Hlavní obsah

Dovolená podle magie: Kam se vydat, když potřebujete energii nebo zklidnění?

Foto: Profimedia

Máte rádi cestování? Vydejte se tentokrát po stopách magických, máme tipy, které se vám budou hoditFoto: Profimedia

Léto je ideálním časem pro zkoumání zajímavých míst u nás i v zahraničí. Ale my vás tentokrát zveme k tak trochu jinému cestování. Vydejte se na magická místa a nabijte se jejich energií.

Článek

Po celé České republice najdete mnoho magických a tajuplných míst, která buď skrývají záhadnou minulost, nebo oplývají pozitivní energií, kterou je dobré načerpat. Potřebujete se zklidnit, vyladit emoce...? Víme, kam zajet.

Za energií na Petrovy kameny

Petrovy kameny jsou třetím nejvyšším vrcholem v pohoří Hrubý Jeseník – tři obrovská skaliska mají do výšky něco přes sedm metrů. Během čarodějnických procesů v sedmnáctém století se právě zde prý nejčastěji konaly čarodějnické sabaty. Je pravda, že největší energii zde můžete cítit během filipojakubské noci, ale i obyčejný letní den tady má svoje kouzlo – tohle místo přímo jiskří energií, a pokud si potřebujete dobít baterky, tohle místo je pro vás jako stvořené. Jen pozor, v létě turisté nesmí mimo vyznačené stezky.

Za dobrodružstvím k bráně do pekel na Housce

Toužíte-li po netradičním výletu, ze kterého budete mít silný zážitek (a citliví jedinci možná i hodně živé sny), je tu pro vás hrad Houska.

Ten byl oblíbeným místem básníka Karla Hynka Máchy a zároveň je jedním z nejtajuplnějších míst u nás vůbec. Hrad v Kokořínských lesích má prapodivnou architekturu a opevnění – zdá se totiž, že bylo postaveno proto, aby něco drželo uvnitř, a ne proto, aby se nikdo nedostal do hradu. Centrem podivna je gotická kaple s bohatou výzdobou, kterou byste ve světě jen těžko hledali. Právě tady se prý objevila puklina vedoucí do pekel, která byla zasypána až po mnoha letech a zapečetěna právě kaplí.

Samotné podivné jméno hradu, Houska, podle všeho pochází z keltského slova „gosca“, což se dá překládat jako brána. Hrad je postaven na strategicky naprosto nedůležitém místě, což ještě podporuje tvrzení o tom, že byl opravdu postaven jako překážka zlým duchům a démonům.

Foto: Profimedia

Chcete se trochu nabudit? Pak zvolte hrad HouskaFoto: Profimedia

Za klidem na Svatou Horu u Příbrami

Významné poutní místo poblíž města Příbram je známé svou léčivou a uklidňující energií, kvůli které sem zavítá mnohý turista. Součástí barokního areálu je také klášter, ve kterém jsou tyto léčivé síly nejaktivnější. V blízkosti najdete i léčivý pramen. Máte-li tedy pocit naprostého vyčerpání organismu nebo vás trápí dlouhodobě nějaké zdravotní potíže, Svatá Hora působí jako balzám.

Za tajemstvím do podzemí pod Radhoštěm

Pokud se chcete pustit do pátrání na vlastní pěst, a přitom do sebe nasát silnou a poklidnou energii prastarých skal, zamiřte na Radhošť. Tato hora bývá spojována s pohanským bohem Radegastem, který je patronem pohostinnosti, plodnosti a hojnosti, ale i vítězství. Na Radhošti pohané oslavovali letní slunovrat a mnohé další svátky v průběhu roku.

To opravdu zajímavé je ale až pod horou – hustá síť chodeb, která je opředená spoustou pověstí. Prý se zde skrývá Radegastova svatyně i poklady, které nashromáždili lapkové a lupiči. Systém jeskynních chodeb je ale těžko přístupný – vchody do podzemí se totiž objevují a zase mizí, jak se pískovcové skály přesouvají a drolí.

Foto: Profimedia

Věděli jste, že pod Radhoštěm jsou skryté podzemní chodby? Zkuste jejich tajemství odhalit i vyFoto: Profimedia

Za psychickou úlevou k jezeru pod Troskami

Trosky jsou jednou z nejznámějších zřícenin v České republice a už jen obě věže Baba a Panna vyzařují silnou energii. To pravé tajemství ale zůstává ukryto pod nimi – pod kopcem by totiž podle všeho mělo být ukryto podzemní jezero, které vodou zásobovalo hrad. Samotné jezero je zásobárnou prastaré energie a tvrdí se, že právě proto jsou Trosky tak hojně navštěvované – lidi to sem prostě táhne.

Vodní energie uklidňuje rozjitřené emoce, pokud tedy máte nějaké nevyřešené pocity, Trosky vám pomohou zachovat chladnou hlavu.

Kromě toho jsou prý v podzemních chodbách ukryty mnohé poklady, které by ze svého nálezce udělaly boháče. Problém je, že vchod do podzemí se zatím nepodařilo objevit, jen vstup do jeskyně je asi 500 metrů na východ od zříceniny.

A kam se o prázdninách pojedete podívat vy?

Reklama