Hlavní obsah

Film Alice Nellis: Tohle musíte vědět

Foto: Falcon

Film vypráví o touze po dítětiFoto: Falcon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kinech právě běží nový český snímek z dílny Alice Nellis Mamas & Papas. „Intimní velkofilm“, jak ho alespoň sama autorka označuje, vypráví o velké touze, která v jednu chvíli zcela pohltí snad každou ženu – touze mít dítě. Abyste si film užily, přečtěte si následující text. Jinak vás rozhodně tolik bavit nebude.

Článek

Dělá to jinak!

Scenáristka a režisérka Alice Nellis je známá tím, že ráda pracuje trochu jinak než ostatní. Po úspěšných kouscích, jako byl např. Výlet s Ivou Janžurovou nebo Tajnosti, se rozhodla zpracovat téma problematiky početí. Mamas & Papas je příběh čtyř dvojic, jejichž osudy se do jisté míry vzájemně prolínají. Jedna matka o své dítě přijde, druhý pár se marně snaží o početí, další si dítě nemůže z finančních důvodů dovolit. Čtyřlístek doplňuje mladá dvojice, která dítě zplodí, ale nechce ho – takže případ „potrat“.

Ač je to možná trochu smutné, mnohem zajímavější než samotný film je způsob, jakým vznikal. Režisérka se obklopila pouze herci, kterým sama věří a kteří naopak bezmezně věří jí. Proč? Protože je snímek z velké části improvizací. Herci mnohdy neznali scénář ani v den natáčení. Na začátku režisérka každému zvlášť řekla, kam bude jeho postava směřovat. A co se kdy a jak stane? To se nesměli dozvědět! Tímto způsobem se mělo dosáhnout mnohem větší autentičnosti, přirozenosti a silné emocionality. I proto bylo natáčení komplikované – všechny scény se tvořily chronologicky tak, aby ani jedna z dvojic nebyla v příběhu napřed. Samozřejmě platil přísný zákaz štábu cokoli hercům říkat. Když šli o pauze společně na kafe, všichni museli zarytě mlčet.

Jedna velká rodina

Autenticitu umocňuje i fakt, že se postavy většinou jmenují stejně jako ve skutečnosti. Co víc, manželé Filip Čapka a Zuzana Čapková hrají i ve filmu manžele (což umožnilo natočit hodně intimní scény), skuteční bratři Filip Čapka a Michal Čapka zobrazují zase filmové sourozence. Dokonce i jejich babičku hraje jejich pravá babička. Tu nejvýraznější roli ztvárňuje Zuzana Bydžovská. Není pochyb o tom, že je to skvělá herečka, bohužel kvůli ostatním třem částem příběhu dostala pouze malý herecký prostor.

Mamas & Papas také popírá klasický styl vyprávění. Počítejte s tím, že vám Alice Nellis neprozradí vše, ale že si spoustu věcí budete muset domyslet samy. Jestli se už pár let marně snažíte o miminko nebo jste o svého potomka přišly, na film nechoďte. Za 10 minut byste vyběhly se slzami v očích ze sálu. A vy ostatní do kina vyrazte. Je to příběh obyčejných lidí o starostech, které k životům některých z nás prostě patří. Nebudete litovat.

Související témata:

Načítám