Hlavní obsah

Editorial: O nejsmutnější věci na světě

Foto: Greta Blumajerová

Jaké zprávy vás dokážou nejvíc rozesmutnit?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Přemýšleli jste někdy nad tím, co je tou nejsmutnější informací, jakou jste kdy v životě slyšeli nebo četli?

Článek

Jeden uživatel jisté sociální sítě tuhle otázku položil. A během 24 hodin se mu sešlo přes 2500 odpovědí. Spousta z nich jmenovala různá fakta nebo události ze světa zvířat. A je pravda, že když se zamyslím nad tím, co mě dokáže ze všeho nejvíc rozesmutnit, obvykle mě jako první napadají zprávy přesně z téhle oblasti.

Různé případy týrání, krutostí, které zas a znovu překonají moje představy o tom, čeho všeho jsou lidé ve vztahu ke stvořením, která se nemohou nijak bránit, schopni.

Stejně tak mě ale překvapilo, že mi z paměti mnohem víc než tyhle špatné zprávy vyskakují vzpomínky na lidi, kteří naopak někomu pomohli, někoho zachránili, kteří dokázali, že těch dobrých lidí je na světě o dost víc než těch špatných.

Další smutné zprávy se pak podle očekávání týkaly lásky, vztahů, peněz nebo světových konfliktů. Přečíst si o nich můžete už v našem zítřejším článku. Když ho četla naše editorka Jana, nechala ji většina příběhů víceméně v klidu – Jana už zažila leccos, jen tak něco ji z míry nevyvede. Ovšem pak došla k informaci o jistém robůtkovi, jehož úkolem je zkoumat povrch Marsu. Tenhle plechový nešťastník je naprogramovaný tak, aby – když má narozeniny – sám sobě zazpíval „happy birthday“.

A v ten moment Jana znechuceně odložila sluchátka, otočila se na zbytek redakce a začala se rozčilovat: „Chudák stroj! Jak mu to mohli udělat? Co to bylo za idiota, kterej ho zkonstruoval?!“ :-). Jak se zdá, slovo „smutný“ má tak široký význam, že si pod něj každý schová spoustu různorodých věcí.

A tak bych se vás dneska ze zvědavosti ráda zeptala – kdybyste měli uvést jednu jedinou nejsmutnější věc, informaci nebo fakt, které jste v životě četli nebo slyšeli, co by to bylo? Napište mi to prosím do diskuse.

Přeji vám příjemný týden

Reklama

Načítám