Hlavní obsah
2,9
(323)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vlastnoručně naložený sýr, utopence nebo kotlíkový guláš jsou pochoutky, kterými potěšíte každou větší společnost. A i když budou dokonalé, můžete je ještě povýšit. Jak? Servírujte k nim domácí pivní rohlíky! Jsou ale tak křupavé a vypečené, že se dají jíst i samotné.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 rohlíků
Na těsto
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml světlého piva
  • 20 g sádla
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
Na dokončení
  • 50 ml mléka
  • 3 lžičky hrubé soli
  • 2 lžičky kmínu
Článek

Postup

01.

Pivo zahřejte na teplotu těla. Do mísy prosejte obě mouky, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj pivo. Do piva rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi deset minut vzejít kvásek. Pak přidejte sůl a změklé sádlo a vypracujte těsto. Má být poměrně tuhé, ale pružné a hebké. Nechte v teple kynout asi hodinu.

02.

Vykynuté těsto nožem rozdělte na dvanáct kousků. Z každého udělejte bochánek a rozválejte na placku, která bude na jedné straně vyšší. Od vyšší strany zarolujte a vytvarujte opravdu tenký tvar. Přeneste na plech vyložený papírem na pečení a stočte do tvaru rohlíku. Připravte všechny rohlíky a na plechu pod utěrkou je nechte ještě asi hodinu kynout.

03.

Předehřejte troubu na 220 stupňů. Vykynuté rohlíky potřete mlékem, posypte hrubou solí a kmínem. Dejte do trouby, snižte teplotu na 180 stupňů a pečte asi dvacet minut dokřupava. Upečené přeneste na mřížku a nechte vychladnout.

Děláte domácí pivní rohlíky nebo jiné slané pečivo?

Reklama

Související témata:

Načítám