Hlavní obsah

Dorty a koláče s brusinkami: Recepty přímo od čtenářů!

Foto: Profimedia

Pochutnejte si na brusinkových dortech i koláčích. Naše čtenářky mají lahodné tipy!Foto: Profimedia

Reklama

Mlsání plné šťavnatých brusinek? Naše čtenářky doma tvoří luxusní moučníky! A přesvědčily nás o tom i v rámci naší podzimní soutěže. Který z jejich brusinkových dortů či koláčů receptů zaboduje u vás? Uvidíme!

Článek

Od 30. září jste měli možnost zúčastnit se soutěže o nej brusinkový recept. První kolo soutěže, jejímž partnerem je Urinal, sice už skončilo, teď už jen zbývá najít vítěze! Toto a dvě následující pondělí postupně najdete na ProŽeny.cz finálový výběr celkem 10 receptů, které redakce ohodnotila jako ty nejlepší. Na vás bude z předložených receptů vybrat vždy jeden nej a hlasovat pro něj v okně Anketa o dva řádky níže. Vítěz každého kola získá balíček plný pohody a zdraví.

Schválně, kdo u vás zvítězí dnes?

Hlasování už bylo ukončeno

Brusinkový koláč s bílou čokoládou (čtenářka Maxinda)

Na koláč o průměru 22 cm potřebujete:200 g sušenek s vanilkovou náplní, 130 g másla, 500 g tvarohu, 250 g mascarpone, 250 g žervé, 200 g brusinkového kompotu, 200 g bílé čokolády, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 5 lžic moučkového cukru, 1 lžíci škrobu, kurkumu

Foto: Archiv čtenářky

Pohrajte si s mramorováním koláčeFoto: Archiv čtenářky

Postup: Veškeré suroviny si nachystejte dopředu a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Sušenky rozdrťte a přelejte 100 g rozpuštěného másla. Směs promíchejte a natlačte do dortové formy, kterou jste vyložili pečicím papírem.

Na náplň smíchejte tvaroh s vejci a cukrem, a když je směs hladká, přidejte 180 g mascarpone, žervé, 150 ml smetany a škrob. Směs si rozdělte na dvě části. Do jedné přidejte brusinkový kompot a do druhé 100 g rozpuštěné čokolády a špetku kurkumy. Směs šlehejte ručně nebo šlehačem na nejnižší stupeň. Je nežádoucí, aby se v těstě vytvořilo příliš bublin.

Náplň postupně vršte na sušenkovou směs. Nejprve dejte lžíci brusinkové náplně a na ní lžíci náplně s bílou čokoládou, tímto střídáním se vám vytvoří mramorování. Před pečením formou několikrát klepněte o stůl, abyste uvolnili vzduch. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 35 – 45 minut. První půlhodinu troubu rozhodně neotvírejte. Koláč by nám neměl zhnědnout, že je hotový, poznáte tak, že do formy z boku poklepete vařečkou. Směs by se měla po celém povrchu rovnoměrně třást. Střed ale nesmí být tekutý. Koláč nechte vychladnout v otevřené troubě.

Na krém ušlehejte 30 g másla, 100 ml smetany a 70 g mascarpone a nakonec vmíchejte 50 g rozpuštěné bílé čokolády. Krémem potřete vychladlý koláč. Zbylých 50 g čokolády nastrouhejte na hoblinky (dobře to jde škrabkou na brambory) a posypte nimi krém. Koláč před podáváním můžete ještě ozdobit brusinkovým kompotem.

Proteinový cheesecake (podle čtenářky Devashakti)

Na dortovou formu o průměru 28 cm potřebujete: 200 g jemných ovesných vloček, 100 g sušených brusinek, 100 g kešu ořechů přírodních, 100 g nízkotučného bílého jogurtu. Na náplň:600 g nízkotučného krémového sýru (5 % tuku), 200 g šmakouna Brusinka & Goji, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky stévie v prášku, 1 lžičku mletého kardamomu. Na vrchní vrstvu: 250 g zakysané smetany (14 % tuku), 200 g šmakouna Brusinka & Goji. Datlový sirup a mátu na ozdobu

Foto: Archiv čtenářky

Pokud myslíte na svoji figuru, vsaďte na tuto proteinovou bombu!Foto: Archiv čtenářky

Postup:„Tato verze cheesecaku je obohacená o bílkoviny a zároveň má nízký obsah tuku, z toho navíc zdravé tuky z kešu ořechů. V 1 porci je 10 g bílkovin, 15 g sacharidů, 7,3 g tuku a celkem 168 kcal,“ láká na svůj recept čtenářka. Brusinky rozmixujte s kešu ořechy nahrubo. Smíchejte je s jogurtem a ovesnými vločkami do hustší hmoty, kterou rozprostřete na dno kulaté pečicí formy vyložené pečicím papírem.

