Hlavní obsah

Eva Marvan: Muži to mají jednodušší. Ve všem!

Foto: Mona Martinů

Muži mají proti nám bezva život...Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závidím mužům. Nemusí dělat takovou spoustu věcí, které musí ženy zvládat každý den! Rovnoprávnost prostě neexistuje. Nevěříte? Tak si promítněte jeden běžný den v životě muže a ženy.

Článek

Ráno. Muž vstane, provede základní hygienické úkony v koupelně, oblékne si první věc, na kterou mu padne oko, a jde do práce, případně do fitka. Moje rána (a věřím, že ta vaše taky) bývají mnohem dramatičtější.

Shoda je pouze v bodě jedna: vstanu. Doplazím se do koupelny. Zjistím rozsah škod na obličeji. Takže zase otlačenina od polštáře! Pupínek uprostřed nosu. Hrozný vlasy! Pod sprchou zápasím s tupou žiletkou (za ty prachy by tedy mohly být břity břitké alespoň o den déle). Pomalu se začínám podobat sama sobě. Ještě nové pleťové mléko s vůní čokolády. Ono to i barví! Vypadám jak vosková figurína. Znovu sprcha.

Začíná mě tlačit čas. Rychle na sebe něco hodím. Jenže co? Neříkám, že nemám co na sebe! Jenom nevím, co si obleču (cítíte ten rozdíl?). A namalovat obrázek na obličej si taky musím! A sbalit všechny nezbytnosti do kabelky. A to po mně nikdo nechce namazat svačinu! Obdivuji zaměstnané matky. Závidím mužům klidná rána.

Nebo takový oběd v pracovní době. Muži jsou opět ve výhodě. Jdou do nejbližší restaurace, objednají si, na co mají chuť, poobědvají, zaplatí a vrátí se do pracovního procesu. Žena jde do restaurace, kde vaří pokrmy s povolenou kalorickou hodnotou. Takové restaurace bývají vzdáleny alespoň čtvrt hodiny rychlé chůze od pracoviště. Jsou plné jiných žen dbajících zdravé výživy a uštvané obsluhy, která nestíhá. Ženy mají tudíž na oběd mnohem méně času než muži!

Mužům závidím i návštěvu kadeřníka. Přijdou, řeknou zkrátit nebo oholit, zaplatí a odejdou. Muži se domnívají, že si návštěvu u kadeřníka ženy užívají, ale to je veliký omyl! Už jen dohodnout termín, aby se vhodně skloubil se začátkem nebo koncem pracovní doby! A pak ta nejistota, co se kadeřníkovi povede vykouzlit. Jestli melír nebude do zelena. Jestli barva chytne ve vysněném tónu. A jestli ten nový střih nebude fatální omyl. O penězích nemluvě! Ještě, že toho ženy tolik vydrží.

Závidím mužům, že mají na bundách tolik kapes. Nacpou do nich peníze, doklady a klíče a mohou vyrazit za zábavou. Průměrná žena vyrážející za zábavou (sraz s kamarádkou v pizzerii) potřebuje: šminky (raději celou taštičku, kdyby se něco rozmazalo), hřeben, balení papírových kapesníků, balení vlhčených ubrousků na špinavé ruce, peněženku, parfém, klíče, skládací deštník, diář, mobilní telefon, žvýkačky. No uznejte, to se do dámských kapes nacpat nedá. Takže si neustále ničíme ramena popruhy od různě velkých a těžkých zavazadel.

A když den končí, jsme na tom jako ženy zase hůř! Teď pominu haldu povinností spojených s péčí o domácnost a potomky. Ty by měly být rozděleny opravdu rovnoprávně. Kde to není fér, je večerní návštěva koupelny! Muže čeká sprcha, čištění chrupu a sladký spánek. Na ženu čeká odličovací mléko, pleťové tonikum, speciální bělicí zubní pasta, zubní nit, kartáč na vlasy, pinzeta na obočí, noční krém na oči, noční sérum na pokožku dekoltu, krém proti celulitidě, krém na ruce… Hrozná makačka!

Ale víte, co mužům závidím úplně nejvíc ze všeho? Že mohou svůj život strávit vedle tak úžasných stvoření, jakými ženy bezesporu jsou.

Reklama

Související témata:

Načítám