Hlavní obsah

Domácí kosmetika: Vyrobte si balzám na rty nebo pleťovou vodu

Foto: markos86, Shutterstock.com

Foto: markos86, Shutterstock.com

Reklama

Máte problematickou pleť a utrácíte kvůli ní tisíce v drogeriích? Nebo už vás všechny ty barevné lahvičky a kelímky v regálech nebaví a hledáte změnu? Zkuste si vyrobit kosmetiku vlastní.

Článek

Určitě to znáte. V reklamách na každém kroku vidíte modelky chlubící se lesklými vlasy a bezchybnou zářivou pletí, a to vše samozřejmě díky používání těch nejdražších produktů jen od nejlepších značek. Jenže kdo někdy studoval složení těchto zázračných výrobků, moc dobře ví, že je to většinou koktejl z vody a různých chemikálií, navíc obvykle uměle navoněný a testovaný na zvířatech. Čím dál víc lidí proto dává přednost přírodní a domácí kosmetice.

Proč se s tím mám mazat?

Doma vyrobená kosmetika má celou řadu výhod. Nejdůležitější je, že naprosto přesně víte, čím se mažete a umýváte. Žádné parabeny, žádné konzervanty. Pokud máte citlivou nebo problematickou pleť, můžete si namíchat pouze ty ingredience, které vám vyhovují.

Některé produkty vás vyjdou levněji než z drogerie, jiné dráž – záleží na použitých surovinách. Každopádně ale neplatíte za luxusní kelímek, hezkou barevnou krabičku, marketing a značku! A to je další důvod, proč se do výroby pustit – protože suroviny můžete nakoupit u malých dodavatelů, rodinných firem nebo jednotlivců, kteří dělají svou práci s láskou.

Vyrobit můžete opravdu cokoli. Přípravky na odličování, šampony, krémy, pleťová mléka, masky i séra. Záleží jen na vás.

Foto: images72, Shutterstock.com

Foto: images72, Shutterstock.com

Co nakoupit do začátku?

Obvykle se začíná s jednoduššími výrobky, jako jsou pleťové vody nebo třeba balzám na rty. Na výrobu těchto produktů budete potřebovat kvalitní za studena lisovaný olej (mandlový, slunečnicový, konopný…), éterické oleje (tea tree oil, levandule a třeba ještě mátový), 90procentní líh a včelí vosk nebo kakaové máslo. To všechno snadno koupíte na internetu – na domácí výrobu kosmetiky už jsou e-shopy dobře zařízené a zásobené. Na internetu také nakoupíte různé lahvičky a kelímky, v nichž budete své produkty skladovat, a najdete tu i spousty receptů.

Pokud si domácí výrobu kosmetiky oblíbíte, pořiďte si sadu nádobí a pomůcek, které budete používat ideálně jen k tomuto účelu. Bude se vám hodit přesná digitální váha, několik misek různých velikostí z žáruvzdorného skla, kovové lžičky, teploměr, několik různých trychtýřů, stěrky a ideálně také mixér. Také využijete otíratelnou podložku, kterou vždy vydezinfikujte alkoholem.

Proč alkohol? Protože jen málokdo si může zařídit pro své experimenty oddělenou místnost. Většinou každý kutí v kuchyni, a ta je i přes pravidelný úklid plná bakterií. Ty můžou kontaminovat vaše výrobky a razantně snížit jejich trvanlivost. To by ovšem byla škoda, když už si s nimi dáte práci!

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Recepty pro úplné začátečníky

Máte rádi levanduli? Vyrobte si pleťovou vodu pro mastnější pleť. Do připravené lahvičky s rozprašovačem o objemu 2 dcl nakapejte zhruba 20–30 kapek éterického oleje a přilejte líh zhruba v poměru 4 : 1, tedy čtyři díly lihu a jeden díl oleje. Dobře protřepejte a dolejte převařenou nebo destilovanou vodou. Uchovávejte nejlépe v lednici, čistěte s ní pleť ráno a večer a kdykoli během dne ji použijte k osvěžení. Můžete si ji stříknout i do vlasů.

Do zimního období využijete určitě balzám na rty. Potřebujete 14 gramů kakaového másla, necelou lžičku mandlového oleje a tři kapky éterického oleje podle vaší volby. Kakaové máslo rozpusťte ve skleničce ve vodní lázni, odstavte z plotny a vmíchejte mandlový i éterický olej. Pomocí trychtýře vlejte do nádobek – nejlépe klasických tyčinek na rty. Dejte ztuhnout do ledničky a máte hotovo! Uvedené množství ingrediencí vystačí na tři tyčinky na rty běžné velikosti.

Výrobou domácí kosmetiky možná nezachráníte přírodu ani svou peněženku, ale rozhodně prospějete svému tělu. A reklamy s modelkami vás do budoucna můžou nechat chladnými!

Reklama

Načítám