Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pizza tak, jak ji znáte z restaurace, bývá sice výborná, ale mnohdy velmi tučná a také plná sacharidů. A pokud si hlídáte jídelníček, vejde se vám do něj jen malý kousek – a ještě jen občas. Pojďte si upéct pizzu, která je také výborná, ale místo sacharidů jsou v ní proteiny. A je za půl hodiny na stole!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pizzu
Těsto
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 45 g chia semínek
  • 55 g lněných semínek
  • 1 ks vejce
  • 1/4 lžičky soli
Ozdoba
  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 ks mozzarelly
  • 3 lžíce rajčatového suga
  • 1 ks cibule
  • 1/4 lžičky oregana
  • 1/2 hrnku listového špenátu
Článek

Pravý Ital by asi mohl protestovat proti označení pizza, ale proč si kazit požitek malichernostmi, když tak skvěle chutná! Navíc je plná proteinů a surovin, které potěší nejen chuťové pohárky, ale i výživové specialisty. Je nenáročná na přípravu a také velice variabilní, protože kromě tuňáka na ni lze dát třeba kuřecí maso nebo šunku.

Postup

01.

Tvaroh smíchejte se semínky, přidejte celé vejce, osolte a promíchejte. Připravte si plech s pečicím papírem a těsto na něj lžící rozetřete do tvaru placky – ale nedělejte ji moc tenkou!

02.

Plech s rozetřeným těstem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 10 až 15 minut.

03.

Zatímco se korpus na pizzu peče, nakrájejte cibuli – nejlepší je v tomto případě červená. Z tuňáka slijte nálev a vidličkou ho rozdělte na několik částí. Mozzarellu nakrájejte na kousky.

03.

Plech s upečeným korpusem vytáhněte z trouby a položte někam, kde se o něj nespálíte a dobře na něj dosáhnete. Korpus potřete sugem, naklaďte na něj kousky tuňáka, sýra a cibule. Můžete přidat i listový špenát. Poté vložte pizzu zpět do trouby a chvíli zapečte, aby se sýr začal roztékat. Můžete servírovat.

Tip: Jak vyrobit domácí sugo, najdete v receptu na lilkové minippizzy bez mouky.

Energetická hodnota celkem pro 1 pizzu
Energie5 315,71 kJ
Bílkoviny120,2 g
Tuky65,48 g
Sacharidy50,18 g
Sůl5,31 g
SAFA23,55 g
Vláknina28,46 g
Cukry22,06 g

Načítám