V mixéru vyšlehejte 4 celá vejce do husté pěny spolu se stévií, vanilkovým cukrem a kardamomem. Po lžících do směsi zašlehejte krémový sýr a nakonec zlehka vmíchejte najemno nastrouhaného šmakouna. Směs nalejte na připravený korpus, zakryjte alobalem a dejte péct do rozehřáté trouby na 165 stupňů asi na 40–50 minut. V závěru můžete alobal sundat.

Kysanou smetanu smíchejte s nastrouhaným šmakounem, rozprostřete na již upečený dort a dejte zapéct na dalších asi 15 minut. Pak už jen dobře vychlaďte. Podávejte ozdobené lístkem máty a datlovým sirupem.

Brusinkový medovník (čtenářka patkovamonika)

Na těsto potřebujete:1 vejce, 50 g tuku, 150 g cukru krupice, 2 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 1 lžičku jedlé sody, 450 g hladké mouky. Na krém: 200 g másla,100 g moučkového cukru,1 žloutek, 1/2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka. Na zákys: 300 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry. Na brusinkovou část:brusinkovou marmeládu nebo džem, brusinkový kompot. Brusinky, meduňku a šlehačku na ozdobu

Foto: Archiv čtenářky

Medovník jinak? Ano. S brusinkami!Foto: Archiv čtenářky

Postup:Začněte u těsta. Vejce, tuk, cukr, mléko a med míchejte nad párou přibližně 5 až 10 minut, potom přidejte sodu a míchejte ještě 2 minuty. Poté odstavte, přidejte mouku a udělejte pevnější těsto, které rozdělte na 6 částí. Každou část vyválejte přibližně na 2 mm vysoký plát přímo na pečicím papíře a vykrojte podle dortové formy kolo. Pro snadnější vyválení těsta můžete každou část před vyválením chvilku nahřát v mikrovlnné troubě.

Pečte každou část zvlášť na pečicím papíře při 180 stupních asi 3 a půl minuty. Ze zbylého odkrojeného těsta vyválejte sedmou placku, kterou upečte a po vychladnutí rozdrťte na povrch dortu.

Pokračujte krémem! 200 g másla, 100 g moučkového cukru a 1 žloutek utřete do krému a vmíchejte půl plechovky slazeného kondenzovaného mléka. Připravte si také zákys, ten vznikne smícháním dvou kelímků zakysané smetany a vanilkových cukrů.

Teď už zbývá jen dort naplnit! První placku potřete brusinkovou marmeládou, na ni rozetřete vrstvu zákysu a ten místy pokapejte brusinkovým kompotem. Pak přiklopte druhou placku, na kterou rozetřete krém. Přiklopte třetí plackou. Postup střídavě opakujte. Nakonec povrch dortu potřete krémem a hustě posypte rozdrcenou plackou.

Celý hotový dort zabalte do fólie, zatižte a nechte alespoň 24 hodin v chladu, nejlépe 2 až 3 dny. Před podáváním můžete ozdobit šlehačkou, brusinkami a lístkem meduňky. Dobrou chuť!

Hlasujte pro nejlepší recept z tohoto článku! Svého favorita podpoříte kliknutím na anketu výše. Výherce hlasování získá speciální balíček pro zdraví a pohodu ( přečtěte si více o Soutěži). Hlasování trvá do úterý 3. listopadu 12.00 hodin.

Podmínky soutěže:

  • 1. Vyhrazujeme si právo na vyloučení podvodných hlasů.
  • 2. Jedna e-mailová adresa = jeden platný hlas.
  • 3. Výhru získává recept s největším počtem hlasů.
  • 4. Hlasuje se na základě přihlášení pod e-mailovým účtem na Seznam.cz.
  • 5. Trvání hlasování je 24 hodin.
  • 6. Hlasování se nemůžou zúčastnit spolupracovníci pořadatele, ProŽeny.cz a Seznam.cz, a. s. včetně rodinných příslušníků.

A jaké brusinkové recepty milujete vy? Prohlédněte si i ostatní tipy čtenářů v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Načítám