Hlavní obsah

Fastfoody a dětská menu. Který vyhrál?

Foto: shutterstock.com

Dětem se bohužel fastfoody líbíFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta tuku, soli a hračky. Tak by se dalo ve zkratce charakterizovat, co čeká na děti, pokud navštíví některou z provozoven McDonald’s nebo KFC v touze po lákavém dětském menu. Jenže tak si už v dětství zadělají na nadváhu, onemocnění srdce, cukrovku… Jak moc tedy jídlo z fastfoodů našim dětem škodí?

Článek

Časopis TEST

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace bylo na celém světě v roce 2005 1,6 miliardy lidí s nadváhou a toto číslo vzroste do roku 2015 na 2,3 miliardy. Nadváha a obezita jsou přímo spojené s vyšším výskytem kardiovaskulárních chorob, cukrovky 2. typu a jsou významnými faktory, které mohou přispět k rakovině. Je vědecky prokázáno, že děti, které trpí nadváhou, jsou v dospělosti k těmto nemocem náchylnější.

I proto se časopis TEST zaměřil na jídlo ve fastfoodech. Nakolik jsou jimi nabízená dětská menu zdravá? A nabízejí vedle hamburgerů, hranolek a coly také zdravější alternativy?

Menu, které je dětem ve fastoodech nabízeno, svým složením a kalorickou hodnotou odpovídá zpravidla velkému obědu, a to ještě pořádně nevyváženému. Dětská menu v průměru představují 40 až 60 % doporučeného denního množství energie.

„Miluji to“

Heslo řetězce McDonald´s „I’m lovin’ it“, které by šlo přeložit jako „miluji to“ , je jedním z příkladů, jak se společnosti snaží zvýšit svou atraktivitu u mladých lidí. Při testu bylo také zkoumáno, co všechno na děti a mladé návštěvníky těchto zařízení číhá. McDonald’s se snaží malé děti nalákat na známé kreslené postavičky. Nechybí ani hřiště a plakát upozorňující na možnost uspořádání narozeninové oslavy v provozovně. V restauracích naleznete vysoké dětské židle pro nejmenší děti. Na druhou stranu, jediný McDonald’s nabízí kromě běžného dětského menu i zdravější variantu s toustem, salátem, pomerančovým džusem, případně bio mlékem. U KFC nebyla žádná zdravější varianta menu objevena. Působení na děti je obdobné jako u McDonald´s.

Cola pro mladší 12 let?

V testu časopis TEST sledovali nutriční složení z hlediska látek, které se podílejí na vzniku nadváhy a zdravotních problémů, tedy tuku, nasyceného tuku, cukru a soli. Nasycený tuk, tedy ten druh tuku, který zvyšuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a je přítomen v živočišném tuku, je látkou, které by se především děti měly vyvarovat. Jediný, kdo přiznal, kolik nenasyceného tuku v jeho jídle je, byl McDonald’s. V dětském menu s hamburgerem jej naleznete celých 8 gramů, což představuje více než třetinu doporučené denní dávky pro chlapce ve věku 7 až 10 let. „Zdravá“ varianta v podobě McToastu a zahradního salátu obsahuje 6 gramů nasyceného tuku, tedy 24 procent doporučené denní dávky. Jako problematický se ukázal i vysoký obsah soli.

Foto: babble.com

Kvůli fastfoodům přibývá dětské obezityFoto: babble.com

Větší riziko na děti číhá v nápojích, které jsou jim v rámci dětských menu nabízeny. Jsou totiž značně přeslazené. Colové nápoje byly součástí dětských menu po celém světě. Cola je nejenom příliš sladká, ale obsahuje i kyselinu fosforečnou. Pravidelné a nadměrné pití colových nápojů způsobuje nerovnováhu mezi vápníkem a fosforem (v neprospěch vápníku), což vede k úbytku kostní hmoty; důsledkem je náchylnost ke zlomeninám kostí.

Menu pro náctileté

Náctiletí mají samozřejmě vyšší energetické nároky. Typická menu pro dospělé jsou také výrazně výživnější. Jenže špatným směrem. Stejně jako dětská menu jsou příliš tučná a ještě více slaná. Big Mac menu od McDonald’s pokrývá téměř poloviční denní potřebu tuku 15 až 18letého chlapce. Stejně je to s cukrem z Coca Coly a soli je v Big Mac menu téměř 70 procent denní dávky. Zdravější menu je z KFC (čtvrtina dávky tuku a cukru, ale polovina dávky soli). Méně zdravé je také menu s burgerem Whopper od Burger Kinga.

Co řetězce tají?

Jednoduchým krokem mohou řetězce rychlého občerstvení přispět ke zdravému stravování. Jediný McDonald’s úplné nutriční informace uvádí. Burger King a KFC výživové hodnoty v provozovnách nemají, část z nich naleznete na jejich webových stránkách. Nejkřiklavější údaje o obsahu soli a nenasycených tuků ale obě společnosti tají. Proč asi?

Hranolky nebo salát?

I když přinejmenším jeden ze tří řetězců rychlého občerstvení nabízí i zdravější alternativu dětského menu, neplatí, že fast foody představují zdravou alternativu stravování pro děti. Dětská menu mají kalorickou hodnotu jako „velké“ jídlo a jejich pravidelná konzumace jako „svačinky“ není pro děti vůbec vhodná. Návyk, který si v dětství vypěstují, si ponesou do puberty a do dospělosti.

A jaké jsou konkrétní výsledky testu? Kterým pokrmům byste se ve fastfoodu měli vyhnout velkým obloukem? Podívejte se na stránky časopisu TEST. Na www.dtest.cz najdou všichni předplatitelé kompletní výsledky testů.

Reklama

Související témata:

Načítám