Hlavní obsah

Dřezům odzvonilo? Ne! Tyhle se vám budou líbit

Foto: Thinkstock

Bez dřezu si nedokáže představit kuchyň žádná ženaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že dřez po nástupu myček patří na listinu ohrožených druhů, kterým hrozí v nejbližších letech vyhynutí? Omyl! Podle statistik se zde stále odehrává až třetina kuchyňských prací. Z mnoha druhů materiálů jsou neoblíbenější právě tři. Který z nich zvítězí u vás doma?

Článek

První, co byste při pořizování dřezu měli zvážit, je celkový tvar a praktičnost. Stačí vám jeden mycí prostor, nebo by měl být rozdělený? A co odkapávací část? Odborníci jsou v tomto zajedno! „Při výběru dřezu určitě doporučuji mycí centrum s využitelným odkapem, neboť výrazně rozšiřuje použitelnost prostoru dřezu jako velmi odolné a snadno udržovatelné pracovní plochy,“ říká ing. Stanislav Kovařík ze společnosti Suite. A kdo nechce troškařit, může zvolit dřez hned se třemi částmi. „Dvě či tři části totiž umožňují provádět najednou hned několik činností, například ve vedlejším prostoru hned oplachovat,“ upřesňuje ing. Petr Novotný z architektonické kanceláře Projekt 1980.

Pokud však nechcete stát u dřezu půlku života, možná celý problém vyřešíte tím, že si pořídíte pomocníka. Proč? Přečtěte si 10 důvodů, proč mít doma myčku nádobí! Jestli ale trváte na klasice, tedy dřezu, čtěte dál. Připravili jsme pro vás přehled dřezů podle materiálů. Který si vyberete?

Keramika nestárne

Keramický dřez s glazovaným povrchem je staletími prověřený, k jeho přednostem patří hygienická nezávadnost, snadná údržba, a především vynikající odolnost proti chemikáliím, běžně používaným v domácnosti. K nim můžete přiřadit i agresivní ovocné šťávy, které povrch keramického umyvadla nenaleptají ani nezanechají barevné skvrny, což se v případě dalších materiálů, používaných v prostředí kuchyně, říci nedá.

Kvalitní keramický materiál je také odolný vůči vysokým teplotám, poškrábání a běžným nárazům. V porovnání s ostatními materiály je však keramika křehčí, proto dejte pozor, aby vám do dřezu nepadaly těžké předměty. K údržbě můžete použít i abrazivní čisticí prostředky, aniž byste na jeho povrchu zanechali viditelné stopy.

Foto: IKEA

Kolem dřezu byste měli mít dostatek odkládacích ploch – dřez Fyndig z nerez oceli s odkapovou plochou, rozměry 70 x 50 x 16 cm, cena 849 KčFoto: IKEA

Dřezy z keramiky se vyrábějí ve spoustě barev, přičemž glazovaný povrch může být v matném nebo lesklém provedení. Vyniknou zejména v rustikálních a tradičních interiérech, ale také tam, kde jim dáte prostor, aby okouzlily přirozenou krásou tohoto nestárnoucího materiálu. Cena za klasický jednodílný keramický dřez začíná na asi 3000 korunách, nejlevnější dvojdílný jsme našli za přibližně 13 000 korun.

Ve stylu high-tech

Do minimalistických interiérů, ale samozřejmě nejen tam, se hodí dřezy zhotovené z nerezavějící nebo také chromniklové oceli, které jsou díky pružnosti materiálu nebývale odolné vůči mechanickému poškození. Jedná se o hygienicky nezávadný materiál využívaný díky svým jedinečným vlastnostem i v prostředí profesionálních laboratoří. Hravě si poradí s působením vlhka, jsou odolné vůči korozi, vysokým teplotám i většině chemikálií.

Foto: Duravit

Starck K 7 – keramický dřez s odkapovou plochou a zvýšeným okrajem mycího prostoru se vyrábí v bílé, antracitové či v barvě pergamon. Design Philippe Starck, cena od 20 593 KčFoto: Duravit

Vyrábí se se třemi typy povrchů – v provedení hladkém, takzvanou mikrostrukturou anebo tkanou strukturou, která je z hlediska poškození i životnosti (nerez je recyklovatelný) povrchu asi nejodolnější a jsou na ní také nejméně znatelné drobné škrábance, které se po čase na povrchu materiálu přece jen objeví. Cena za klasický jednodílný nerezový dřez s odkapovou plochou je necelé 3000 korun.

