Hlavní obsah

Florista: Tyhle květiny se k vám hodí

Foto: Tomáš Padevět

Mário nasbíral zkušenosti v BelgiiFoto: Tomáš Padevět

Reklama

Pražský florista Mário Wild povyšuje práci s květinami na umění. Když vstoupíte do jeho obchodu, jste lapeni! Kreace, které tam vznikají, jsou často snové a přesto nemusejí být drahé…

Článek

Mário, vy jste původem ze Slovenska, kde jste vystudoval zahradnickou školu. Jak dlouho jste se tam oboru věnoval?

Já jsem „fouknul“ hned po škole do Belgie. (smích) Ale ještě při studiu jsem chodil pomáhat do jednoho květinářství. Jmenovalo se Orchidea a pracoval tam Michal Haut, jeden z nejlepších aranžérů na Slovensku v té době. Obor studoval v Německu. Bylo to velmi kreativní. Jenže já byl hodně hyperaktivní, takže jsem ještě k tomu i tancoval. Řekl bych, že oba tyhle obory jsou relaxační. A u mě po škole zvítězil tanec. Právě proto jsem odešel do Belgie.

Tančil jste v Belgii a k tomu chodil zdarma pomáhat do jednoho belgického květinářstvi, že?

Ano, potřeboval jsem se nějak odreagovat.

To zní zajímavě. Nicméně po několika letech jste z Belgie odjel a zakotvil v Praze. A měl spoustu nápadů...

Ono to tady tak trochu zaspalo dobu. Venku je kultura úplně jiná. My jsme třeba v Belgii dělali i výzdobu pro královský palác. Vyzkoušel jsem si věci, které bych jinde těžko viděl. A nyní je mohu rozvíjet právě v Praze. Tanec a pohyb obecně se dnes zpětně odráží v mých instalacích.

Co máte v tomhle oboru vlastně nejraději?

Určitě práce s květinami. Fascinuje mě příroda jako taková. Nejsem věřící, myslím si, že bůh je příroda. Takže k ní vzhlížím s respektem. Rostlina je emoce.

Navštěvujete výstavy květin?

Květiny si vybírám v holandském Aalsmeeru na květinové burze. Jinak jezdím na výstavy, které se zaměřují na dekorování a interiérový design. Navštěvuji i některé zahradníky, kteří přímo rostliny pěstují a šlechtí. A samozřejmě se zajímám na cestách o nové trendy v oboru.

Váš obchod je sice malý, ale působí fantasticky a úplně člověka vtáhne.

Mám to naaranžované úplně jinak, než v klasickém květinářství. Někdy se lidé trochu bojí, že to bude hrozně drahé, nebo se té krásy přírody až leknou. Ale musím říct, že ceny máme běžné. Servis řezaných květin máme jakoby přidruženou kategorii, zaměřujeme se na velké projekty dekorace a instalace z rostlin. Proto ceny řezaných květin nezvedáme, je to spíše bonus k práci, na které je náš obchod postaven.

Foto: Tomáš Padevět

Malá prodejna je dobře naaranžovanáFoto: Tomáš Padevět

Máte i klienty, kteří si u vás zadají kreativní instalace vyloženě do bytu?

Ano, ano. Já jsem tomu zpočátku moc nevěřil, že se to stane. Ale postupem času se lidé naučili sem chodit a také jak hodně cestují, tak se inspirují a chtějí to mít doma. Často si umí udělat interiér, ale neumí k tomu ty kytky. Takže my to různě dolaďujeme.

Věřím, že když lidé vidí vaše neuvěřitelné exotické kompozice, tak je právě tohle netradiční pojetí přiláká.

Určitě. Všechno tak funguje. Prostě se něčeho nabažíte a jakoby si té věci už nevšimnete. A vidíte-li něco nového a zaujme vás to, pak je to vaše. Neděláme klasické věci, ale vždycky se snažíme odlišit a posunout dál.

Když jsem viděl vaše některé dekorace na veřejných místech, v hotelích nebo restauracích, tak bych je řadil až k uměleckým artefaktům.

To dělám velice rád. Vycházím nejprve z požadavku klienta a pak daného prostoru. Obojí se snažím respektovat. Jsou i zakázky, kde celé řešení nechávají pouze na mně a to je pak nejlepší, protože lze předvést co umím a leckdy to dopadne až neočekávaně „úchylným“ způsobem. Baví mě vytvářet atmosféru a improvizovat.

Reklama

Související témata:

Načítám