Hlavní obsah

Excelentní návrat Dagmar Havlové

Foto: bontonfilm.cz

Milan Kňažko a Dagmar HavlováFoto: bontonfilm.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně jsme se dočkali! Dnešním dnem se Dagmar Havlová po letech vrací na filmové plátno. Film Normal, natočený podle skutečné události, vás bude šokovat od začátku až do konce. Několikanásobný vrah byl konečně dopaden. Jaký bude jeho osud? Bude za své chladné vraždy odsouzen?

Článek

Zatím nejočekávanější český snímek letošního roku vtrhl do kin. Režisér Julius Ševčík vsadil na skutečný příběh a ke spolupráci přizval brilantního Milana Kňažka, precizní Dagmar Havlovou a vycházející mladou hereckou hvězdu Pavla Gajdoše.

Mrazivý příběh z Düsseldorfu

Vracíme se do začátku 30. letech 20. století. Světem otřásá světová hospodářská krize a titulní stránky deníků plní zprávy o dopadení masového vraha. Petr Kurten je obviněn z toho, že od února 1929 do října 1931 chladnokrevně zabil osm lidí a spoustu dalších napadl. Nevybíral si. Napadal ženy, muže, děti i zvířata.

Úlohy obhájce vraha se ujímá mladičký ambiciózní právník. Má jediný cíl: prokázat, že je Kurten duševně nemocný, tedy za své činy plně neodpovídá a nemůže být odsouzen k smrti. Kvůli tomu musí detailně vyzpovídat nejen vraha, ale také atraktivní vrahovu manželku a příbuzné obětí. Jeho rozhovory s lidskou zrůdou, která věří, že je novým mučedníkem a spasitelem světa, ho psychicky poznamenávají.

Foto: bontonfilm.cz

Zpráva z dobového tisku - 14. 10. 1929Foto: bontonfilm.cz

Kdo je kdo

Milan Kňažko - 57letý vrah; měl 12 sourozenců, jako malý si vytvořil blízký vztah se sousedem, pomáhal mu chytat, mučit a zabíjet psy. Poprvé vraždil, když mu bylo 27, tehdy zabil a následně zneužil malou holčičku. Herec dokonale vystihl vrahovu bezcitnost a vášeň po chuti a pachu krve. Z jeho postavy diváka až mrazí.

Dagmar Havlová - manželka vraha. Dříve prostitutka, do Petra se bláznivě zamilovala. Nedokáže si připustit, že by byl vrah. Přemýšlivá, ale naivní. Herečka v roli exceluje.

Pavel Gajdoš - mladičký právník, obětoval velkou lásku a místo toho věnoval čas studiím. Rozhovory s vrahem však nabourávají jeho zásady a přesné myšlení, navíc je velmi citlivý a proces ho psychicky ničí. Gajdoš si poradil s rolí obhájce více než dobře, působí velmi věrohodně.

Foto: bontonfilm.cz

Plakát k filmu NormalFoto: bontonfilm.cz

Jaký film vlastně je

Tvůrci pojali snímek jako umělecké dílo, celkové ladění obrazu do azurových barev působí tajemně. Často si hrají s pohledy kamer, některé záběry z filmu trochu vyčuhují, nicméně vizuálně působí velmi hezky.

Mějte však na paměti, že film byl natočen podle skutečné události. Ani filmaři před námi nechtějí nic skrývat - nabízejí realitu takovou, jaká skutečně je. Proto se obrňte proti scénám s krví, násilím a sexuálním zvrácenostem.

Normal - premiéra 26. 3. 20009 Režie a scénář: Julius Ševčík Hrají: Milan Kňažko, Dagmar Havlová, Pavel Gajdoš, Miroslav Táborský a další Žánr: Thriller Délka: 95 minut Přístupnost: od 15 let

Reklama

Související témata:

Načítám