Hlavní obsah

Dům jako loď: Je z oceli a má zvláštní střechu!

Foto: Schüco

Dům má bezúdržbovou fasádu, která spojuje cedr, cortenový plech a pohledový betonFoto: Schüco

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželský pár ze Zlína si přál dům, který nebude náročný na provoz, nabídne dostatek místa pro příjemný život, ale i pěkný výhled na město. Co si přáli, to se díky šikovným architektům také stalo.

Článek

Dům nabízí stabilní zázemí manželskému páru a příležitostné bydlení jejich dceři a synovi s partnery nebo návštěvám. Opomenout bychom ale neměli ani domácí mazlíčky, i když těžko říct, jestli Jack Russel terriér a čivava si více necení přilehlé zahrady.

Tři podlaží pro život

Spodní podlaží se díky odtěžení části pozemku zapustilo do terénu a slouží právě pro příležitostné bydlení, první a druhé patro zejména majitelům. Zastavěná plocha má 127 m2, užitná plocha je 330,7 m2.

Foto: Schüco

Dvojgaráž, propojená se vstupem do domu, nabízí pohodný přístup z uliceFoto: Schüco

Foto: Schüco

Plech je použitý nejen v exteriéru, ale i v interiéru. V tomto případě se však jedná o ocelový plech tažený za tepla, opatřený transparentním lakemFoto: Schüco

Jak vypadá konstrukce domu? Jako zdivo se použily keramické cihly, stropy jsou železobetonové a druhé podlaží „drží“ ocelové sloupy, což je krásně vidět z exteriéru. Sloupy se však staly nejen funkčním, ale i dekorativním prvkem. A samotná fasáda? Splňuje to, co se od ní chtělo – být pěkná na pohled a současně i bezúdržbová. „Použili jsme cedr, cortenový plech a v některých částech pohledový beton. Například cedr je dřevo s vysokým obsahem pryskyřic a silic, nenapadají ho škůdci, ani se zde netvoří plísně,“ upřesňuje architekt Libor Chovanec z OK Plan Architects. A cortenový plech? Ten se běžně používá například na stavbu lodí.

Foto: Schüco

Dřevěná vícevrstvá podlaha Solidfloor s patinou a olejovanou úpravou povrchuFoto: Schüco

Foto: Schüco

Originální obklad části stěny z plechu patří k dominujícím prvkům hlavního obytného prostoruFoto: Schüco

Pěkný výhled

Na rozdíl od stavebního standardu, kdy okna mají vnější ostění a parapety, v tomto případě okenní a fasádní hliníkové profily, vybavené parotěsnými a paropropustnými páskami v kombinaci se zateplovacím boxem, lícují s fasádou. Zkrátka nikde nic nevystupuje. Což je sice technologicky náročné, avšak pohledově čisté řešení. Další vychytávky? „Například velkoformátové posuvné dveře v obývací části používají systém, který umožňuje křídlo jednak paralelně odstavit a posunout do otevřené pozice, nebo sklopit podobně jako klasické okno za účelem větrání,“ doplňuje Petr Herynek ze společnosti Schüco.

Foto: Schüco

V interiéru se spojuje nábytek vyrobený na zakázku, například úložné prostory, s typovými kusy (jídelní židle, křesla nebo sedačka)Foto: Schüco

Foto: Schüco

Jedním z použitých materiálů je dřevo. Na více místech je pak k vidění dub, kromě podlah nebo kuchyňské linky jde také o schodištěFoto: Schüco

Pojďme na návštěvu

Co vás zaujme v interiéru? Soulad a návaznost na materiály, které se použily na fasádu. Jmenujme dřevěné dubové podlahy, obklady z ocelových plechů, stropy z pohledového betonu, na stěnách cementovápenné omítky s gletovaným povrchem. Jen v koupelnách se vsadilo na stěrky. „Gletování znamená, že se povrch uhladí speciálním hladítkem tak, že ho už není třeba dále upravovat. Jen se voskuje nebo lakuje,“ doplňuje architekt. Tomu, aby si každý materiál zachoval svůj přirozený půvab, napomáhají použité ochranné vrstvy, které jsou transparentní.

Foto: Schüco

V koupelnách se na stěny aplikovaly moderní stěrkyFoto: Schüco

Plech jako dekorace

Prvnímu patru dominuje otevřený obytný prostor s navazující jídelnou a kuchyní. A protože jedním z venkovních materiálů se stal plech, použil se i v tomto prostoru na dělicí příčku (zde však jde o ocelový plech tažený za tepla). Máte dojem, že tu nikde není moc nábytku? Kromě šaten majitelé hodně vsadili na vestavěné úložné prostory, které se vyráběly na míru. Originální je rovněž kuchyňská linka z dubu s různými úpravami, pracovní plocha je žulová.

Foto: Schüco

Prostorná koupelna mimo jiné vsadila na méně tradiční umístění vanyFoto: Schüco

Pojďte s námi na terasu

A kdybyste mohli nahlédnout o patro výše, našli byste tam i ložnici majitelů. Jelikož jde o jejich soukromé území, obrazně řečeno tímto patrem jen proběhneme na otevřenou terasu. Odsud je totiž krásně vidět nejen na zahradu s terasou a bazénem, ale vůbec na celé město. Právě jedinečný výhled, který dům nabízí, je jeho velkou přidanou hodnotou.

Co na něj říkáte? Líbilo by se vám v podobném bydlet?

Reklama

Související témata:

Načítám