Hlavní obsah

Domácnost bez zvířecích chlupů? Jde to!

Foto: Thinkstock

Milujete je, ale jejich chlupy všude po bytě jsou děs...Foto: Thinkstock

Reklama

Až někdo najde rychlý a pohodlný způsob, jak dostat z koberců a textilu psí a zvířecí chlupy, jistě zbohatne. Do té chvíle by se vám mohlo hodit pár triků.

Článek

Nechce se vám stále dokola bojovat s chlupy na koberci, dlažbě, ale i na svém oblíbeném kabátě a na kanapíčku? Pak si vyberte takové zvířátko, které chlupy nepouští, nebo to jsou alespoň chlupy, které spořádaně leží a nezasekávají se.

Majitelé zvláště krátkosrstých plemen si ale na neustálý boj s chloupky zvyknout musí. Pokusíme se jim to ulehčit.

Jak dostat chlupy z koberce a čalounění

Víc než polovina domácností má psa nebo kočku (nebo obojí), a tím pádem řeší i to, jak se vypořádat s všudypřítomnými chlupy. Není tedy divu, že například výrobci koberců nabízejí i speciální modely, které by si se srstí měly poradit.

Turbokartáč Philips

„Vzduchem poháněný rotační kartáč naklepává koberec. Rychle uvolňuje a odstraňuje jak hluboko usazené nečistoty a prach, tak zvířecí chlupy, chomáče vlasů a podobně. A nejen z koberce, ale také z pohovek, polstrování a dalších tkanin," říká o kartáči Dobroslav Šanda, produktový specialista společnosti Philips. Cena:asi 1100 Kč.

Bosch Zoo'o ProAnimal

Vysavač vyrobený speciálně pro domácnosti se zvířaty. „Inovativní ProAnimal dvojitý turbo kartáč disponuje dvěma typy štětin. Zatímco tvrdé černé štětiny se postarají o prach, měkké červené zvládnou vlasy i nejjemnější chloupky. Turbo hubice se navíc díky systému Easy Clean velmi snadno čistí,“ představuje vysavač Miroslav Veselý, marketingový ředitel společnosti Bosch a Siemens domácí spotřebiče. Cena: od 6690 Kč

Vysavač zvířecích chlupů z textilních povrchů Hair Up

Malý ruční vysavač na baterie, který slibuje, že posbírá zvířecí chlupy z nábytku, koberců, textilií i oblečení. Po zapnutí se jím krouží po místech, která chcete vyčistit. Nečistoty se sbírají do filtru, který posléze vyjmete a vyčistíte. Cena: asi 660 Kč

Jestliže ani jeden z nich nevlastníte, nejlepší je zakleknout a pouze hubicí svého vysavače trpělivě a místečko po místečku vysávat z koberce i zasekané chloupky... Nic pro netrpělivé choleriky.

Nechoďte chlupatí

Zvířecí chlupy vašich mazlíčků ale nezůstanou jen na podlaze, sedačce a v posteli. Postupem času je začnete nosit s sebou i na kalhotách, kabátě nebo saku. Jak se jich rychle zbavit?

Pokud to je oblečení, které můžete vyprat a dát do sušičky, máte vystaráno. Sušička spolehlivě odstraní i zasekané chloupky. S účinností pračky to v tomto směru tak slavné není. Zlepšit to můžete přidáním kousku molitanu do prádla, stačí i klasická houbička na nádobí, ze které jste před tím odstranili hrubou vrstvu. Část chlupů se v nich zachytí, ale stoprocentní to není.

Spolehlivější je použít čisticí válečky nejrůznějších druhů.

Foto: Archiv redakce

Čisticí válečky a rukavice můžete mít stále v pohotovostiFoto: Archiv redakce

Sada čisticích válečků

Pokud řešíte neustálou přítomnost chlupů, jistě využijete rovnou celou sadu válečků – ten nejmenší se vejde do kabelky, největší může zůstat v předsíni. Jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který stačí vždy omýt. Cena:přibližně 399 Kč

Čisticí kotouč 3M Scotch-Brite

Váleček s 56 čisticími listy odstraní z textilií vlasy, nečistoty i chlupy. Cena:98 Kč

Rukavice na zvířecí chlupy

Čištění čalounění na křeslech a gauči jde snáz touto rukavicí, na jejíž povrch se chlupy nachytají. Cena: od 80 Kč

Někdy se hodí „nouzovky“

Co dělat, když se vám nechce zapínat vysavač a nemáte po ruce váleček? Na malou plochu můžete použít izolepu, kterou si omotáte kolem ruky. Chlupy z koberce lze setřít i vlhkým hadrem nebo navlhčenými staršími silonkami.

Máte zaručený způsob odstranění chlupů, který jsme neuvedli? Rozhodně nám ho napište!

Reklama

Načítám