Hlavní obsah

Kosmetický zázrak? Nevěřte reklamě

Foto: shutterstock.com

Výrobci nás lákají působivou reklamouFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zbavte se vrásek, zničte celulitidu, rozlučte se s rozšířenými póry…“ – to vše hlásají výrobci kosmetiky. Není se čemu divit, vždyť díky nekončící honbě za krásou inkasují sumy, o kterých se nám ani nezdá. Ale jak to skutečně je? Dá se každý nedostatek opravit krémem?

Článek

Trh je doslova přesycen stále novými „vychytávkami“. Každou chvíli je na trh uveden zázračný krém, který vám ubere minimálně deset let! Ale stačí současná znalost chemie na odstranění všech našich chybiček?

Protivrásková péče? ANO!

Přirozený proces stárnutí není možné zastavit. Ale zpomalit tvorbu vrásek lze! Pokud budete o pleť pravidelně pečovat a budete ji udržovat hydratovanou, méně hluboké vrásky nebudou tolik viditelné. Dejte si ale pozor, co kupujete. Levnější krémy sice mohou hlásat, jaké účinné látky obsahují, ale často jsou zastoupeny jen v zanedbatelné míře. Součástí vašeho přípravku by měl být vitamin C, vitamin E, případně retinol A, koenzym Q10, výtažek ze zeleného čaje nebo hydroxykyseliny. Až budete sledovat složení produktu, zaměřte se na několik prvních míst. Tam se uvádí hlavní složky, takže najdete-li účinné látky na konci dlouhého seznamu, odložte ho.

Zmenšení pórů? NE!

Rozšířených pórů vás bohužel žádný krém nezbaví. Jejich velikost je daná geneticky. Přípravky s obsahem kyseliny salicylové je však mohou nepatrně stáhnout. Méně nenápadné budou i po chemickém peelingu. Výrobky, které jsou určené ke zmenšení pórů, na tváři vytvoří jemnou vrstvičku, díky které budou téměř neviditelné. Efekt je však jen dočasný a trvá několik hodin po použití. Slouží tedy pouze k maskování a nevyřeší váš problém.

Foto: shutterstock.com

Lak nepodpoří růst nehtů, jen jejich výživuFoto: shutterstock.com

Odmazání celulitidy? NE!

Vědecké studie bohužel nepotvrdily, že by samotný krém dokázal odstranit nebo alespoň viditelně zmírnil celulitidu. Některé ženy vidí zlepšení, ale to je dané spíše masáží, která se u většiny přípravků doporučuje. Taktéž nevěřte, že byste díky nim zeštíhlela. Co ale tyto krémy ovšem dokážou, je to, že pokožku krátkodobě zpevní a vyhladí, k zahození tedy úplně nejsou. Celulitida je méně nápadná na opálené pleti, takže jestli jednou za čas vytáhnete sukni, používejte tónovací nebo samoopalovací přípravky. Boj s celulitidou je nekonečný, ale co vám zaručeně pomůže, je zdravá strava a poctivé cvičení!

Zvětšení rtů leskem? ANO!

Abyste získala o něco větší rty, nemusíte hned utíkat na kliniku. Lesky dovedou rty trochu „přifouknout“, ale opět jen krátkodobě. Obsahují totiž látky, které ústa jemně podráždí a ta nepatrně natečou. Využívají se přírodní látky, jako je mentol, skořice, zázvor, ale i niacin (vitamin B3). Po nanesení můžete cítit jemné brnění nebo štípání.

Super rychlý růst vlasů a nehtů? NE!

Nevyhazujte peníze za laky, které „zaručeně“ urychlí růst vašich nehtů, nebo přípravky, po kterém vám vlasy porostou jednou tak rychleji. Jediné, čeho můžete dosáhnout, je jejich zpevnění. Tyto přípravky mohou být užitečné pouze za předpokladu, že obsahují látky, které nehet nebo vlas vyživují. Tím, že budou zdravější, se tak rychle nezlomí.

Tak tedy, nenechte se poplést reklamou a nevěřte všem „zázrakům“, které nám výrobci předhodí!

Reklama

Související témata:

Načítám