Hlavní obsah

Drogy, hádky i ženy: Co stálo u rozpadu slavných kapel?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svým rozhodnutím zarmoutili tisíce fanoušků. Jenže znáte to, když jste s někým moc dlouho, je velká šance, že si začnete lézt na nervy. Připomeňte si slavné kapely, na jejíž členy padla taková ponorka, že to zabalili.

Článek

Vztahy mezi členy hudebních skupin často připomínají ty milostné. Když si lidé navzájem sednou, ladí jim to, i když se sem tam vynoří nějaká krize. Někdy jsou ale vzájemné rozpory tak velké, že následuje rozchod. Obzvlášť bolestivé je to tehdy, když spolu lidé strávili několik let. Stejně jako tyto známé kapely.

Nightwork

Založení kapely Nightwork byla v roce 2006 spíš recese než hudební projekt s velkými ambicemi. Její členové si však záhy získali přízeň fanoušků, o které se jim na začátku nejspíš ani nesnilo. Hity jako „Tepláky“ nebo „Globální oteplování“ Češi jako milovníci absurdního humoru velmi ocenili. Jenže v roce 2013 kapela oznámila rozluku. Spekulovalo se, že za ní stojí partnerka Vojtěcha Dyka herečka Tatiana Vilhelmová (40), ale nikdo to oficiálně nepotvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva jsou Jakub Prachař (35), Jan Maxián (35), František Soukup (34), Jakub Antl (37), Ondřej Sluka (38) a dole klečí Vojtěch Dyk (33)Foto: Profimedia.cz

The Beatles

Od roku 1970 je desátý duben dnem smutku snad pro všechny milovníky hudby. Tím, že se definitivně rozešly cesty legendárních „brouků“, totiž skončila jedna éra. The Beatles ve složení John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr se stali minulostí a hudebníci se vydali na sólové dráhy. Hlavní příčinou byly údajně rozpory mezi Lennonem a McCartneym a také Lennonova manželka Yoko Ono (85).

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva jsou Paul McCartney (76), John Lennon (✝40), George Harrison (✝58) a Ringo Starr (78)Foto: Profimedia.cz

Lunetic

Dnes budí písně chlapeckého uskupení Lunetic spíš ironické pousmání, ale pár slov umíme zazpívat skoro všichni. Lunetici začínali jako taneční skupina na diskotékách v roce 1995, zlom přišel o tři roky později, kdy je objevil hudební producent. Sláva ale neměla dlouhé trvání, předzvěstí konce byl odchod drogově závislého Martina Kociána. Poslední vystoupení v původní sestavě se uskutečnilo v roce 2003. Z rozpadu byla ale nakonec jen pauza, od roku 2008 Lunetic zase koncertuje.

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva jsou David Škach (42), Martin Kocián (41), Václav Jelínek (40) a Aleš Lehký (39)Foto: Profimedia.cz

ABBA

Desetileté výročí vzniku oslavila ABBA vskutku netradičně – tak, že se na začátku osmdesátých let rozpadla. Mohly za to pravděpodobně nevydařené milostné vztahy jejích členů. Přes třicet let si šel každý svou cestou. O to více překvapilo oznámení, které přišlo letos. Agnetha, Björn, Benny a Frida natočili dvě nové písně a první by měla být puštěna do světa už v prosinci. O návratu na koncertní pódia ale neuvažují.

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva jsou Benny Andersson (71), Anni-Frid Lyngstad (72), Agnetha Fältskog (68) a Björn Ulvaeus (73)Foto: Profimedia.cz

Lucie

Během let to bylo s Lucií jako na houpačce. Nejdelší „tvůrčí pauza“ nastala v roce 2004, nedlouho poté, co dostal padáka klávesista Michal Dvořák. Kapelu rozložily osobní neshody, hádky a podle zpěváka Roberta Kodyma také drogy. Čas ale staré rány zahojil a spory se podařilo překonat. Od prosince 2012 už Lucie zase hraje a momentálně chystá novou desku.

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva jsou Michal Dvořák (52), P.B.CH. (53), Robert Kodym (51) a David Koller (58)Foto: Profimedia.cz

My Chemical Romance

Drsné texty, temné videoklipy a extravagantní make-up charakterizovaly americké rockové uskupení My Chemical Romance. Kvůli tomu je také řada lidí považovala za vyznavače subkultury emo, přestože oni sami to nikdy nepotvrdili. Chlapci byli aktivní mezi lety 2001 až 2013 a zpráva o rozpadu přišla jako blesk z čistého nebe v době, kdy se očekávalo nové album. Důvodem údajně byla touha zpěváka Gerarda Waye posunout se dál. Vzájemné antipatie skupina vyloučila.

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva jsou Bob Bryar (38), Mikey Way (38), Gerard Way (41), Frank Iero (36) a Ray Toro (41)Foto: Profimedia.cz

The Pussycat Dolls

Byly krásné, sexy, až neuvěřitelně pružné a jejich písničky ovládaly ve své době hitparády. Přitom v roce 1995 začínaly jako tanečnice, zpěv přidaly The Pussycat Dolls až v roce 2003. Během let se jejich řady několikrát obměnily. Definitivní konec přišel v roce 2010, kdy se na sólovou dráhu vydala i poslední z původní formace zpěvačka Nicole Scherzinger.

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva jsou Melody Thornton (34), Carmit Bachar (44), Ashley Roberts (37), Nicole Scherzinger (40), Jessica Sutta (36) a Kimberly Wyatt (36)Foto: Profimedia.cz

Golden Kids

České pěvecké trio ve složení Václav Neckář, Marta Kubišová a Helena Vondráčková mělo v roce 1968 skvěle našlápnuto. Jenže přišlo období normalizace a Marta Kubišová měla kvůli písni „Modlitba pro Martu“ s vystupováním utrum. Znovu se na jednom pódiu sešli až v devadesátých letech. Ke čtyřicátému výročí založení bylo plánováno velké turné. Umělci se ovšem nedohodli na podmínkách a jeho zrušení bylo předmětem soudního sporu. Helena Vondráčková s manželem Martinem Michalem (59) požadovali po Martě Kubišové peněžní náhradu, ale neuspěli.

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva jsou Helena Vondráčková (71), Václav Neckář (74) a Marta Kubišová (75)Foto: Profimedia.cz

Čí konec vás nejvíc zamrzel?

Související témata:

Načítám