Hlavní obsah

Ekologická zahrada: Jak o ni pečovat bez použití chemie? Víme!

Foto: Shutterstock

Vaši zahrádku můžete udržovat zdravou a bujnou i bez toho, že byste používali chemiiFoto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti plevelům, chorobám, parazitům i na hnojení – na všechno najdete na pultech nějakou lahvičku s chemií. Jde to ale i zcela bez ní a s překvapivě dobrým výsledkem. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Chcete pěstovat zeleninu a ovoce zcela bez chemie? Není problém! A nemusíte se bát, že se vaše zahrada stane oázou pro škůdce a plevel všeho druhu. Stačí vědět, po jakých alternativách sáhnout. Pár účinných pro vás právě máme!

Jak na škůdce?

Základem je pravidelně na podzim pořádně zrýt záhonky, používat na odchyt škůdců lepicí nástrahy a pasti. Například slimáky přilákáte do zakopaných sklenic s pivem, ve kterých se utopí. Drátovce zas nalákáte na slupky mrkve, ale i brambor.

Mšice, molice, larvy mandelinky a obaleče zlikviduje postřik mýdlovou vodou v poměru 50 dílů vody a jeden mazlavého mýdla. Můžete použít i postřik ze směsi řepkového oleje a vody – cílem obou je zalepit škůdcům dýchací otvory a zahubit je tak. Na většinu škůdců platí i kopřivový výluh – půl kila celých kopřiv i s očištěnými kořeny zalejte pěti litry vody a nechejte asi 14 dnů kvasit. Pak přeceďte a aplikujte neředěný – zabírá hlavně na mšice.

Foto: Shutterstock

Pokud budete v péči o zahradu využívat jen přírodní metody, můžete do práce s klidem zapojit i vaše dětiFoto: Shutterstock

„Můžete vyzkoušet i postřik z vratiče obecného. Ten roste hojně na mezích a u cest. 300 až 500 gramů čerstvých rostlin nebo květů přelejte litrem vroucí vody a nechejte louhovat. Vratičový koncentrát je možné využít i k úspěšnému boji proti vlnovníku rybízovému, ostružinovému, malinovníku šedému, pilatce běloskvrnné, mšicím, mandelince bramborové a také proti rzím,“ radí Helena Vlašínová z Ekologického institutu Veronica.

Další způsoby odpuzování a boje proti škůdcům: 

  • Jako odpuzovač škůdců můžete použít výluh z aromatických surovin – bylinek, česneku nebo citrusové kůry. -
  • Pokud na to budete pamatovat při výsadbě, můžete mezi zeleninu vysadit hodně voňavé bylinky nebo jiné vonící rostliny. -
  • Aksamitníky odradí řadu škůdců a ještě brzdí růst plevele, a to díky výměškům z kořenů. -
  • Mátu nesnesou bělásci ani dřepčíci. -
  • Křen ochrání záhon proti mandelince. -
  • Lichořeřišnice a kopr odpudí mšice, stejně jako česnek. -
  • Šalvěj nemají rádi slimáci. -
  • Řebčíku se vyhnou hryzci. -

V boji se škůdci vám pomohou i jejich přirození nepřátelé, tedy například slunéčka, zlatoočka, střevlíci, škvoři, pavouci nebo ploštice, parazitní vosičky, ale i žáby. Aby se jim na vaší zahradě dařilo, potřebují místa k přezimování, úkryty a také to, abyste používali co nejméně chemie.

Foto: Shutterstock

Rostliny, které vám krásně voní, některým škůdcům vadí tak, že se z vaší zahrady raději odstěhujíFoto: Shutterstock

Pokud se chcete zbavit slimáků v záhonech, posypte půdu materiálem, po kterém se velmi neradi pohybují – popelem, jehličím, pilinami a podobně. Vadí jim i na zem nastříhané kapradí, vratič, řebříček nebo přeslička. Odpuzuje je, když do záhonu vysázíte hořké rostliny jako štěrbák, hořčice, petržel, měsíček, šalvěj nebo tymián.

Uvítali byste pár rad, jak se zbavit škůdců i doma? Pak nepřehlédněte článek Mravenci? Rybenky? Zbavte se jich levně!

Jak se zbavit plevele?

Ekologicky znamená v případě plevele hlavně mechanicky, tedy vytrháváním. „V tom případě ale musíte dbát na to, abyste vytrhli i kořen, což většinou nebývá snadné. Proto se vyplatí si na to pořídit co nejlepší pomocníky, které tuhle náročnou práci usnadní,“ říká Tomáš Duda z Fiskars.

Přemýšlíte, kteří pomocníci by se vám hodili na zahrádku? Pár rad najdete v článku Pomocníci na dřevo i listí: Jak zatočit se zahradním odpadem?

Ačkoli trávník většinou pěstujete s láskou a péčí, o trávu v záhonech nebo mezi dlažbou nikdo nestojí. Jak ji na zahradě „usměrnit“? „Nejjednodušší je mechanické překrytí, tak, aby tráva neměla světlo a vzduch. Je možné použít například černou netkanou textilii, fólii a podobně. Na tu pak dejte například písek, oblázky nebo mulč. Prorůstání do chodníku zamezí vertikální zábrany,“ radí Helena Vlašínová.

Jak vidíte, možnosti, jak mít doma čistě přírodní zahradu, je mnoho.

Renata Vyšínová

Načítám