Hlavní obsah

Dům přesně podle snů majitelů: Místo v něm má i akvárium ve stěně!

Foto: Adéla Leinweberová (16x)

Dům, který majitel navrhoval sám, byl dotvořen profesionálním designérským studiemFoto: Adéla Leinweberová (16x)

Reklama

Spousta lidí se pustí do stavby nebo do vybavování bydlení s nadšením a vervou, ale v průběhu prací pochopí, že s odborníky to půjde snáz. To je i případ tohoto velkoryse řešeného domu.

Článek

Paní Mirka s manželem Lukášem se rozhodli postavit si dvoupodlažní dům v klidném prostředí blízko Prahy. Tehdy byli ještě bezdětným párem, ale mysleli na budoucnost.

Vlastní projekt

Projekt si Lukáš, který je stavebním inženýrem, navrhl sám. Do přízemí situoval vedle předsíně a haly také velký obývák s kuchyní a jídelnou, pracovnu, koupelnu a toaletu.

Do patra navrhl tři ložnice, aby tu jednou mohl být dětský pokoj, dvě koupelny a šatnu. V průběhu prací, kdy byla dokončena hrubá stavba a koupelny, se manželé rozhodli k vybavení interiéru přizvat odborníky.

Foto: Archiv

Věšáky Tree wall (cena od 11 467 Kč) z nabídky Scandium a sezení Baboesjka od značky Fatboy (cena 4690 Kč)Foto: Archiv

Spolupráce s designérkami

Oslovili proto studio IN2 a dohodli se na spolupráci. Po dohodě s investory studio dostalo zakázku na vybavení předsíně, haly, obýváku a kuchyně s jídelnou, dále pracovny a jedné z ložnic. „Přestože klienti měli spoustu vlastních nápadů, jako byla například speciální vinotéka nebo akvárium, dali nám plnou důvěru a výborně se s nimi pracovalo,“ vzpomíná designérka Lucie Barešová ze Studia IN2.

„Již na první schůzce jsme se shodli na tom, že v celém přízemí budou moderní lité podlahy,“ dodává.

Foto: Archiv

V celém domě jsou položeny atypické koberce. Jsou jen 4 mm vysoké, materiál se netřepí a vypadá dlouho perfektně. Cena za origilnální koberec je 15 500 KčFoto: Archiv

Domem krok za krokem

Za vchodovými dveřmi se nachází předsíň, vybavená věšáky v podobě stromů a sezením složeným ze tří samostatných sedáků, spojených popruhem. Je tu i velká šatní skříň. Vchází se odtud do chodby, do garáže a do haly.

Za předsíní je velká hala, z níž se jde po schodišti do patra, a vedou odtud dveře do pracovny a kuchyně s jídelnou, odkud se vstupuje do obýváku. Na první pohled zaujme vysoká vinotéka, tedy stojan k ukládání vína, vyrobený ze dvou dýhovaných desek s vyřezanými otvory pro položení láhví tak, aby ležely zešikma. Při výrobě designérky vycházely z obrázku, který si manželé přinesli.

Foto: Archiv

Stůj z masivu je doplněn designovými židlemi Eams Chair od Vitry (9683 Kč/ks). Nad stolem je lampa Grande Constanza (13 689 Kč) od značky LuceplanFoto: Archiv

Pracovna pro modeláře

„Zajímavou zakázkou bylo již výše zmíněné akvárium, umístěné do stěny mezi obývákem a pracovnou tak, aby bylo z obou stran pohledové a obsluhovalo se ze strany pracovny.

Dnes tvoří jedinečný průhled z jedné místnosti do druhé,“ říká Lucie Barešová. „Tuto funkci měl klient již vymyšlenu a my jsme ji zpracovali z hlediska designu.“

Foto: Archiv

Pracovna je královstvím pána domu, kde vyrábí a vystavuje své modely, a odkud se obsluhuje akváriumFoto: Archiv

Jídelna, obývák a kuchyně

Do prostoru se vstupuje proti jídelnímu stolu, doprava se jde do kuchyně, která je velká a situovaná do tvaru písmene U. Od jídelny ji odděluje pult s vitrínami, přístupnými od jídelního stolu. Nalevo od stolu Ethnicraft Slice (20 500 Kč) se otvírá obývací prostor, kde je obestavěná krbová vložka s místem na dřevo. Pod televizí jsou dvě nízké skříňky z masivního dřeva, pohovky – modely Zen (37 250 a 48 700 Kč) od Domarku.

Foto: Archiv

Skříňky jsou přístupné z jídelní částiFoto: Archiv

Ložnice pro nerušený spánek

Celočalouněnou postel si manželé vybrali v Decolandu. „Podle jejího čalounění jsem pak vycházela při výběru tapet a textilu na závěsy. Zopakovala jsem tady vrstvení dvou lehkých textilií na sobě, stejně jako v obýváku,“ upozorňuje designérka Halka Freidengerová z výše jmenovaného studia.

„Jedna látka funguje jako záclona, přes ni jde závěs s různě barevnými strukturálními horizontálními proužky. Celek dotvářejí tapety,“ vysvětluje.

Foto: Archiv

Ložnice s čalouněným lůžkem je laděna do starorůžové barvy v kombinaci s hnědouFoto: Archiv

Jak se vám práce designérek líbí? Troufáte si zařídit byt bez odborníků?

Reklama

Načítám