Hlavní obsah

5 etap v životě ženy: Kdy to máte nejtěžší?

Foto: thinkstock

Každý věk ženy má své velké klady, ale i záporyFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být ženou je fajn, i když... jak kdy. Různá období s sebou přinášejí různé výhody, ale i nevýhody. Co je úžasného i ne úplně dobrého na tom, když je vám dvacet, třicet nebo padesát?

Článek

Všechno má svá pro a proti. Posuďte samy, tohle jsou plusy a minusy jednotlivých období ženského života.

1. Sladkých dvacet (20 až 30 let)

Tohle období bývá typické volností a pocitem, že máte vše před sebou. Výhody jsou víceméně jasné:

  • Svoboda
  • Možnost riskovat a zkoušet nové věci
  • Skvělý fyzický stav

Ale pozor, i tento zdánlivě úžasný věk s sebou nese řadu minusů.

  • Hektičnost – Všechno je v tomto období rychlé a je potřeba skloubit mnoho věcí (studium, práci, cestování, samostatné bydlení…). A to způsobuje stres.
  • Tápání – Teprve se poznáváte, zjišťujete, co se vám líbí, co vás baví, co vám sluší. „Navíc čím víc se blížíte ke třicítce, je třeba se poohlédnout po vážném vztahu, protože brzy může nastat jakýsi časový tlak,“ varuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.
Foto: thinkstock

V mládí je vše otevřené a vyhlídky optimistickéFoto: thinkstock

2. Mladé třicítky (30 až 40 let)

Je to asi jedno z nejnáročnějších období s těmito nevýhodami:

  • Nedostatek času – Je to každodenní boj o to, jak skloubit práci, domácnost, manžela a většinou malé děti.
  • Přizpůsobování – Velmi často musí ženy potlačovat své potřeby a touhy, a to kvůli potřebám dětí, manžela, rodiny jako takové.
  • Fyzické změny – Obzvlášť, pokud má žena za sebou porod, objevují se první fyzické změny. „Ty mohou vyvolat paniku a sebevědomí dostává zabrat, ale pokud má žena vedle sebe fajn partnera, je to dle mě jedno z nejhezčích období,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Ale i tak je to krásné období, na které řada žen po zbytek života vzpomíná. Všechny tyhle nevýhody jsou totiž naopak důsledkem vysoce pozitivních věcí, jako je fungující rodina, nadšení z mateřství, usazenost a pocit jistoty.

3. Zralé čtyřicátnice (40 až 50 let)

Zásadní nevýhodou tohoto věku jsou časté vztahové stresy, kdy řada žen žije v nefunkčním manželství nebo za sebou má nepříjemný rozvod a tápe v neznámém světě single lidí. Většinou se v této době dostaví přechod, což je období náročné fyzicky i psychicky. I přes tyto nepříjemnosti je ale spousta věcí, které lze pokládat za obrovské plus:

  • Znovu nabytá volnost díky větším dětem
  • Sebedůvěra pramenící ze znalosti sebe sama a toho, kde jsou vaše přednosti
  • Finanční stabilita, kdy je možné opět utrácet za svá přání
Foto: thinkstock

Spousta čtyřicetiletých žen se znovu učí svoboděFoto: thinkstock

4. Sexy padesátky (50 až 60 let)

V tomto období žena sklízí to, co zasela. „Dlouhodobý vztah, ve kterém žije, je prověřován. Pokud je pevný a v kondici, tak nastává období, kdy jsou děti z domu, a je možné se plně věnovat věcem, na které doposud neměli partneři čas,“ tvrdí Anita Michajluková.

Pokud ženy netrpí vážnými zdravotními problémy, nemají v sobě nevyřešené vztahové křivdy či problémy s dětmi, nemá toto období žádné nevýhody.

5. Podzim života (60 let a více)

Pro tenhle věk je typické zklidnění. Výhodou je, že většinou už není třeba se za ničím honit (za kariérou, penězi, láskou…). Je to čas, kdy si máte užívat všeho, do čeho jste celý život investovaly (rodina, partnerský vztah, prosperující firma…). Nevýhodou bývá větší únava a častější zdravotní obtíže. Tomu se ale buď poddáte, nebo se budete bránit. „Buď z vás bude čupr babka plná elánu a optimismu, nebo usedlá stará paní, co už to tu nějak doklepe,“ říká Anita Michajluková. Je ale jen a jen na vás, kterou variantu si zvolíte.

V jaké etapě života se právě nacházíte vy?

Reklama

Načítám