Moderní kompozity

Pod označením umělý kámen najdete v sortimentu výrobců velké množství kompozitních materiálů, které se od sebe navzájem liší složením a poměrem zastoupených surovin a celou řadou dalších kritérií. Nejčastěji se asi setkáte s dřezy z corianu, hi-macsu, nanogranitu, fragranitu a dalšími. Výroba probíhá lisováním při vysokých teplotách a tlaku, což výrobcům poskytuje téměř neomezené možnosti, co se týče tvarování, barevnosti i struktury.

Foto: archiv firmy

Z kompozitu – dřez Vero z materiálu Nanogranit Cristaldur lze vybavit řadou doplňků: miskou, prkénkem, košem nebo zásobníkem na saponát. Vyrábí Schock, prodává Suite, cena 7752 KčFoto: archiv firmy

Všechny zmíněné materiály jsou odolné vůči chemickému i mechanickému poškození a oproti předchozím typům mají navíc jednu důležitou přednost – v případě poškození se dají dodatečně opravit. Pro zvýšení nenasákavosti a hygienické nezávadnosti bývají dřezy z kompozitních materiálů na povrchu opatřeny nejrůznějšími typy antibakteriálních vrstev, které je chrání před usazováním nečistot, či před nežádoucími mikroorganismy nebo plísněmi. Cena těchto materiálů je různá – fragranitový dřez seženete již za cenu mírně přesahující 3000 korun, absolutně nejlevnější corian by stál asi 10 000 korun.

Foto: Franke

Model Sirius s odkapovou plochou, materiál Tectonite, dostupný v černé, kávové a hnědé barvě, cena kolem 4300 KčFoto: Franke

Pestrá směsice tvarů

Co se týče tvarování dřezů, vše záleží na tom, co od výrobku očekáváte a kam jej chcete umístit. Kromě tvaru kruhu, čtverce, obdélníku či třeba nepravidelného lichoběžníku, který se asi nejlépe hodí k umístění do rohu kuchyňské linky, se řiďte hlavně funkčností – od nejjednodušších typů s jediným mycím prostorem až po dřezy, jejichž vnitřní prostor je rozčleněn na dvě či tři mycí zóny. Výhodou je i odkapová plocha jako součást dřezu, umístěná po pravé či levé straně.

Nezbytnou součástí dřezů jsou i baterie. Víte, že když nemáte sprchu v kuchyni, je to chyba?!

Foto: Franke

Ke dřezu je možné dokoupit nejrůznější příslušenství – například krájecí prkénko, které funguje i jako poklop, jenž zakryje špinavé nádobí v mycím prostoru, a dále nejrůznější koše, sloužící k oplachování surovin nebo kuchyňského náčiní. Cena se pohybuje podle velikosti a typu od 500 do 2400 korunFoto: Franke

Kam s ním

Podle způsobu začlenění do kuchyňského pracovního prostoru jsou dřezy samostatné, které se pokládají přímo na kuchyňský nábytek, nebo namontované do roviny s pracovní plochou. Mohou být ale také nástavné, takzvaně zabudované do plochy shora s okrajem lehce vyčnívajícím nad pracovní desku, či podstavné, které se zabudovávají pod úroveň kuchyňské pracovní plochy.

Kompozitní materiály pak umožňují způsob instalace takzvaného bezspárového provedení, kdy je dřez součástí pracovní desky a je spolu s ní zhotoven z jednoho kusu materiálu.

Foto: DuPont

Care – kompozitní materiály umožňují vyrobit dřez, který je nedílnou součástí pracovní plochy. Materiál DuPont CorianFoto: DuPont

Foto: IKEA

Čtvercový nerezový dřez Boholmen, rozměry 56 x 55 x 18 cm, cena 2740 korun, možnost dokoupit velké množství praktických doplňkůFoto: IKEA

A který dřez by se hodil právě do vaší kuchyně?

Reklama

Související témata:

Načítám