Hlavní obsah

Dušené vepřové se zelím a paprikou spolu s knedlíkem je luxusní záležitost

Foto: Marcel Rozhoň

Podávejte s chlebem s do křupava upečenou kůrkou anebo houskovým knedlíkemFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Pokud milujete klasický segedínský guláš, tahle kombinace bude pro vás také tím pravým. Vepřové maso, zelí a paprika zkrátka nikdy nezklame. Navíc, když je šmrncnutá troškou vína...

Článek

Víno dokáže dát šmrnc kdejakému pokrmu. Cibulačka, telecí líčka, kohout, to jsou jídla, do kterých víno neodmyslitelně patří. A jaké se hodí nejvíce? Stejně tak jako pečlivě vybíráte, jaké víno budete k pokrmům servírovat, měli byste postupovat i při tom, jakým budete podlévat. Dokonalá souhra chutí nastane, když podléváte stejným vínem, které pak hodláte k večeři i pít. Stejně jako jsme to udělali my :-).

Vepřové maso se zelím

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g vepřového masa na guláš, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g slaniny, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžičku kmínu, 150 ml bílého vína, 700 g kysaného zelí, 1 l masového vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce sádla

Postup: Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kostky. V hrnci nechte rozpustit sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte česnek a nadrobno nakrájenou slaninu. Krátce ještě opečte. Přidejte kmín, promíchejte a do hrnce dejte maso. Opečte ho dozlatova, osolte, opepřete a posypte paprikou. Vše dobře promíchejte a papriku nechte provonět. Pak vše podlejte vínem a nechte ho odpařit. K masu dejte scezené zelí, promíchejte a podlejte polovinou vývaru. Hrnec přiklopte a vše duste pod pokličkou asi hodinku. V průběhu dušení podle potřeby dolévejte vývar.

Tip: Spolu se zelím můžete přidat k masu ještě hrst sušených švestek.

Kolik domácností, tolik receptů na guláš a pokaždé skvělý výsledek. Zkuste třeba rychlou variantu v podobě minutkového guláše nebo odlehčenou verzi guláše z krůtího masa.

Reklama

Načítám