Hlavní obsah

Dusíte se jeho láskou? Chcete, aby vás miloval „méně“? Recept existuje!

Foto: Thinkstock

Rozdíl mezi láskou a dusícím vydíráním by měl být jasný každému. Bohužel to tak ale neníFoto: Thinkstock

Reklama

Říká se, že lásky není nikdy dost. Omyl. Tento názor patří mezi mýty. Někdy láska může ubíjet a dusit. Co dělat, když partner miluje tak moc, až se to nedá vydržet? Terapeutka má jasný názor!

Článek

„Musí mít přehled o všem, kam jdu, s kým si povídám, píšu esemesky. Říká, že mě moc miluje, a proto nechce, aby mi někdo ublížil,“ začíná své vyprávění čtenářka Alice s tím, že občas si připadá divně. Vlastně jako pták v kleci.

„On přece všechno dělá jen a jen pro mě. Často mi dokonce vyčítá, že si toho nevážím. Pravda je taková, že jeho neustálý dohled mě ubíjí. Stejně jako milující pozornost, péče, a hlavně nevyžádané rady. Spousta nevyžádaných rad, jak by se věci měly a neměly dělat. Nejsem dítě, ale jeho partnerka, pochopí to konečně někdy?“ ptá se Alice, jíž partnerský vztah evidentně ubírá kyslík.

Dělá něco špatně ona sama, nebo je vina v partnerovi, který se ve své podstatě provinil „jen“ tím, že ji miluje?

Záměna lásky za vydírání

„Kde je příčina? Jde o závislost, nebo o lásku? Důvod, proč se muž takhle chová, může být například v tom, že jako dítě nedostával dostatek lásky od rodičů nebo od své matky. A je si sám sebou nejistý a chybí mu sebevědomí,“ popisuje koučka a ženská terapeutka ze Školy pro ženy Bc. Jana Zittová s tím, že pokud se něco podobného v minulosti stane, dotyčný si v dospělosti chce „lásku“ nebo spíše pozornost „urvat“ za každou cenu u své partnerky. Pak je jako její vlastní stín…

Foto: Thinkstock

Projevy lásky z mužovy strany ženu umí potěšit. Čeho je ale moc, toho může být příliš!Foto: Thinkstock

Typické znaky ošetřovatele

Využívá k tomu nadměrnou pozornost, lichotky, dárečky a podobně, protože nevěří, že by ho partnerka mohla milovat jen tak bez podmínek. Podle zmíněné odbornice jde většinou o podvědomý strach ze ztráty milované osoby – stejně jako tomu mohlo být v případě jeho rodičů. Takže jde o lásku, nebo strach a závislost? A jak partnera zbavit „charitativních sklonů“ v partnerství?

„Žena, kterou partner podobným způsobem dusí, by si měla jasně vytyčit své hranice. Uvědomit si, jestli to opravdu takhle chce,“ radí Jana Zittová a přináší návrhy řešení.

Kudy vede cesta ven?

„Pokud jste v této situaci, můžete se zkusit domluvit s partnerem, že si každý sám osedláte jednou za čas svůj koníček. Vhodné je i doporučení výhradně směrem k partnerovi. Navrhněte mu, ať si zajde sem tam do mužského kolektivu nebo podnikne s kamarády nějaký výlet či sportovní klání. Upřímně mu řekněte, že by se měl věnovat i sám sobě a užívat si to,“ dál popisuje odbornice s tím, že společně s těmito návrhy by mělo jít ruku v ruce i ujištění o správnosti výběru nového směru.

Foto: Thinkstock

Každý z partnerů by měl moci být chvíli o samotě a věnovat se vlastním zájmům. Jinak za chvíli ani nebude, o čem se doma bavit...Foto: Thinkstock

„Čeho si na partnerovi vážíte? Proč s ním jste? Určitě to není kvůli nadměrné pozornosti nebo dárkům. Vyberte nějaké kladné charakterové vlastnosti a s jejich pomocí mu zvyšte sebevědomí,“ doporučuje Jana Zittová. Zde se vyplatí dobré komunikační dovednosti, ale i bez těch vybroušených, pokud se nejmenujete Cicero nebo Leoš Mareš, je šance na úspěch.

Poslední záchrana

Když veškeré pokusy o přesměrování partnera selhávají, zkuste tip rodinné terapeutky z Los Angeles Darlene Lancer.

„Zmiňte se o tom, že je důstojné a velmi šlechetné umožňovat druhému, aby sám dělal chyby a šel svou vlastní cestou,“ radí Darlene Lancer bezradným a láskou lapeným klientům na portále PsychCentral. Snad to zabere. Když ne, budete potřebovat vnější pomoc zkušeného terapeuta, neboť takový blok se jen tak sám od sebe nevyřeší.

A jak to máte vy? Žijete s mužem, který miluje až příliš? Vadí vám to?

Reklama

Načítám