Hlavní obsah

Domácí péče o seniory aneb Nechte (nejen) své rodiče dožít tam, kde to znají!

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Dopřejte i vy blízkým seniorům domácí péči. Víme, co od ní můžete vy i oni očekávatFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Reklama

Pobyt v nemocnici či v léčebně dlouhodobě nemocných mnozí nesnášejí dobře, stejně jako život v domově důchodců. Ale i v případě, že se člověk není schopný obsloužit sám, je možné, aby bydlel doma.

Článek

„Poté, co naše babička nečekaně zemřela na problémy s žílami, se dědeček zhoršoval. Nikdy nebyl praktický a smrt babičky mu ještě ublížila. Zapomínal se najíst, hubnul, nebral léky… Báli jsme se, že bude muset do léčebny nebo do domova důchodců. Naštěstí dědeček nebyl nějak vážně nemocný, a když se na něj dohlédlo, fungoval normálně. V rámci toho nám jeho lékař navrhl využívání domácí péče. A ta se v našem případě skutečně osvědčila,“ pověděla nám čtenářka Livia Šmídová, která si tuto službu nemůže vynachválit.

Jde to i bez domova důchodců

Bohužel, mnozí staří lidé se o sebe nedokážou postarat zcela až do konce svých dnů. Průměrný věk dožití se sice prodlužuje, ale bohužel choroby ve stáří příliš neubývají. Přibývá také případů demence. Pokud tedy někdo může žít až do požehnaného věku doma a být soběstačný, bere se to spíše jako výhra v loterii. Přesun do specializovaného zařízení ale mnozí nesnášejí dobře. Často se cítí vykořenění, odstrčení a na nové místo si nemohou zvyknout.

Při prvním zádrhelu však není třeba hledat domov důchodců, naopak, vhodné je ponechat seniora ve svém přirozeném prostředí maximálně dlouhou dobu a v jeho životě mu pomáhat.

Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Staří lidé jsou více zranitelní, myslete na toFoto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Doma se stoná a žije nejlépe

Právě domácí péče umožní, aby senioři nemuseli svůj byt opouštět a cítili se co nejlépe. Historie domácí péče sahá až do poloviny devatenáctého století. Britskému byznysmenovi a filantropovi Williamu Rathbonovi tehdy umírala jeho žena na rakovinu. Chtěl jí dopřát do konce pobyt doma, a tak s Florence Nightingalovou založil první školu pro sestry, ošetřovatelky.

Dnes se ukazuje, že domácí péče má mnoho výhod. V první řadě musíme zmínit to, že v domácím prostředí se stoná, nebo prostě žije lépe. Navíc je tento způsob péče o seniora levnější než jeho pobyt ve specializovaném zařízení.

Vybírejte sami, nebo s lékařem

Domácí péči dnes poskytuje mnoho různých agentur. Vybrat si je můžete buď sami, nebo na doporučení ošetřujícího lékaře. Pokud jde o domácí zdravotnickou péči, pak ji musí vykonávat pouze zdravotnický personál. Ten může aplikovat injekce, převazovat rány, pomáhat s rehabilitací, dohlížet na případné opruzeniny, či třeba poskytovat masáže zad, hýždí, či končetin. Sestra může také odebrat seniorovi krev nebo moč, takže není nutná návštěva lékařského zařízení.

Foto: Lisa S., Shutterstock.com

Doma se senioři jistě cítí lépe. S mnohým jim může pomoci ošetřovatelka, pokud vy nemůžeteFoto: Lisa S., Shutterstock.com

Pečovatelská služba od obce vyjde levněji

Pokud senior nepotřebuje zdravotní péči, je možné objednat pouze pečovatelskou službu. Pečovatelky dohlédnou na to, aby senior vykonal veškerou nutnou hygienu, pomůžou ustlat a převléci postel, donesou oběd či nákup, doprovodí seniora k lékaři, do obchodu nebo na procházku. Navíc seniora jejich přítomnost fyzicky a psychicky stimuluje.

Kolik za to

Domácí zdravotnická péče je pro klienty zdravotních pojišťoven zdarma, za pečovatelskou službu je třeba připlatit. Výrazně se ovšem liší ceny u komerčních agentur a ceny, které nabízí pečovatelská služba, jež provozují obce. Zatímco cena u agentury za hodinu péče je kolem 250 korun, hodina od obce vyjde na 85 korun, nabízí se třeba i žehlení prádla za 60 korun, za oběd kolem padesáti korun a za topení a přinesení otopu 100 korun za hodinu.

Přemýšleli jste, jakým způsobem byste se o své blízké ve vyšším věku postarali? Řešili jste tuto situaci? Svěřte se nám v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám