Hlavní obsah

Francouzský krémeš se šlehačkou a čokoládou

Hodnocení:
(167)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina 30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Dva plátky listového těsta spojené vanilkovým krémem, vrstva husté šlehačky a čokoládová poleva – jeden ze základních zákusků na pultech cukráren na Slovensku a v Maďarsku. Nejchutnější je úplně čerstvý, domácí. Na jeho přípravu nepotřebujete žádné zvláštní kuchařské znalosti, je ale fér říct, že potřebujete trpělivost, šikovné ruce a opravdu ostrý nůž při skládání a porcování. Jenom tak se vám povedou opravdu úhledné kostky. Ale i když vám po šlehačce sklouzne vrchní čokoládová vrstva a krém nebude mít ostré hrany, budete servírovat jeden z nejlahodnějších dezertů, které znám.

Ingredience pro:
24 kusů
Budete potřebovat
  • 2 pláty listového těsta
Na náplň:
  • 1 l plnotučného mléka
  • 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 4 vejce
  • 140 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 750 ml 40% smetany ke šlehání
  • 3 ks ztužovače šlehačky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce cukru moučka
Na polevu
  • 120 g čokolády na vaření
  • 25 g ztuženého rostlinného tuku 100%
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte pláty listového těsta. Předehřejte troubu na 200 stupňů, plát vybalte a narovnejte na plech i s podkladovým papírem. Hustě ho popíchejte vidličkou po celé ploše, aby se nevydul, a pečte asi 10 minut do světle zlaté barvy. Hlídejte barvu, příliš propečené těsto se hodně drobí. Stejně upečte i druhý plát a oba nechte zchladnout. (Můžete použít i nerozválené listové těsto - v tom případě potřebujete 0,5 kg a rozválet ho musíte opravdu tence.)

Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.

Krok 3: Z mléka odeberte 200 ml, vsypte pudinky a pořádně rozšlehejte. Do směsi přidejte žloutky a ještě prošlehejte. Ke zbytku mléka přisypte cukr a pomalu, za stálého míchání přiveďte k varu. K jemně bublajícímu mléku přilijte směs s pudinkem a žloutky a opět za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Pudink bude opravdu tuhý, je to tak správně.

Krok 4: Do ještě horkého pudinku všlehejte máslo a poté ručně, opravdu ještě do horkého, přimíchejte sníh z bílků. Chvíli bude vzdorovat, pak se ale směs hezky spojí.

Krok 5: Vložte plát listového těsta rovnější stranou nahoru do hlubšího pekáče. Nalijte na něj pudinkový krém a hezky ho urovnejte. Nechte ho zchladnout a poté dejte alespoň na hodinu do lednice.

Krok 6: Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu a povolte ji tukem. Druhý plát těsta také otočte rovnější stranou nahoru a polijte čokoládou. Nechte čokoládu ztuhnout.

Krok 7: Ke smetaně přidejte ztužovač, vanilkový extrakt (nebo semínka z kousku vanilky) a cukr a ušlehejte tuhou šlehačku. Rovnoměrně ji naneste na pudinkový krém a urovnejte.

Krok 8: Zákusek můžete rovnou přiklopit těstem s čokoládou, ale nebude se vám s ním moc dobře pracovat. Proto si plát se ztuhlou čokoládou nakrájejte na čtverečky dopředu. Použijte nahřátý, suchý a ostrý nůž. Plát nakrájejte na čtverce asi 6 x 6 cm a jeden vedle druhého naskládejte na šlehačku. Nechte odležet alespoň 6 hodin.

Můj tip: Také se vám stává, že při šlehání uděláte ze šlehačky máslo? Do tohoto zákusku potřebujete šlehačky opravdu hodně, proto radím: šlehejte ji postupně. Je to sice nádoba navíc, ale za tu jistotu, že nezkazíte tři čtvrtě litru smetany, to stojí.

Tak co, vyzkoušíte krémeš, nebo už ho děláte dávno? Podělte se s námi o zkušenosti!

ynezorPumanzeSaNyknalC