Hlavní obsah

Dušičkový víkend: Jaké bude počasí a kam zdarma vyrazit?

Foto: canadastock, Shutterstock.com

Foto: canadastock, Shutterstock.com

Reklama

Jestli jste se těšili na víkend s pořádným podzimní počasím, asi si ještě budete muset počkat. Žádné plískanice ani mráz vás nečekají. Na courání venku celý den to asi nebude, ale co takhle spojit výlet s kulturním zážitkem?

Článek

Zavřít se na celý den do galerie, nebo zalézt s knihou pod peřinu, na to to ještě nevypadá. Tedy pokud člověk své plány určuje podle počasí. O víkendu má být oblačno až polojasno a přeháňky by se měly objevit jen na východě. V sobotu v noci teploty klesnou ke 12 až 8 °C, přes den by se měly pohybovat kolem 11 až 15 °C. V neděli se počasí příliš nezmění, jen na Moravě se může místy objevit nízká oblačnost a občasné mrholení. Jinak by mělo být polojasno a teploty v noci se budou pohybovat kolem 10 až 6 °C, přes den mezi 13 až 17 °C, nicméně při nízké oblačnosti by mohly klesnout k 11 °C.

Zdarma do pražského podzemí

Tak schválně - kdy jste byli naposledy na procházce centrem Prahy? Bez ohledu na to, jestli bydlíte v hlavním městě či nikoli, na výlety do historického centra metropole mnohdy vůbec nedojde. Teď o víkendu to můžete napravit. Praha je krásná nejen na povrchu, pod úrovní ulic se totiž skrývá mnoho chodeb, krypt, tajných objektů a historických sklepení. O víkendu se některá z nich zadarmo otevřou návštěvníkům. Mezi nejzajímavější patří bezpochyby krypta pod kostelem sv. Cyrila a Metoděje, kde se ukrývali parašutisté Gabčík s Kubišem, Letenská stoka nebo bývalý uhelný a rudný důl, který byl v padesátých letech pod Národním technickým muzeem. Detailní informace najdete na stránkách města.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se do pražských sklepení, vstup bude zdarmaFoto: Profimedia.cz

Za Schielem do Krumlova 

O nic méně krásné historické jádro má i Český Krumlov, kde navíc o víkendu bude probíhat akce k oslavám sta let od úmrtí malíře Egona Schieleho, po kterém je zde pojmenované kulturní centrum. Vstup do Egon Schiele Art Centra bude po celý víkend zdarma a těšit se můžete na bohatý doprovodný program. Mezi největší lákadla patří určitě výstava ilustrátorky Toybox a s tím spojená i tvůrčí dílna pro děti. Těšte se i na autorské čtení Jiřího Hájíčka nebo ochutnávku speciálního rakouského piva Egona Schieleho.

Foto: Profimedia.cz

Letos je to sto let od úmrtí Egona Schieleho a na jeho počest se v Českém Krumlově bude konat doprovodný program Foto: Profimedia.cz

Do Brd na výlet 

Na výlet do Brd se můžete vydat i z pohodlí domova, a to s novou knihou Podbrdské ženy, autorky Jany Poncarové. Osudy tří žen, které žily v podhůří Brd, jsou zásadně ovlivněny historií naší země minulého století. Emilie, Jana i Johanka se vždycky musely prát nejen s aktuální politickou situací ovlivňující běžné životy, ale také s vlastními démony. Jestli se vám líbila kniha Marie a Magdalény Lenky Horňákové, určitě si zamilujete i Podbrdské ženy. A kdyby vás to přece jen lákalo spíše ven, do Brd si vyrazte, vyšplhejte třeba na Plešivec a chvíli se courejte po lesích kolem, stojí to za to!

Foto: Jana Poncarová

Jestli se vám líbila kniha Marie a Magdalény, chytnou vás i Podbrdské ženy Foto: Jana Poncarová

Únikovka pro děti

Letos v Plzni slaví Techmania Science Center deset let od svého založení. K výročí zde bude pro návštěvníky připraven doprovodný program a různé narozeninové aktivity. V neděli zde vystoupí Václav Strasser s bublinovou show, se kterou cestuje po celém světě. Interaktivní centrum ale láká zejména na novou únikovou hru pro děti, která je první svého druhu v Plzni. Jejím tématem nemůže být nic jiného než únik z laboratoře.

Foto: Techmania Science Center, Shutterstock.com

O víkendu se otevře první úniková hra v Plzni Foto: Techmania Science Center, Shutterstock.com

V tom zámku straší! 

S přelomem října a listopadu se pojí i oslavy všech mrtvých, u nás zvané Dušičky. Čím dál více ale lidé vyhledávají i akce spojené s Halloweenem, čehož si jsou vědomi i na zámku Raduň na Opavsku. V sobotu od tří hodin odpoledne do deseti do večera je tu připraven tradiční zámecký Halloween, kdy si budete moct užít prohlídku zámku v trochu jiném duchu. Rozhodně se ale připravte na strašidla. Akcí spojených s touto děsuplnou tematikou ale bude všude po Česku mnohem více, stačí si jen najít tu nejbližší vašemu místu bydliště.

Foto: Profimedia.cz

Na zámku Raduň na víkend přichystali noc plnou duchů a strašidel Foto: Profimedia.cz

Co máte v plánu o víkendu vy? Rozhodněte se podle počasí

Reklama

Načítám