Hlavní obsah

Dřevostavby, které jsou dokonale propojené s přírodou

Foto: Filip Šlapal

Realizovaný projekt Dům v lese obklopují vzrostlé boroviceFoto: Filip Šlapal

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevostavby jsou fenoménem posledních let. A když se jejich realizace spojí s citlivým zasazením do přírody, vznikne bydlení, ze kterého doslova čiší radost. Podívejte se na tři domy, které se povedly!

Článek

Dnes vás necháme nahlédnout hned do tří domů, které dokonale využily svého umístění: uprostřed přírody. Mají společný respekt ke krajině, šikovné architekty, velkorysé využití dřeva včetně konstrukce i čistotu interiéru. A spojuje je i to, že se všechny účastní Salonu dřevostaveb 2016!

Dům pro Markétku

„Dům pro Markétku“ je doslovný název stavby, o kterou se postaral ateliér Mjölk architekti. Stojí nedaleko obce Žebrák, což krajanům čtoucím tento článek jistě vnuká otázku, jestlipak je z něj výhled na hrad Točník. Ano, je! Velkoryse pojatý dům s užitnou plochou 150 metrů je zasazen do svahu. „Klientům jsme vymysleli dům s převýšeným obytným prostorem, který v přízemí kopíruje terén pozemku,“ popisuje zástupce studia.

Foto: BoysPlayNice

Spousta schodů i prostoru. Majitelé jsou s Domem pro Markétku spokojeníFoto: BoysPlayNice

Do horních víceúrovňových ložnic se pak stoupá schodištěm, které dům obepíná. Garáž pro auto i majiteli milovanou motorku je součástí hlavní části domu. Interiéru pak vévodí bílé čisté plochy a jednoduchost (obývací prostor se tyčí do výšky devíti metrů). A pokud hledáte na fotkách plot, nenajdete ho, a to ani v budoucnu. Majitelé (paní domu se, jak tušíte, jmenuje Markétka) si totiž chtějí užívat pohled na srnky, které sem tu a tam zajdou pojíst trošku té čerstvé trávy. A samozřejmě i popřát dobrou noc.

Foto: BoysPlayNice

Obývací část se tyčí do výšky devíti metrůFoto: BoysPlayNice

Pohoda mezi stromy

„Dům v lese“ byste našli východně od Prahy, navrhoval ho ateliér Archteam. Dřevostavbu s užitnou plochou 127 metrů zasadili do přírodního prostředí mezi vzrostlé borovice tak, aby jich kvůli domu zmizelo co nejméně. I na střeše najdete bující zeleň, fasáda je obložena dřevem.

Foto: Filip Šlapal

Půdorys Domu v lese kopíruje tvar písmene LFoto: Filip Šlapal

Konstrukce domu kopíruje tvar písmene L. Ze zádveří vstoupíte do haly, která dům rozděluje na klidovou a společenskou část. Křídlo obytné části má celoprosklené stěny, které propojují interiér se zahradou, všechny obytné místnosti mají přímý vstup i na venkovní terasu.

Pro ty, kdo se o dřevostavby zajímají, dodáme, že stěny a střecha jsou zatepleny dřevovláknitou tepelnou izolací s tím, že fasáda i střecha jsou provětrávány. Dům je vytápěn podlahovým systémem, nechybí ani řízené větrání rekuperací a tepelné čerpadlo vzduch-vzduch.

Foto: Filip Šlapal

Na obytné místnosti navazuje terasaFoto: Filip Šlapal

Dům se zelenou čepicí

Ateliér CoArchitects navrhl „Dům se zelenou čepicí“, který byste našli nedaleko Valašského Meziříčí. Požadavek náročných investorů byl daný: vytvořit rodinný dům, který bude v souladu s okolní přírodou a výhledem do krajiny a umožní propojení interiéru s exteriérem. Ani zde, v jednopodlažní dřevostavbě s plochou střechou rozdělenou na tři části, nechybí oddělená společenská a klidová část.

Foto: Petr Machek, Tomáš Brückner

Plochá střecha Domu se zelenou čepicí je pokryta sukulentyFoto: Petr Machek, Tomáš Brückner

„K jižní straně domu je pak navržena prostorná terasa, zastřešená, s výhledem na Moravskou bránu,“ popisují autoři návrhu Ing. Arch. Jana Dedecius Martochová a Ing. Jan Alexa.

Fasádu dřevostavby vytvořené sendvičovým systémem zdobí modřínový obklad, je vytápěna primárně krbovými kamny, jako záloha jsou na stropě umístěny elektrické infrapanely. A proč že je ta čepice domu zelená? Je totiž pokryta různorodě zbarvenými sukulenty!

Foto: Petr Machek, Tomáš Brückner

Příroda na vás čeká hned za oknyFoto: Petr Machek, Tomáš Brückner

Který z domů se vám líbí nejvíc?

Reklama

Načítám