Hlavní obsah

Funkcionalistický byt mladého páru. Historie i moderní prvky

Foto: Peter Fabo

V pražském bytě ve Vršovicích je cítit atmosféra doby jeho vzniku, ale také soudobý design a vůně dálek. Tu mu propůjčují suvenýry dovezené ze soukromých i pracovních cest mladého majitele, který se účastní misí s Lékaři bez hranic.

Článek

Mladí partneři Filip a Veronika si v Praze ve Vršovicích vyhlédli devadesátimetrový byt v pozdně funkcionalistickém domě z 30. let. „Zamilovali jsme si jeho slunnost danou funkcionalistickými pásovými okny a výhled na západy slunce,“ vysvětluje Filip, čím je místo zaujalo.

Spolupráce díky zkušenostem

Filip žil dlouho v zahraničí, stěhování tak probíhalo z bytu v Glasgow a z menšího činžovního bytu na Smíchově. Byt ve Vršovicích měl dispozici 2+1, mladý pár však chtěl místnosti propojit a udělat celkovou rekonstrukci. Návrh zadali architektům Pavlovi Novému a Vítu Svobodovi z 0,5 Studia, kteří mají s rekonstrukcemi bytů v historických domech bohaté zkušenosti.

Přestavba byla vymyšlena a plánována v těsné spolupráci investorů s architekty. „Klientovi záleželo na celkové koncepci i na detailu. Měl tolik potřebný cit pro materiál a sám kladl důraz na to, aby jednotlivé prvky zapadly do celku,“ dodávají architekti.

Foto: Peter Fabo

Jádrem bytu je obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelní částí. Odtud se také vstupuje na balkon

Obývací pokoj jako jádro bytu

Do bytu se vstupuje přes halu s výrazným křížovým osvětlením, kde se nachází integrovaná šatní skříň s úložnými prostory a praktickou knihovnou. Dvoukřídlými pivotovými dveřmi se pak vchází do obývacího pokoje. Velkorysý prostor (30 m²) se dělí na kuchyňskou část, na kterou navazuje jídelna, a odtud se také dá vstoupit na balkon.

Dřevěný jídelní stůl doplňují historické židle z ohýbaných trubek. „Je odtud krásný výhled ven, proto tu trávíme asi nejvíce času. Velmi se nám ale líbí také ambientní kruhové osvětlení nad sedací soupravou,“ říká pan Filip.

Prostor pro obrazy a suvenýry

„V neposlední řadě bylo pro klienta důležité vytvořit reprezentativní prostor pro sbírku obrazů a předmětů z cest,“ popisuje architekt Vít Svoboda a Filip k tomu dodává: „Artefakty pocházejí z mých prázdninových a pracovních cest s Lékaři bez hranic, například z Indie, Nigérie, Haiti, Afghánistánu nebo Sýrie.“

Foto: Peter Fabo

Do obývacího pokoje se vchází dvoukřídlými pivotovými dveřmi vyrobenými na míru

Dveře jako výrazný prvek

Leitmotivem projektu bylo co největší propojení místností s návazností na výběr nových dveří. Tomuto požadavku věnovali poměrně dost času a výsledkem byly výrazné pivotové dveře do obytného prostoru a ložnice. Díky černému kovovému orámování a výšce až ke stropu se staly opravdu jedním z nejvýraznějších prvků bytu. Ještě více vynikají v kontrastu s dveřmi se skrytou zárubní, které vedou do skladu, na toaletu a do koupelny a maximálně splývají se stěnou.

Klasické parkety i moderní stěrky

„V návrhu jsme se rozhodli akcentovat vizualitu historického domu, kterou jsme dále doplnili o nové vstupy. Jednotícím prvkem mezi novými vstupy a původní linií se staly povrchy podlah – použili jsme klasické parkety a v koupelně a na toaletě stěrky, které z podlah přecházejí i na stěny. Vestavěný nábytek je z dubové dýhy v kombinaci s bílou barvou,“ popisuje Pavel Nový.

Díky působivým průhledům skrze místnosti dosáhli architekti vzdušné atmosféry. „Co má být vizuálně skryto, je barevně staženo do bíla, naopak to, co má být zvýrazněno, je akcentováno materiály a barevností,“ uzavírá Vít Svoboda.

Foto: Peter Fabo

Na podlahy použili klasické parkety

Vizitka studia

Pražské 0,5 Studio tvoří MgA. Pavel Nový a MgA. Vít Svoboda. Věnují se interiérům, architektuře i urbanismu. V portfoliu mají dlouhou řadu rekonstrukcí bytů v historických domech. Specifikem této práce je, že architekt vychází z historického kontextu a limitů, které sám nemůže ovlivnit, a ty se do návrhu propisují. Cílem architektů není zmíněné hodnoty popřít, ale začlenit je a použít je jako čitelnou „hladinu” v návrhu. Více na www.05studio.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek