Hlavní obsah

Prvorepublikovému bytu vládne rez a ocel. Pojďte na návštěvu

Foto: Štěpán Lajda

Foto: Štěpán Lajda

Reklama

Mladá rodina se zabydlela v činžovním domě z roku 1924. Interiéru sluší industriální styl, se kterým skvěle kontrastují původní prvky. Třeba povrchy z nerezové nebo rezavé oceli.

Článek

Katie a Dean (novozélandsko-kanadský pár) žili na mnoha místech po celém světě. Mimo jiné v Hong Kongu, Moskvě nebo Sydney. Před pár lety je ale život zavál do Prahy, kde si zamilovali okolí Holešovic a Letné. Osmdesáti třímetrový byt v činžovním domě na Strossmayerově náměstí koupili nejdříve s tím, že tu zůstanou nějakých pět až deset let, a pak ho začnou pronajímat. Krátce po rekonstrukci se jim ale narodila dcera, což dost možná jejich plány změní.

Architekti jim četli myšlenky

Developer, který novým majitelům byt předával, nechal prostor pouze vyklidit. Byt byl vybydlený a ve velmi špatném technickém stavu a bylo potřeba provést nemalé stavební úpravy. Kamarád Katie a Deanovi doporučil architekty Štěpána Lajdu a Ivetu Mandíkovou ze studia Slim, s nimiž si mladý pár od začátku skutečně sedl.

„Spolupráce byla od prvního dne vynikající, architekti jako by četli naše myšlenky a nápady. Chtěli jsme praktický, světlý, ale zároveň výrazný byt, který by se trošku lišil od normy. A přesně takový jsme získali. Třeba knihovna je opravdu mistrovským kouskem, a pokud bychom se někdy stěhovali, určitě tam budeme chtít mít znovu právě takovou,“ říká Dean.

Původní prvky a industriál

Architekt Štěpán Lajda jeho slova potvrzuje: „V rámci stylu jsme s klienty byli na jedné vlně. V daném prostoru jsme preferovali zachovat původní hodnoty, třeba pohledové zdivo a terazzo ve vstupu, do kterých jsme chtěli vložit trochu industriálního pojetí. Ne každý klient by se ztotožnil s obložením koupelny a kuchyně rezavým plechem nebo kompletně nerezovým pracovním prostorem. Katie a Deana ale tyto myšlenky zaujaly, a tak mohl vzniknout interiér přesně takový, jaký jsme si my i oni představovali.“

Foto: Štěpán Lajda

Architekti chtěli zachovat původní hodnoty interiéru v trochu industriálním pojetíFoto: Štěpán Lajda

Odhalené zdivo a bukové parkety

Opravit bylo potřeba poškozené omítky. U některých stěn je zcela odstranili a zakonzervovali tu původní prvorepublikové zdivo. Tento aspekt nyní pomáhá spoluvytvářet tu pravou atmosféru. Dále odstranili drobné příčky, rozšířili prostor koupelny, odstranili původní betonovou podlahu v hale a nahradili ji parketami a terazzem přímo ve vstupu. Jeho dekor navrhovali na míru podle dekoru použitého ve společných prostorech domu.

Z původního interiéru zbyly jen nosné stěny, stropy a ve dvou místnostech masivní bukové parkety. Tam, kde parkety chyběly nebo byly poškozené, je nahradily parkety nové, pouze v koupelně a na toaletě je keramická dlažba.

Krásně rezavá ocel

Škála použitých materiálů je skutečně pestrá. Kromě odhaleného cihlového zdiva, které bylo navrženo na dvou protilehlých stěnách hlavního obytného prostoru, je pro projekt charakteristický obklad z rezavé oceli, který použili na celý blok koupelny a kuchyně.

„Naším záměrem bylo umístit do centra bytu jakýsi kontrastní industriálně pojatý box a tento materiál přesně splňoval naše představy. Plech je uzavřen matným lakem, aby dále nešpinil. Je použitý jako obklad stěn, ale také jako obklad kuchyňských dvířek, dveří do koupelny a dokonce jako výplň kliky těchto dveří. V rámci kuchyňské linky rezavý plech kontrastuje s nerezovým obložením pracovní desky,“ vysvětluje architekt.

Díky použití nerezové oceli se podařilo navrhnout bezešvý dřez – je přímo zavařený a zabroušený do pracovní desky. Majitelé by ale s odstupem času volili jiný materiál: „Nerezová ocel se snadno poškrábe. Z dálky to vypadá skvěle, ale těžko se to čistí. V budoucnu možná linku vyměníme.“

Foto: Štěpán Lajda

Obklad z rezavé oceli použili na celý blok koupelny a kuchyně. Jedná se o jakýsi kontrastní industriálně pojatý box umístěný v centru bytuFoto: Štěpán Lajda

Doplňky v industriálním duchu

Výše zmíněné materiály hrají hlavní roli v rámci atmosféry celého bytu. Neméně důležité pro výsledný efekt jsou však také doplňující prvky ve formě černě komaxitovaných plechů, betonářské výztuže (roxorů), černých porcelánových vypínačů či solitérních prvků z masivní mosazi – například zrcadlo na toaletě. Industriální charakter mají i žárovky s wolframovým vláknem, tzv. edisonky.

Vizitka studia

Ing. arch. Štěpán Lajda a Ing. arch. Iveta Mandíková jsou absolventy oboru Architektura a stavitelství na ČVUT. Na začátku všeho měli sen. Sen o uplatnění vášně pro architekturu, o navrhování prostředí, kde se lidé cítí přirozeně. Štěpán Lajda působí jako odborný asistent Katedry architektury na Fakultě stavební ČVUT, Iveta Mandíková se roku 2017 stala členkou České komory architektů. Více na www.slimarch.wixsite.com/slim.

Pojďte s námi ještě navštívit parádní typickou českou chalupu.

Reklama

Související témata:

Načítám