Hlavní obsah

Ty nejlepší dobroty na září: Dýňové noky, šťavnatá pečeně i voňavé dezerty

Foto: Eva Malúšová

Oslavte podzim lehce zmodernizovanou chalupářskou hostinouFoto: Eva Malúšová

Reklama

Oslavte s námi podzim bohatou hostinou v chalupářském duchu: vláčnými mrkvovými buchtami, šťavnatou pečínkou na cibuli a jablkách či dýňovými noky. Zahřeje vás na duši i v bříšku!

Článek

Podzimní úroda není o nic chudší než ta letní, a když jejímu zpracování věnujete chvíli času, i obyčejné suroviny jako cibule, jablka či mrkev se vám odvděčí báječnou chutí. Pochutnejte si na šťavnaté pečeni na jablkách, cibuli a šalvěji, krásně oranžových dýňových nocích, husté čokoládě se slaným karamelem či vláčných buchtách plněných mrkví – ano, slyšíte dobře, mrkví! Tahle specialita z horských oblastí zachutná i těm největším tradicionalistům (osobně ověřeno :-)) a poslouží jako stylová sladká tečka po této lehce zmodernizované chalupářské hostině.

Dýňové noky

Na 8 porcí potřebujete: 1 střední dýni Hokkaidó, 700 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, muškátový oříšek, lžíci másla nebo oleje

Foto: Eva Malúšová

Příprava domácích noků není žádná věda a na chuti se s těmi kupovanými nedají srovnávatFoto: Eva Malúšová

Postup: Dýni neloupejte, jen nakrájejte na kousky, pokropte vodou, osolte a na plechu vyloženém pečicím papírem upečte při 180 °C doměkka. Ještě horkou ji rozmixujte, přidejte vajíčko, špetku muškátového oříšku a asi půl kila mouky. Cílem je přidat co nejméně mouky, aby nočky zůstaly pěkně nadýchané. Pokud by se těsto lepilo i na pomoučené ruce, přidejte ještě mouku, a zkuste jeden na zkoušku uvařit – pokud se nerozpadne, už není třeba přidávat více. Z těsta udělejte válečky, ze kterých pak nožem odkrajujte malé nočky. Vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy vyplavou na povrch. Scezené smíchejte s trochou másla nebo oleje, aby se nelepily.

Podávejte k vepřové pečeni na jablkách nebo jen tak se svou oblíbenou omáčkou na těstoviny.

Tip: Domácí nočky se s těmi kupovanými nedají srovnávat! Zkuste i lahodné na másle pečené bramborové noky nebo mrkněte na tip od šéfkuchaře, jak na pravé italské gnocchi.

Foto: Eva Malúšová

Dýně dodá nočkům tu správnou podzimní barvuFoto: Eva Malúšová

Pomalu pečené vepřové na jablkách a šalvěji

Na 8 porcí potřebujete: 8 plátků krkovice, 4 jablka (nejlepší jsou kyselejší odrůdy), 6 malých nebo 4 velké červené cibule, palici česneku, lžíci čerstvé nebo lžičku sušené šalvěje, sůl, pepř, 3 lžíce oblíbené hořčice

Foto: Eva Malúšová

Pomalu pečená krkovice se úplně rozpadá a jablka s cibulí a česnekem pod ní díky výpeku vytvoří lahodnou omáčkuFoto: Eva Malúšová

Postup: Jablka omyjte, cibuli oloupejte a oboje nakrájejte na klínky. V pekáči smíchejte s trochou soli a nasekanou šalvějí, přidejte neoloupanou, ale rozpůlenou palici česneku a překryjte masem, které z obou stran osolte a opepřete. Horní stranu masa ještě potřete trochou hořčice, pekáč přiklopte a pečte při 180 °C 1,5 hodiny. Poté odkryjte, přelejte šťávou a pečte ještě další 1,5 hodiny doměkka. Podávejte s dýňovými noky nebo jen tak s čerstvým pečivem.

Tip: Stejný způsob úpravy svědčí i jiným tučnějším masům – upéct tak můžete kachnu, kuře s kůží nebo třeba bůček.

Horká čokoláda se slaným karamelem

Na 4–8 porcí potřebujete: hrnek cukru krupice, sůl, 1 l mléka, skořici, 2 tabulky hořké čokolády, šlehačku k podávání

Foto: Eva Malúšová

Poctivou domácí čokoládu doplňte špetkou skořice a slaným karamelemFoto: Eva Malúšová

Postup: Cukr nechte bez míchání rozpustit v širokém hrnci na karamel, opatrně přilejte asi ¾ hrnku ohřátého mléka a míchejte do rozpuštění (pokud se karamel srazí, nechte ho jednoduše na mírném ohni rozpustit). Do karamelu přidejte asi půl lžičky soli a trochu si ho schovejte stranou na ozdobu. Vmíchejte zbylé mléko a špetku skořice, zahřejte (ale nevařte) a přidejte nalámanou čokoládu. Když se rozpustí, čokoládu rozdělte do hrníčků a ozdobte ušlehanou šlehačkou a odloženým karamelem.

Tip: Jestli jste si oblíbili chuť karamelu se špetkou soli, určitě nevynechte ani tento oříškovo-karamelový dort nebo snadný jablečný koláč s karamelovou glazurou.

Mrkvance (kynuté buchty s mrkvovou náplní)

Potřebujete: 30 g kvasnic, lžičku moučkového cukru, ½ kg polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, ¼ l mléka, sůl, 2 žloutky, 125 g másla, 1 citron, máslo na potření. Na náplň: 500 g mrkve, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru krupice, lžičku skořice, hrst rozinek, 4 lžíce rumu

Foto: Eva Malúšová

Vláčné citronové těsto jsem podle staročeského receptu naplnila mrkví s rozinkami v rumuFoto: Eva Malúšová

Postup: Rozdrobené droždí zasypte moučkovým cukrem a míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu ohřátého mléka a 150 g mouky a vypracujte řídké těstíčko. Nechte v teple 10–15 minut vykynout. Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká!), rozpuštěné máslo a žloutky. Přidejte vzešlý kvásek a zbylé mléko a vypracujte řidší hladké těsto. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.

Mezitím si připravte náplň: najemno nastrouhanou mrkev asi 10 minut poduste s máslem, cukrem a skořicí doměkka. Přidejte rozinky namočené v rumu (celonoční namáčení dobře zastoupí, když dáte rozinky i s rumem na 1–2 minuty do mikrovlnky) a nechte trochu prochladnout.

Těsto rozdělte na 12 dílů, z každého udělejte v dlani placičku a naplňte 2 lžícemi náplně. Uzavřete a po stranách potřete rozpuštěným máslem. Buchty klaďte vedle sebe do vymaštěného pekáčku, nechte je ještě trochu nakynout, poté potřete i povrch máslem a pečte asi 25 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: V některých oblastech se do mrkvové náplně přidává i mletý černý pepř, který sladkému pečivu dodá zajímavou štiplavost.

Foto: Eva Malúšová

Klasickou buchtou to nikdy nezkazíte :-)Foto: Eva Malúšová

Jaký recept je v těchto dnech favoritem ve vaší kuchyni?

Reklama

Načítám