Hlavní obsah

Dovolená na talíři: Nadýchané domácí noky s rajčatovou omáčkou

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí bramborové noky se s těmi kupovanými vůbec nedají srovnávat – jsou krásně nadýchané, neobsahují žádné konzervanty a ta chuť! Připravte si je tentokrát s rukolou, česnekem a rajčatovou omáčkou!

Článek

Přemýšlela jsem, jak by měla vypadat ideální večeře na začátek léta, a verdikt zněl: rukolové noky. Obsahují dost zeleniny (ale jak víme, nic se nemá přehánět :-)), jsou báječně kypré a perfektně se k nim hodí rajčatová omáčka s kapary, oreganem a olivami, která svou chutí připomíná všechny ty středomořské destinace, kam letos zase nepojedu… Ale teď vážně, dopřejte si tuhle dobrotu, za tu chvíli práce rozhodně stojí!

Rukolové noky s rajčatovou omáčkou s olivami

Na 4 porce potřebujete: 450 g brambor, 100 g rukoly, lžičku sušeného česneku, 100 g ricotty nebo tvarohu, sůl, 180 g hladké mouky, mouku na podsypání, lžíci olivového oleje. Na omáčku: 1 červenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 1 chilli papričku (lze vynechat), 2 stroužky česneku, 400 ml pasírovaných rajčat, 250 ml vody, sůl, lžičku oregana, 1,5 lžíce kapar, 2 lžíce zelených oliv, sýr k podávání

Postup: Rukolu v cedníku spařte vroucí vodou, nechte prochladnout, vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny a rozmixujte dohladka (tyčovým mixérem nebo sekáčkem). Brambory ve slupce uvařte nebo upečte (tak v nich bude méně vody a bude potřeba méně mouky), oloupejte a ještě horké rozmixujte nebo šťouchadlem zpracujte s rozmixovanou rukolou, česnekem, ricottou a lžičkou soli. Nakonec zapracujte mouku a zkuste jeden noček na zkoušku uvařit – kdyby se rozpadl, přidejte ještě trochu mouky. Cílem však je dát mouky co nejméně, aby byly noky hezky nadýchané. Z těsta na pomoučené ploše tvarujte dlouhé hady, ze kterých odkrojujte jednotlivé noky a ty odkládejte na pečicí papír posypaný moukou. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte jen do momentu, kdy vyplavou na povrch. Hotové můžete pokapat trochou oleje.

Zatímco se vaří brambory, si připravte omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte spolu s nadrobeným chilli zesklovatět na oleji, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách restování zalijte rajčaty a vodou. Ochuťte solí a oreganem a nechte alespoň 15 minut vařit – čím déle, tím lépe. Na závěr vmíchejte nasekané kapary a olivy a podávejte spolu s noky a nastrouhaným sýrem.

Tip: Zkuste i bezlepkové noky s rýžovou moukou nebo krásně růžové řepné nočky se špenátem.

Pustili jste se někdy do domácích noků, nebo dáváte přednost kupovaným (respektive jste raději, když je připraví někdo jiný než vy)?

Reklama

Načítám