směrů šikmé střechy nad historickým půdorysem,“ říkají architekti Magdalena Rochová a Radek Jaroušek.

Foto: Archiv ateliéru

Centrálním prvkem obytné místnosti je velký krb z patinované oceli. Velká místnost je opticky rozdělena vestavěnými komodami, pilíři nebo úrovní podlahyFoto: Archiv ateliéru

Přírodní materiály od dřeva až po ocel

Prosklené ocelové dveře oddělují vstupní halu od dalších prostor bytu, kterému vládnou přírodní materiály, jež jsou vděčné zejména v nových interiérech starých domů. Přírodní olejované dřevo a dubovou dýhu doplňuje surová ocel nebo přírodní stěrka tadelakt.

Tadelakt, neboli marocký štuk, je díky svým vlastnostem vhodný jak do interiéru, tak do exteriéru, je nepropustný vodě, netvoří spáry a je odolný proti otěru. V tomto budějovickém bytě najdeme tadelakt v koupelně, kde je použit v kombinaci se slinutou mozaikou.

Foto: Archiv ateliéru

Za ocelovo-skleněnou příčkou je vidět část kuchyně, která byla vyrobena na míru z dubové dýhy. Zrovna v sešikmených podkrovních prostorech se vyplatí využít na míru vyrobeného vestavěného nábytku. Světlo nad jídelním stolem je značky ArtemideFoto: Archiv ateliéru

Příčka pomůže prostor oddělit

Centrální obytná část s jídelnou jsou jedním velkým otevřeným prostorem. Těchto 30 m2 je důmyslně odděleno skříňkami, pilíři i dvěma úrovněmi podlahy. Hmotu dřeva sem tam rozráží nábytek z jiného materiálu jako třeba plastové židle u masivního dubového jídelního stolu. Povrchy stěn jsou opatřeny šedou probarvovanou omítkou.

Na jídelnu navazuje vestavěná kuchyň z dubové dýhy a oceli, která dokáže využít každého centimetru pod zkosenou střechou. Kuchyně je zčásti ukryta za ocelovo-skleněnou příčkou pro vytvoření dojmu samostatného desetimetrového prostoru.

Foto: Archiv ateliéru

Z hlavní obytné místnosti vedou schody do horního patra, které využívá již menší plochu kvůli vysokému sešikmení střechy. Schody vedou přímo do pracovnyFoto: Archiv ateliéru

Bez terasy by to nebylo ono

Největšímu obytnému prostoru dominuje artefakt krbu z patinované oceli, na který navazují vestavěné dubové komody se skrytou televizí. Propojení obytného prostoru s exteriérem zajišťuje vikýř s ocelovými okny a výstupem na terasu.

V dalších částech spodního patra se nacházejí jednotlivé ložnice a dvě koupelny. Koupelny v tomto bytě rozhodně stojí za povšimnutí – už jen proto, že dlaždičky v nich nenajdete, vládne jim opět dřevo a stěrka. Zatímco v celém bytě včetně spodní koupelny je olejovaná masivní dubová podlaha, horní koupelna má podlahu teakovou s neobvyklým dřevěným sprchovým roštem.

Foto: Archiv ateliéru

Sprchový kout horní koupelny má dřevěný rošt. Vana je značky Vileroy BochFoto: Archiv ateliéru

Preferujete také netradičně pojaté koupelny, nebo dáváte přednost klasice v podobě dlaždiček a obkladů?

Reklama

Načítám