Hlavní obsah

Dokonalé marmelády: 10 + 1 recept

Foto: Thinkstock

Nejlepší marmeláda je ta domácí

Ovoce nám zraje jedna báseň a bublanina s ním už leze dětem i ušima? Vedle kompotů, které jsme se spolu naučili už před týdny, můžeme z plodů zahrady připravit i skvělé domácí marmelády. Jsou snadné, hotové za chvilku, a když nás chytne mlsná, je sklenice s marmeládou a džemem k nezaplacení!

Článek

Kouzelný svět pektinů

Látku zvanou pektin obsahuje snad každé ovoce. Právě kouzelný pektin je důvod, proč se nám z ovocné směsi stává rosol, kterému později říkáme marmeláda nebo džem. Čím je ovoce nezralejší, tím více má v sobě pektinu a tím lepší a hustší rosol vytvoří. Chemickou teorii my vlastně už ale řešit nemusíme, protože se běžně při tvorbě marmelád do směsi pektin přímo přimíchává – buď ve formě želírovací směsi, nebo želírovacího cukru. Stačí krátké zahřátí a dokonalá marmeláda je na světě!

Džem vs. marmeláda

Někteří lidé jsou až přehnaně hákliví na správné používání slov džem a marmeláda. Pojďme si tedy společně otevřít malé lingvistické okénko! Džem (ve starších kuchařkách najdeme i původní anglický název jam) je hustá rosolovitá hmota s kousky ovoce. Naproti tomu marmeláda se připravuje z rozvařeného nebo rozemletého ovoce a znatelné kousky ovoce vlastně neobsahuje.

Umí ho i pekárna

Nejenže už dnes nemusíme stát hodinu u plotny a zahřívat ovocnou směs s cukrem tak dlouho, než se odpaří alespoň třetina – tak to dělaly naše prababičky. Pro přípravu marmelády tu plotnu ani nepotřebujeme! Pomůže nám s ní totiž domácí pekárna. Kdo to ještě nezkusil, vřele doporučuji! Připravíme kousky ovoce nebo šťávu, cukr a želírovací směs (já dával Pektogel). Vše nalijeme, resp. nasypeme do pečicí nádoby, zapneme příslušný program a za hodinu už marmeládu naléváme do připravených sklenic.

Tip: Pozor! Pokud se rozhodneme pro variantu s pekárnou, čas od času víko trouby musíme otevřít a marmeládu stěrkou setřít z okrajů. Také je dobré nepřeceňovat sílu pekárny a nepřekročit doporučenou dávku od výrobce. Může se totiž stát, že marmeláda přeteče přes okraje a celé odpoledne strávíme umýváním pekárny.

Připravenou směs lijeme pouze do pečlivě vymytých sklenic, plníme je po okraj. Dobře utáhneme víčka a necháme odpočinout ještě asi 5 minut dnem vzhůru.

A teď už hurá na ně!

1. Rybízová marmeláda (ta moje)

1 kg rybízové šťávy (prolisovaný rybíz bez pecek a stopek a mravenců :o)), 600 g cukru krystal, 1 sáček Pektogelu. Vše dáme do domácí pekárny, zapneme příslušný program a pak jen naléváme do sklenic.

2. Džem s kiwi a banány

Potřebujeme 500 g oloupaného kiwi nakrájeného na plátky, 250 g banánů na tenká kolečka, želírovací cukr dle výběru (cca 500 g), 2 lžíce rumu. Vše smícháme a vaříme asi 4 minuty.

Foto: Thinkstock

Meruňkový džem s medem

3. Džem z brusinek a jablek

1 kg jablek oloupeme, vykrájíme jádra a nakrájíme na tenké plátky. Na dno hrnce nalijeme trochu vody, jablka svaříme na hustou kaši. Půl kila brusinek omyjeme, v jiné nádobě svaříme s 1 kg cukru a rozmačkáme je vařečkou. Když začnou pukat, přidáme je k jablečné kaši a dovaříme s želírovací směsí. Horké plníme do sklenic.

4. Marmeláda z hrušek, jablek, švestek a rajčat

Je potřeba stejný díl od každého druhu ovoce. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme. Švestky rozvaříme a prolisujeme. Jablka a hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a umeleme na strojku. Přidáme želírovací cukr (podle návodu na obalu poměr cukru a ovoce; cca 400 g), krátce povaříme.

5. Višňová marmeláda z pekárny (nadvakrát)

2 kg odpeckovaných višní dáme do pekárny a necháme projet jeden cyklus pro marmeládu pouze s višněmi. Program opakujeme ještě jednou – tentokrát i s cukrem (1 kg) a želírovacím přípravkem. A je to!

6. Broskvový džem

1 kg vypeckovaných, omytých a na kousky nakrájených zralých broskví krátce povaříme (asi 3 minuty), rozmačkáme jako kaši. Přidáme 400 g cukru, želírovací směs a vaříme dle návodu. Na 1 kg ovoce přidáváme ještě lžičku kyseliny citronové.

7. Malinový džem s rumem

Omyté maliny dáme do hrnce spolu s želírovacím cukrem (1 kg malin, 500 g želírovacího cukru) a necháme odpočinout asi 30 minut. Přidáme 2 cl bílého rumu, 1 lžičku kyseliny citronové, směs pak jen krátce a lehce povaříme.

8. Angreštová marmeláda s vanilkou

Omyjeme 1 kg zeleného (nezralého angreštu) a odstraníme stopky. Rozmixujeme angrešt v mixéru, směs nalijeme do hrnce a povaříme s želírovacím cukrem (600 g). Rozřízneme vanilkový lusk a vnitřek smícháme s ovocem.

9. Jablkový džem s kiwi

Na půl kg jablek potřebujeme ještě 4 kiwi, 5 hřebíčků, 200 g želírovacího cukru, 50 ml rumu a citronovou šťávu. Oloupaná a očištěná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky. Oloupeme kiwi, jež nakrájíme na kolečka. V hrnci smícháme nakrájená jablka, hřebíček, přilijeme čtvrt hrnku vody a vše vaříme doměkka. Nakonec přidáme zbytek přísad a ještě krátce povaříme.

10. Džem s meruňkami, jablky a medem

Oloupeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky 400 g jablek a povaříme je asi čtvrt hodiny. Do hrnce pak přidáme na kousíčky nakrájené meruňky (600 g) a opět vaříme dalších 10 minut. Do směsi přidáme citronovou šťávu, želírovací cukr (400 g), med a ještě vaříme asi 5 minut. Nakonec přilijeme trochu rumu.

+ 1 navíc: Jahodová klasika z pekárny

Do pekárny dáme 1 kg jahod, půl kila želírovacího cukru 2:1, 1 lžičku citronové šťávy a nastavíme program na marmelády.

A máme hotovo!

ynezorPumanzeSaNyknalC