Hlavní obsah

Drobenkové moučníky jako sen: Dva koláče i nadýchané muffiny

Foto: David Háva

Sladká drobenková hostina, které neodoláte!

Drobenkové pečení prostě milujeme! Tentokrát jsme vynechali klasické kynuté koláče a máme pro vás tři nadýchané varianty s vůní vanilky, skořice i chutí křupavých ořechů.

Článek

Drobenka, malý zázrak, který povznese obyčejný ovocný koláč do cukrářského nebe. Základ drobenky je mouka, máslo a cukr, ale můžete ji připravit na mnoho způsobů. Přidejte k základním ingrediencím skořici, mleté mandle, oříšky nebo kokos.

Tvarohový koláč s ovocem (do formy)

Na 1 kulatou formu potřebujete:400 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 200 g másla, máslo na vymazání formy. Na náplň: 500 g tvarohu, 120 g krupicového cukru, 1 vejce, půl balení vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíci citronové šťávy, ovoce podle chuti

Foto: David Háva

Nadrobno nakrájené čerstvé jahody budou v kombinaci s tvarohem dokonalé!

Postup:Do velké mísy dejte mouku, krupicový a vanilkový cukr, na kousky nakrájené máslo a rukama vypracujte drobenku. Dvě třetiny drobenky rozprostřete na dno máslem vymazané kulaté koláčové formy. Základ koláče dejte péct na 10 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Mezitím ušlehejte tvaroh s cukrem, vejcem, vanilkovým pudinkem a citronovou šťávou. Vmíchejte drobné lesní ovoce, nakrájené jahody nebo meruňky. Ovoce vybírejte podle chuti a sezony. Navrch dejte zbylou drobenku a koláč vraťte do trouby. Teplotu stáhněte na 180 °C a koláč pečte asi 30 minut.

Tip:Do drobenky, kterou budete sypat navrch koláče, můžete přidat ještě ¼ lžičky drcené vanilky.

Jahodové muffiny

Na 12 kusů potřebujete: 400 g hladké mouky, 3 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 100 ml oleje, 180 g moučkového cukru, 1 lžičku citronové kůry, 1 prášek do pečiva, 200 g čerstvých jahod, máslo na vymazání formiček nebo plechu. Na drobenku: 100 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 100 g krupicového cukru, 100 g másla

Foto: David Háva

Hotové muffiny můžete ozdobit lístky máty

Postup:V míse ušlehejte vejce s cukrem. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou, zakysanou smetanu a olej. Hotové těsto rozdělte do máslem vymazaných formiček tak, aby v nich bylo těsto ze dvou třetin. Navrch dejte vrstvu nakrájených jahod. Do misky dejte nakrájené máslo, cukr, mouku a mleté mandle. Pomocí prstů vypracujte drobenku. Tu pak rozdělte na jahody. Muffiny pečte 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip:Místo zakysané smetany můžete přidat do těsta 200 g riccotty, muffiny budou ještě jemnější.

Jablečný koláč s oříškovou drobenkou

Na 1 plech potřebujete:400 g hladké mouky, 200 ml kefíru, 180 g třtinového cukru, 1 lžíci skořice, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 4 jablka, 2 lžíce citronové šťávy. Na drobenku:120 g hladké mouky, 70 g nahrubo nadrcených vlašských ořechů, 1 lžičku skořice, 120 g krupicového cukru, 120 g másla

Foto: David Háva

Jablka, skořice a drobenka – dokonalá souhra

Postup:Jablka oloupejte a nakrájejte na kousky nebo na plátky. Dejte je do mísy, promíchejte s citronovou šťávou a lžící třtinového cukru. Vejce a zbylý cukr ušlehejte a postupně přidávejte kefír, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem. Navrch rozložte nakrájená jablka. V misce vypracujte z mouky, ořechů, skořice, másla a cukru drobenku. Rozprostřete ji na koláč a dejte plech do trouby. Pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip:Polovinu hladké mouky nahraďte celozrnnou pohankovou moukou, která těstu dodá příjemnou oříškovou chuť.

Jaký je váš tip na dokonalý drobenkový koláč, po kterém se vždycky zapráší?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama