Hlavní obsah

Funguje váš krém proti vráskám?

Foto: Thinkstock

Krém vybírejte podle obsahu účinných látekFoto: Thinkstock

Reklama

Vybrat účinný krém, který by zbrzdil stárnutí vaší pleti a nedal vráskám šanci, není zrovna snadný úkol. Na trhu je spousta přípravků, které slibují hotové zázraky, ale jak oddělit zrno od plev? Stačí se podívat na jejich obsah! Tohle jsou ty nejúčinnější přísady, díky kterým budete (téměř) věčně mladá.

Článek

Pojďte se podívat na zoubek, tedy na obal, svému krému. Najdete v něm některou z ingrediencí mládí?

Retinol

Retinol je derivát vitaminu A a je léty ověřeným bojovníkem proti zákeřným vráskám. Jeho kouzlo tkví v exfoliačních schopnostech; odstraňuje odumřelé buňky z povrchu pokožky a navíc stimuluje tvorbu kolagenu v pleti. Abyste zaznamenala dobré výsledky, měla byste přípravky s obsahem retinolu používat minimálně šest měsíců. Vaše pokožka bude o poznání hebčí. Jednu nevýhodu ale retinol má – kvůli němu je pleť náchylnější na sluneční záření, měl by se proto kombinovat s přípravky s ochranným faktorem, nebo ideálně by měl sám faktor obsahovat. Bez něj by mohla být vaše pokožka podrážděná, zarudlá a přecitlivělá. Toto pravidlo dodržujte celoročně, nejen v létě.

Vyzkoušejte:

Retinolové kapsle, Ryor – 20 kapslí (440 Kč) Vichy Liftactiv Retinol HA (okolo 750 Kč)

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je považována za nejúčinnější přísadu co se týče hydratace pleti, pomáhá totiž pokožce udržovat vodu. To ale není všechno, co umí, zvládne ještě urychlovat hojení pleti a potlačuje její stárnutí. Hojně se využívá také v estetické medicíně, kde se ve vyšší koncentraci vpichuje do kůže a vyhlazuje tak vrásky.

Vyzkoušejte:

Vyhlazující sérum proti vráskám, Avon (450 Kč) Noční krém Hyaluron Filler, Eucerin (560 Kč)

Kyselina glykolová

S přibývajícími léty se naše buňky stále hůře obnovují, což vede k hromadění odumřelé kůže na povrchu pleti, ucpaným pórům a hrubé pokožce. Pomoct může právě kyselina glykolová, jedna z ovocných kyselin, která se získává z cukrové třtiny. „Kyselinu glykolovou doporučuji zařadit mezi běžné krémy hlavně v zimních měsících, kdy pokožka potřebuje vzpruhu. Pomáhá odstraňovat odumřelé buňky, hydratuje, omlazuje a bělí,“ říká dermatoložka kliniky Asklepion Katarína Třísková. Díky poslední schopnosti si tak poradí i s pigmentovými skvrnami.

Vyzkoušejte:

Glyco A krém, ISIS Pharma (370 Kč) Face Cream Plus, Neostrata (940 Kč)

Idebenon

„Idebenon je jedním z nejsilnějších antioxidantů, který je často přirovnáván ke koenzymu Q10,“ říká dermatoložka Třísková. Idebenon je ale třikrát menší než koenzym Q10 a lépe tak proniká hluboko do pokožky. Ptáte se, na co vůbec potřebujeme antioxidanty? Slouží jako ochrana proti volným radikálům. Tyto molekuly totiž poškozují DNA kožních buněk a urychlují stárnutí naší pokožky. Antioxidanty dokáží pokožku nejen ochránit, ale pomohou i napravit škody, které na ní byly napáchány. Volné radikály na nás útočí skrz znečištěné ovzduší a hlavně sluneční záření, proto opět připomínáme, že je používání ochranného faktoru pro stále krásnou a mladou pleť klíčové.

Vyzkoušejte:

Krém Pilates MD, Ünt (840 Kč)

Vitamin C

Dalším silným antioxidantem je obyčejný neobyčejný vitamin C. Na etiketách se často označuje jako kyselina L-askorbová a stejně jako Idebenon chrání pokožku před škodlivými vlivy volných radikálů. Kromě toho také podporuje tvorbu kolagenu v pleti a zmírňuje pigmentové skvrny. Nejúčinnější je v silnější koncentraci od 10 do 20 %. Pozor, vitamin C ztrácí na vzduchu svou účinnost, vybírejte proto přípravky s pumpičkou nebo kapsle. Pokud bude dobře uzavřený, poslouží vám maximálně šest měsíců, poté je přípravek bezcenný.

Vyzkoušejte:

C*Clarity, Ünt – 20 % vitaminu C (630 Kč) Kapsle Monoderma, 10 % vitaminu C, 28 kapslí (430 Kč)

Vitamin E

Vitamin E nebo tokoferol, jak je často uváděno na etiketách, má skvělé hojicí schopnosti. Poradí si s drobnými jizvičkami, rankami a jiným poškozením pokožky. Také funguje jako výborný antioxidant, dokonce zvyšuje efektivitu jiných antioxidantů, jako je právě například vitamin C.

Vyzkoušejte:

Výživný denní krém s vitaminem E, La Chévre (330 Kč) Sérum Vitamin E 10 %, Nobilis Tilia (190 Kč)

Peptidy

Peptidy, které vznikají spojením aminokyselin, pomáhají zvyšovat produkci kolagenu v pleti. Vrásky jsou díky nim méně viditelné. Kromě vrásek ale dokáží řešit i jiné kožní problémy, jako je například nežádoucí pigmentace. Díky tomu, že nenarušují svrchní vrstvu pokožky, jsou vhodné i pro dámy s citlivější pletí.

Vyzkoušejte:

Denní krém proti vráskám se SPF 15 Ecollagen, Oriflame (600 Kč) Noční krém Liftactiv CxP, Vichy (kolem 800 Kč) Sérum na vrásky Botoceutical Gold (kolem 900 Kč)

Máte-li v ruce dva krémy, oba dva mají kouzelnou složku a vy nevíte, pro který z nich se rozhodnout, vyberte si ten, kde je složka co nejblíže začátku seznamu. Přísady jsou totiž seřazené podle toho, kolik je látky v přípravku obsaženo. V některých případech jsou na obalu uvedená také procenta účinné látky, zejména u kyselin nebo vitaminu C. Krémy proti vráskám nejsou zrovna levnou záležitostí, když už se do nich rozhodnete investovat, vyplatí se hlídat, co vlastně kupujete.

Reklama

Související témata:

Načítám