Hlavní obsah

Eva Bachmannová: Adventní šílenství miluju!

Foto: Mona Martinů

Taky milujete adventní čas?Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každá normální žena miluju čas adventu! Nikoli kvůli možnosti rozjímání. Naopak. Řádím jako utržená ze řetězu. Konečně můžu po bytě rozvěsit kilometry girland, žárovek, andělíčků, okenní parapet zastavět svíčkami, do vázy nacpat větve všeho druhu. A na ty pak oběsit takové ty malinké dřevěné panáčky.

Článek

Máte to taky tak? Já doufám, že jo! Vánoční výzdoba bytu totiž jednou za rok báječně oživí partnerský vztah. „Opravu musí ty svíčky být úplně všude?“ Barbare! Taková romantika! „Opravdu chceš tu girlandu přibít na zeď? Budou tam díry po hřebíčkách!“ Ano, chci, protože musí unést záplavu plstěných sobíků, zvonečků a hvězdiček.

A žárovičky! Ty jsou úplně nejlepším tmelitelem vztahu. Každý rok světýlka pečlivě smotám do úhledného útvaru a uložím je do krabice, aby se při dalším použití jednoduše vyndala, pověsila a vnesla do příbytku příslib Vánoc. „Já se na to vykašlu, jak jsi je proboha mohla takhle NEMOŽNĚ smotat?“ Važ slova, chlape! Taky žijí vaše žárovičky vlastním životem? Ještě že jsou muži od přírody soutěživí. Nikdy to nevzdají a ten chuchvalec bužírky nakonec rozmotají. „Dvě nesvítí!“ Nové žárovičky nestojí naštěstí majlant. Když máte štěstí a to poslední balení vybojujete!

K adventu patří i vůně jehličí. Na stromeček je ještě brzy, ale haluz ve váze dokáže vykouzlit atmošku jedna báseň. „Miláčku, neuděláme si výlet do lesa? Potřebuji nějaké chvojí do vázy.“ Prosebný pohled. Přece si nekoupím ta košťata v květinářství! A procházka v lese je zdravá! „Krucinál, to nejde ulomit!“ „Ty nemáš nůž? Vždyť každý muž má mít nůž! Haha.“ Po krátké, leč vydatné výměně názorů jsem vzala zavděk kupovaným koštětem. Pod záplavou ozdob stejně není poznat, jestli je to smrk, nebo jedle.

Muži prostě nechápou, že to všechno děláme kvůli nim. Aby to doma bylo krásné, vánoční a jim se z domova vůbec nechtělo na vánoční večírky! „Ahoj, lásko! Byli jsme s klukama na vánočním trhu, koupil jsem ti zvoneček!“ A sobě asi tak litr svařeného vína a dvě medoviny, tuším. „Pozor na tu girlandu, neopírej se o niii!“ A je po girlandě. Měl pravdu, jsou tam díry po hřebíčkách! Dokonce i omítka místy chybí. V noci jsem ji přibila znovu. Větší hřebíčky to chtělo! Alespoň po Vánocích konečně vymalujeme!

Kde je mi mužů v souvislosti s vánoční výzdobou opravdu líto, jsou takové ty obchody plné lapačů prachu. Svícny, polštářky, hrnečky, dekorativní kameny, lucerny, košíky, šperkovnice a žertovné dárky. Chodím do nich strašlivě ráda! V čase adventu je to zábava. Obchody bývají plné žen (s nadšeným výrazem) a mužů (s výrazem odevzdaným). „Miláčku, co kdybychom letos měli stromeček do fialova?“ „Tak jo…“ „No počkej, říkáš to tak otráveně!“ „Mně je vedro, prosím tě, pojď už!“ Strašlivě ho probodla. Pohledem.

Milé dámy, nenechte se odradit. Zdobte, užívejte adventu, zapalujte svíčky. Ale nezapomínejte proto na své muže. Běžte spolu na vánoční trh bez úmyslu něco koupit. Dejte si kaštany a svařené víno, pozorujte cvrkot a ty uspěchané loviče dárků. Držte se za ruce a těšte se, že přijdou. Vánoce!

Letím shánět dárky!

Načítám